Rehber RAM Overclock

Hocam 3200 CL16 RAM kullanıyorum, canım çekmedi değil ya. Çok kaşınıyorum şu sıralar.
Şu an değerler 16-18-18-36. Bir denemem lazım.

Hedef 3600 bu arada.

Sizin konuyu görünce canım çekmişti ben de tekrar oturup gecikme düşüreyim en azından dedim Ama şimdi Reddit’te gezinirken Hynix C-die ile 3800MHz CL16’da 61-62ns‘e düşen birini gördüm. Yarın ilk iş bu değerleri benim de görmem lazım

Maalesef AMD'nin düzeltemediği bir hata. Bellekleri overclock yapsanız da sadece okuma, bellekler arası kopyalama ve latency değerlerini bir miktar düzeltebilmişsiniz. Yani tam manası ile overclock olmamış 3.200 MHz belleklerin teorik bant genişliği 25.400 Mb/sn Dual kanal ile teoride 50.800 Mb/sn maksimum hız elde etmeniz lazım. %85 verim ile 43-45 Gb/sn arası okuma yazma ve kopyalama değerlerini oturtmanız lazım. Yani kısaca okuma hızı artarken, yazma hızı düşüyorsa bu işlem çok ta başarılı değildir. İkisininde dengeli ve birbirine yakın olması gerekli. Benim sistemimden rapor:

Aşağıda da Ryzen 3 platformunda başarı bir overclock görüntüsü vardır:

Benim belleklerin normal halinde de yazma hızları attığınız değerlere göre düşük zaten. Yazma hızı dahil bütün değerlerde iyileşme var. XMP profili değerleri:

Maalesef AMD sistem kullanıyorsanız bellekler için verdiğiniz paraya acımayacaksınız. Alabildiğiniz en yüksek zar kalitesine yani en düşük latency değerine sahip bellek almanız gerekiyor. Yukarıda paylaştığım resimdeki bellek zamanlamalarına bakarsanız 3.600 Mhz 14.14.14.28 CR 1 zamanlamalarına sahip yani neredeyse alınabilecek en kaliteli bellekler kullanılmış.

Yüksek kaliteli bellek kullanmak şu an mümkün değilse, mevcut belleklerinizin frekanslarını yükseltmektense XMP profillerindeki frekansta voltajlarını artırmak suretiyle CL değerlerini ve diğer zamanlama değerlerini düşürerek yazma hızı ile okuma hızı arasındaki farkı kapatmak. Çünkü yazma hızı okuma hızı kadar hatta bir miktar daha önemli.

Tek CCD işlemcilerde (R5 3600/3600X, R7 3700X/3800X) yazma hızının yarı yarıya çıkması normal. AMD'nin açıklamasına göre herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Sırf yazma hızının okumaya yakın olmasını görmek istiyorsanız 3900X veya 3950X alabilirsiniz. Buradaki tek önemli husus, gecikme değerini olabildiğince düşürmek. Yüksek gecikme, ilk nesil Ryzen'dan beri var. Burada RAM'i overclocklayıp gecikme süresini düşürmek ciddi bir performans artışı sunacaktır, ayrıca düşük frekanslı bellekler için hayat kurtarıcı bir işlem. Ayrıca yüksek gecikmelerin 4000 ile düzeltildiği söyleniyor, yüksek frekanslı bellekler şart koşulmayacaktır yeni seri ile

Memtest86'da overclock yaparken zaman kazanmak için ilk 6 testi yapıp durdurabilirsiniz. Ayrıca 3800-3733MHz için CL değeri biraz agresif geldi, 16'da kalabilen sayılı model vardır herhalde, Samsung B-die varsa voltaja abanarak 14 bile yapabilirsiniz gerçi. Sıradan bellekler için olsun bu lafım Bunun dışında fikir oluşması için faydalı olmuş yazı, tekrardan eline sağlık.

Bütçem doğrultusunda aldığım bellekler bunlar. Bir belleğe yüksek fiyatlar ödemektense o bütçeyi ekran kartı işlemci gibi ana parçalara yatırırım. Ki kullandığım bellekler de 3200MHz CL16. Hynix C-die zara sahip. Samsung B-die kadar olmasa da kaliteli bir zar. Belleklerimden fazlasıyla memnunum. Zaten sistemim oyun amaçlı bir sistem. Yazma hızının bana bir eksisi olacağını düşünmüyorum. Rehberde paylaştığım Cinebench testinde de görebileceğiniz üzere performans artışı var. Aynı şekilde oyunlarda da böyle. Yazma hızının düşük olma sebebini modum cevaplamış zaten.
Reddit’te 4400MHz CL18 B-die bellekleri 3800MHz CL14’te çalıştıran birini gördüm geçen benim işlemci ile. 4.5GHz OC yapmış işlemciye, R20 testinde 5500 puan almış. Kıskanmadım değil

Elinize sağlık hocam. CL16 3600MHz çektim, stabil kullanıyorum, Crucial Ballistix RAM.

Çok teşekkür ederim, dediklerinizi izleyerek sabah saatlerine kadar sıkı testlerle iyi sonuçlar aldım. CPU O. C. rehberi gibi bir kaynak da var mı bilginizde; yabancı da olsa fark etmez CPU'yu da zorlamak istiyorum az.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…