RAM O.C. nasıl yapılır ?

Ahmet Epli

Kilopat
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar, bilgisayarımda 2 adet RAM bulunmaktadır. Kaç MHz de çalıştıklarını öğrenmek için CPU-Z programından baktım ve ikisi de 667 MHz de çalışıyor görünmekte.

RAM modelleri:
1-Kıngstone 2GB DDR3 1333MHz CL9 Tek modül RAM
2-Kıngstone 4GB DDR3 1333Mhz CL9 Tek modül RAM

Anakart kutumun üzerinde (DDR3 1333 O.C) şeklinde bir resim var.
RAM lerimi nasıl 1333MHz O.C edeceğim ?

Anakart: ASUS P5G41T-M

xfx_790i_fsbmem_config.jpg

AwardBIOS'a göre anlatıyorum. FSB Memory config kısmından 1333 olacak şekilde değer gir. Fakat bu işlem risklidir. Mavi ekran ve donanımsal sorunlar yaşayabilirsin.

Asusta ise bu kısımdan yapılabilmekteymiş.

PCF256.overclocking.step1-580-90.jpg

Riskli mi ? O zaman hiç uğraşmayım. Aldığımdan beri bu şekilde kullanıyorum. Bir sorun yaşamadım. En iyisi böyle kalsın. Kaş yapayım derken göz çıkartmayalım.

Riski göze almayacağım. Belirli bir değişiklikte oluşturmayacak dendi. En iyisi böyle kalsın. Konumla ilgilendiğin için teşekkür ederim.

Benim RAM'lerim normalde 1866 MHz. Ancak bilgisayarım 1600 MHz olarak görüyordu ve ben de BIOS ayarlarından 1866 MHz'ye çıkarttım. Bunda bir problem olmaz değil mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Benim Ramlerim normalde 1866 Mhz. Ancak bilgisayarım 1600 Mhz olarak görüyordu ve ben de BIOS ayarlarından 1866 Mhz' ye çıkarttım. Bunda bir problem olmaz değil mi?

RAM'lerin mevcut değeri ve anakartın max. gördüğü MHz değerinde oynama yapmazsanız sorun olmaz. Yani örneğin M5A97 model bir anakartınız var ise RAM'ler de 1866 MHz olup da 1600 MHz görüyor ve siz bunu 1866'ya çıkardıysanız bir sorun teşkil etmez. Ki zaten bu değeri değiştirmek RAM'lerin satılan değerinden yukarı çıkartmış yani overclock edilmiş olmayacaktır.

Konuya gelirsek. RAM overclock'u hem gereksiz ve riskli görüyorum hem de performansa katkı sağlayacağını düşünmüyorum. Render vb. işlerle uğraşıyorsanız da overclock yerine MHz değeri yüksek RAM tercihi en sağlıklısı olacaktır.

xfx_790i_fsbmem_config.jpg

AwardBIOS'a göre anlatıyorum. FSB Memory config kısmından 1333 olacak şekilde değer gir. Fakat bu işlem risklidir. Mavi ekran ve donanımsal sorunlar yaşayabilirsin.

Asusta ise bu kısımdan yapılabilmekteymiş.

PCF256.overclocking.step1-580-90.jpg
Merhaba bende 2400 mhz teamdark ramler asus a68hm-k takili sizin gosterdiginiz adimlari takip etigimde 2133 mhz oluuor en fazla yardimci olurmusunuz

Kingston HyperX Beast XMP 1600MHz Cl9 RAM kit setim var. XMP profile da 1600MHz olarak çalışıyor fakat ben 9-9-9-24 olan timing ayarlarını 10-11-11-24 yaparak ve Voltajıda 1.5V'dan 1.6V alarak RAM'lerimi 2133 MHz'de ya da timingi 11-13-13-32 voltajıda 1.65V yaparak 2400MHz çalıştırabiliyorum. Bunun bana faydası oldumu hızda ufak bir değişme oluyor tabiki ama olmasa da olur.

Merhaba bende 2400 mhz teamdark ramler asus a68hm-k takili sizin gosterdiginiz adimlari takip etigimde 2133 mhz oluuor en fazla yardimci olurmusunuz

Voltaj ayarı vardır, Dram Voltage adında onuda 1.65V çekerseniz 2400mhz yide listeden seçerek o hızda çalışmasını sağlayabilirsiniz

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı