RAM için CL nedir?

Rafillius

Centipat
Katılım
30 Kasım 2022
Mesajlar
190
Ben CL olayını birkaç saat önceye kadar bilmiyordum yeni öğrendim. 16 GB 3600 MHz alacağım ama bu CL oranı galiba düşükken daha iyi oluyormuş. Hepsinde de CL 18 yazıyor bu nedir? Monitörde olan ms yani gecikme olayı gibi bir şey mi? Bir de kaç CL almam gerekir 18 kötü mü yani?
 
Kullandığın RAM'in yanına ekleme yapacaksan, o RAM'in CL değerine bakıp, diğerini alman gerekiyor. Yeni sistem topluyorsan eğer çift kanal 2x8 veya 2x16 çok daha performanslı olur.
 
CL değeri ne kadar düşükse o kadar iyi oluyor. CL değeri düştükçe gecikme azalıyor. Basit bir örnek; işlemci bir işlemi yaparken RAM ile iletişim kuruyor diyelim, RAM'in işlemciye cevap verme süresi bize CL değerini veriyor. Kısacası RAM'den istenen göreve cevap verme ve işleme alma süresi diyebiliriz. Süre süre diyoruz ama süre dediğimiz şey nano saniye cinsinden. Normal kullanımda fark edebileceğin bir şey değil. CL değeri düştükçe FPS'te birkaç birim yükselme olabiliyor. Yanılmıyorsam CL14 ile CL18 arasında ortalama 8-9 FPS fark ediyordu. Tabii ki bu oyundan oyuna değişir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı