RAM hızını 3200 MHz yapınca sistem kapanıyor

YLMZMRTCYR

Kilopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
MB : Asus Prime B450M-K
RAM : Corsair Vengeance LPX 16GB 3200 MHz
CPU : AMD Ryzen 5 2600X
SSD : Samsung SSD 970 EVO 250GB
HDD : WDC 7200RPM 1TB
GPU : NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti 8GB
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
RAM
Corsair Vengeance LPX 16GB 3200 MHz CMK16GX4M1E3200C16
Ekran kartı
NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti 8GB
Anakart
Asus Prime B450M-K
İşlemci
AMD Ryzen 5 2600X
Merhaba,

Bir hafta önce 2 adet "Corsair Vengeance LPX 16 GB 3200 MHz" model RAM satın aldım ve sisteme montajını gerçekleştirdim. Hemen BIOS ayarlarından RAM hızı "D.O.C.p" ayarını açarak RAM hızını 3200 MHz'e yükselttim. PC yeniden başlayınca arada görüntü gidip-gelme, oyunlardan atma veya durduk yere yeniden başlatma gibi sorunlar yaşamaya başladım.

Durum üzerine bir şeylerin ters olduğunu anlamam kısa sürmedi. RAM'lerden şüphelenip işe koyuldum.

• "AIDA64 Extreme" programı ile "stress System Memory" testini uyguladım. Test AIDA64 tarafından hemen sona erdi, "hardware failure decected" hatası aldım.
  • Bunun üzerine Windows'un "Windows Memory diagnostic" aracını çalıştırıp RAM'lere yeniden test yaptım fakat neredeyse 1 saatimi alan bu testte araç, herhangi sorun tespit edemedi.
  • BIOS ayarlarını kontrol ettim, fakat "D.O.C.p" özelliğini açmak dışında herhangi bir şey yapmadığım için kayda değer bir gelişme elde edemedim.
  • BIOS, ekran kartı veya sistem sürümleri güncel durumda.
  • Anakartın bellek hızı ile ilgili teknik terimlerinde 3200 MHz ile ilgili olumsuz bir bilgi göremedim.
Son olarak BIOS'a tekrar girerek RAM MHz değerini 3200'den 3000'e düşürdüm, ardından AIDA64 ile tekrar "stress System Memory" testi uyguladım ve herhangi sorun ile karşılaşmadım, ayrıca oyunlarda herhangi hata almadım. Sistem şu an "D.O.C.p" özelliği açık ama 3200 yerine 3000 MHz hızında çalışmakta ve herhangi sorun oluşmuyor, sizce problem neden kaynaklanıyor olabilir?

Yardımcı olmak isteyen herkese şimdiden teşekkürler.

Dosya Ekleri

• ram1.png
    ram1.png
    164,7 KB · Görüntüleme: 38
  • IMG_3881.JPG
    IMG_3881.JPG
    99,4 KB · Görüntüleme: 36
  • IMG_3883.JPG
    IMG_3883.JPG
    243,8 KB · Görüntüleme: 42
  • IMG_3884.JPG
    IMG_3884.JPG
    232,4 KB · Görüntüleme: 38
  • IMG_3885.JPG
    IMG_3885.JPG
    227,4 KB · Görüntüleme: 38
Son düzenleyen: Moderatör:
Anakart 4 slotlu ise 1-3 veya 2-4 şeklinde RAM'leri taktınız değil mi simetrik takılmazsa tam performans vermez RAM'ler.

Merhaba,

Bir hafta önce 2 adet "Corsair Vengeance LPX 16 GB 3200 MHz" model RAM satın aldım ve sisteme montajını gerçekleştirdim. Hemen BIOS ayarlarından RAM hızı "D.O.C.p" ayarını açarak RAM hızını 3200 MHz'e yükselttim. PC yeniden başlayınca arada görüntü gidip-gelme, oyunlardan atma veya durduk yere yeniden başlatma gibi sorunlar yaşamaya başladım.

Durum üzerine bir şeylerin ters olduğunu anlamam kısa sürmedi. RAM'lerden şüphelenip işe koyuldum.

• "AIDA64 Extreme" programı ile "stress System Memory" testini uyguladım. Test AIDA64 tarafından hemen sona erdi, "hardware failure decected" hatası aldım.
  • Bunun üzerine Windows'un "Windows Memory diagnostic" aracını çalıştırıp RAM'lere yeniden test yaptım fakat neredeyse 1 saatimi alan bu testte araç, herhangi sorun tespit edemedi.
  • BIOS ayarlarını kontrol ettim, fakat "D.O.C.p" özelliğini açmak dışında herhangi bir şey yapmadığım için kayda değer bir gelişme elde edemedim.
  • BIOS, ekran kartı veya sistem sürümleri güncel durumda.
  • Anakartın bellek hızı ile ilgili teknik terimlerinde 3200 MHz ile ilgili olumsuz bir bilgi göremedim.
Son olarak BIOS'a tekrar girerek RAM MHz değerini 3200'den 3000'e düşürdüm, ardından AIDA64 ile tekrar "stress System Memory" testi uyguladım ve herhangi sorun ile karşılaşmadım, ayrıca oyunlarda herhangi hata almadım. Sistem şu an "D.O.C.p" özelliği açık ama 3200 yerine 3000 MHz hızında çalışmakta ve herhangi sorun oluşmuyor, sizce problem neden kaynaklanıyor olabilir?

Yardımcı olmak isteyen herkese şimdiden teşekkürler.

RAM'lerin 3200 MHz hızını desteklemediğinden şüpheleniyorum.

RAM'leri değiştirmeyi, anakart BIOS sürümünü güncellemeyi veya anakart RAM ayarlarını değiştirmeyi deneyebilirsin.

Bu adımları denedikten sonra bile sorun devam ederse, RAM'lerin veya anakartın fiziksel olarak bozuk olma ihtimali var.

Anakart 4 slotlu ise 1-3 veya 2-4 şeklinde RAM'leri taktınız değil mi simetrik takılmazsa tam performans vermez RAM'ler.
Selam, anakartta sadece 2 ram slotu mevcut, ikiside bu aldığım ram modeli ile dolu şuan.

Selam, anakartta sadece 2 RAM slotu mevcut, ikisi de bu aldığım RAM modeli ile dolu şu an.

Dual channel özelliği yoksa anakartta default ayarlarda kullanmak durumunda kalacaksın hocam CPU-Z gibi bir programda RAM'lar kaçta görünüyor?

Dual channel özelliği yoksa anakartta default ayarlarda kullanmak durumunda kalacaksın hocam CPU-Z gibi bir programda RAM'lar kaçta görünüyor?
anakartın web sitesinde "Çift Kanal Bellek Mimarisi" ifadesi yer alıyor, bu bahsettiğin "Dual Channel" özelliği için kullanılan bir değer ise sanırım bu özellik var galiba.

XMP açıkken ekran görüntüsü atar mısın şu programdan?

Merhaba, bahsettiğin resimler ektedir.

Dosya Ekleri

• ZenTimings_Screenshot.png
    ZenTimings_Screenshot.png
    33,7 KB · Görüntüleme: 31
  • ZenTimings_Screenshot2.png
    ZenTimings_Screenshot2.png
    33,5 KB · Görüntüleme: 28
anakartın web sitesinde "Çift Kanal Bellek Mimarisi" ifadesi yer alıyor, bu bahsettiğin "Dual Channel" özelliği için kullanılan bir değer ise sanırım bu özellik var galiba.

Merhaba, bahsettiğin resimler ektedir.

Bellek kontrolcüsüne binen yükten dolayı restart atıyor olabilir. CPU SOC Voltage 1.20V girerek günlük kullanımda test edebilirsin. Zen+ işlemciler bellek kontrolcüsü olarak çok güçlü değil.

Bellek kontrolcüsüne binen yükten dolayı restart atıyor olabilir. CPU SOC Voltage 1.20V girerek günlük kullanımda test edebilirsin. Zen+ işlemciler bellek kontrolcüsü olarak çok güçlü değil.
Bu bahsettiğim “cpu soc voltage” değeri dediğin değer benim anakart için “VDDCR CPU voltage” olan mı acaba?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı