RAM MHz ayarlama veya yükseltme

• Konuyu başlatan mehmet47
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 6
  • Görüntüleme 37.149
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
M

mehmet47

Ziyaretçi
Arkadaşlar öncelikle anakart ve ram modelimi yazmak istiyorum fakat bunları daha almadım almadan önce aklıma takılan sorular var

Anakart
VATAN COMPUTER - ASUS - M5A97 R2.0 AMD 970/SB950 AM3+ DDR3 2133MHz (O.C.) USB 3.0 SATA 3.0 Anakart - Anakart
R
AM
VATAN COMPUTER - CORSAIR - 8GB (2x4GB) Vengeance 1866MHz DDR3 CL9 Ram - Ram
İşlemci
VATAN COMPUTER - AMD - FX X6 6300 Soket AM3+ 3,5GHz 14MB Cache 32nm

1.soru: Arkadaşlar şu alacağım DDR3 1866 Mhz RAM hakkında kullanıcı yorumlarını okudum birden çok arkadaş şunu yazmış "RAM leri bilgisayara takınca 1333 mhz olarak görünecek ve siz onları biostan ayarlayıp 1866 mhz ye getireceksiniz yoksa RAM'ler 1333 mhz olarak çalışacaktır "" Arkadaşlar böyle bir şey söz konusu mu bana kısaca bilgi verir misiniz ?

2.soru: Başka bir arkadaş ise şöyle yorum yapmış "Yeni nesil anakartlar otomatik olarak Mhz ayarlıyormuş benim alacağım anakart RAM ve işlemci yukarıda. Bana her şeyi en ince detayına kadar anlatır mısınız ?

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet ramler 1333 Mhz hızında gözükür. Sen el ile yükseltirsin 1866'ya. Daha yüksek bir hızada çıkarabilirsin fakat cl değeri yükselecektir bu sefer o yüzden gerek yok rami en yüksek 1866'da kullanmalısınız.

Otomatik Mhz ayarlama konusuda şöyle; Alacağınız anakartın bios menüsünde 3 adet performans seçeneği var. Düşük güç tüketimi, Standart ve yüksek verim. Standartta ramler büyük ihtimal 1333 olcaktır ve kendiniz el ile yükseltebilirsiniz. Düşükte ise yine aynı kalcağını tahmin ediyorum aynı anakartı kullanıyorum ama denemedim hiç yükseltebilirsiniz yine tabi. Yüksek performansta ise ram hızını yükseltiyor büyük ihtimalle 1866'ya çıkarır, çıkmazsa yine el ile çıkartabilirsiniz. Bu söylediğim 3 mod biosa girer girmez karşınıza çıkıyor, üzerine tıklayarak seçiyorsunuz ve kaydedip çıkıyorsunuz. Ayarları el ile yapmak için biostaki Advenced menuyu kullanabilirsiniz. Anakartı aldıktan sonra tekrar konu açıp sorularınızı sorabilirsiniz.

Evet ramler 1333 Mhz hızında gözükür. Sen el ile yükseltirsin 1866'ya. Daha yüksek bir hızada çıkarabilirsin fakat cl değeri yükselecektir bu sefer o yüzden gerek yok rami en yüksek 1866'da kullanmalısınız.

Otomatik Mhz ayarlama konusuda şöyle; Alacağınız anakartın bios menüsünde 3 adet performans seçeneği var. Düşük güç tüketimi, Standart ve yüksek verim. Standartta ramler büyük ihtimal 1333 olcaktır ve kendiniz el ile yükseltebilirsiniz. Düşükte ise yine aynı kalcağını tahmin ediyorum aynı anakartı kullanıyorum ama denemedim hiç yükseltebilirsiniz yine tabi. Yüksek performansta ise ram hızını yükseltiyor büyük ihtimalle 1866'ya çıkarır, çıkmazsa yine el ile çıkartabilirsiniz. Bu söylediğim 3 mod biosa girer girmez karşınıza çıkıyor, üzerine tıklayarak seçiyorsunuz ve kaydedip çıkıyorsunuz. Ayarları el ile yapmak için biostaki Advenced menuyu kullanabilirsiniz. Anakartı aldıktan sonra tekrar konu açıp sorularınızı sorabilirsiniz.

Teşekkür ederim aklımdaki soru işaretlerinden bazıları yok oldu diyebilirim.

Aslında burada ufak bir OC işlemi yapılmakta. Yani Ram üstünde 2400Mhz yazıyor diye 2400Mhz'de çalışmaz. Bu destekleyeceği max değeri gösterir.

Yalnızkalp arkadaşım güzel ifade etmiş. :) Ramlerin referans çalışma frekansını yükseltme işlemi yapılması gerekir. Yapılmazsa işlemcinin optimum çalışma frekansında kalacaktır. Bu Intel işlemcilerde 1600Mhz'dir. AMD'lerde 1333 ise onu bilmiyordum.

Asus anakartın hız seçenekleri dışında, XMP teknolojisini destekleyen bir anakart ve Ram ile de yapılabilir. XMP de sana 2 ya da 3 seçenek sunacaktır. Oradan XMP1, XMP2 seçeneğiyle daha yüksek frekanslara çekebilirsin belleğini. Yalnız burada işlemcinin de bu frekans değerlerinde konuşabilmesi gerekmektedir belleklerle. Yani açık çarpan olması yeterli olacaktır. Güncel AMD serisi işlemciler zaten açık çarpanlıdır. Intel işlemcilerde ise sonunda "k" ibaresi bulunmalıdır.

Bununla birlikte MSI anakartların bazı üst modellerinde Asustaki gibi OC Genie teknolojisi vardır. Ancak MSI'da farklı olarak yine bazı kartlarında OC Genie Butonu eklenmiştir.

Dediğim gibi bahsi geçen teknolojiler nihayetinde anakarttan elle yapılan OC ayarlarına dayanır. Bu yüzden biraz geniş anlattım. Forumun Overclock bölümünde daha detaylı bilgiler bulabilirsin.

Aslında burada ufak bir OC işlemi yapılmakta. Yani Ram üstünde 2400Mhz yazıyor diye 2400Mhz'de çalışmaz. Bu destekleyeceği max değeri gösterir.

Yalnızkalp arkadaşım güzel ifade etmiş. :) Ramlerin referans çalışma frekansını yükseltme işlemi yapılması gerekir. Yapılmazsa işlemcinin optimum çalışma frekansında kalacaktır. Bu Intel işlemcilerde 1600Mhz'dir. AMD'lerde 1333 ise onu bilmiyordum.

Asus anakartın hız seçenekleri dışında, XMP teknolojisini destekleyen bir anakart ve Ram ile de yapılabilir. XMP de sana 2 ya da 3 seçenek sunacaktır. Oradan XMP1, XMP2 seçeneğiyle daha yüksek frekanslara çekebilirsin belleğini. Yalnız burada işlemcinin de bu frekans değerlerinde konuşabilmesi gerekmektedir belleklerle. Yani açık çarpan olması yeterli olacaktır. Güncel AMD serisi işlemciler zaten açık çarpanlıdır. Intel işlemcilerde ise sonunda "k" ibaresi bulunmalıdır.

Bununla birlikte MSI anakartların bazı üst modellerinde Asustaki gibi OC Genie teknolojisi vardır. Ancak MSI'da farklı olarak yine bazı kartlarında OC Genie Butonu eklenmiştir.

Dediğim gibi bahsi geçen teknolojiler nihayetinde anakarttan elle yapılan OC ayarlarına dayanır. Bu yüzden biraz geniş anlattım. Forumun Overclock bölümünde daha detaylı bilgiler bulabilirsin.

Öncelikle bana zaman ayırdığın için teşekkür ederim ben dün internettte araştırma yaparken alacağım RAM ile 2 ürün arasında kaldım.

Alacağım RAM'ler şunlar :
VATAN COMPUTER - CORSAIR - 8GB (2x4GB) Vengeance Pro DDR3 1866MHz CL9 Siyah So
VATAN COMPUTER - CORSAIR - 8GB (2x4GB) Vengeance 1866MHz DDR3 CL9 Ram - Ram
Hangisini almalıyım biri soğutuculu hemen hemen aynı fiyatlar.

Ve senin dediğin açıklamaya gelirsek şimdi ben yukarıdaki ramlerden herhangi birini alırsam o.c yapmadan diyelim bilgisayarda 1333 Mhz göründü o.c yapmadan mhz yükseltebilir miyim ?

Hayır zaten Mhz yükseltme işleminin adı OC :) İki ram de soğutuculu. Hatta iki ram de aynı sadece Pro olan Corsair'ın modeli yenileyip rötuşladığı hali. Pro olan daha yeni yani. İkisini de alabilirsin fark yaşamazsın.

Sen en iyisi bellekleri aldığında yine bir konu aç o zaman yardımcı olalım sana.

HwN arkadaş haklı. Sen RAM'leri aldıktan sonra konu aç o zaman daha iyi yardımcı olabiliriz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı