Rehber RAM seçimi nasıl yapılmalı?

Maalesef öğrenemiyoruz ancak yakın tarihte alan birisinden raporlarını aldım D9WFL Micron E-Die barındırıyor, alınır.
Teşekkür ederim.
Maalesef öğrenemiyoruz ancak yakın tarihte alan birisinden raporlarını aldım D9WFL Micron E-Die barındırıyor, alınır.
Şimdi Tomshardware incelemesini gördüm (Spectrix D50 3600mhz için), E-die diyor ancak Spectek üretici. Micron'un alt firması, kalitede bir farklılık var mıdır acaba? Bir şey daha sormak istiyorum, D50 8gb*2 3000 mhz (CL 16) 739 TL, Cruical Ballistik RGB 8gb*2 3600 mhz (CL 16) 1100 civarında. Arada ki farkı vermeye değecek bir durum var mı günlük kullanım vs oyun için.
Maalesef öğrenemiyoruz ancak yakın tarihte alan birisinden raporlarını aldım D9WFL Micron E-Die barındırıyor, alınır.
Hocam aldım XPG D50 3000 mhz olanı, dediğiniz dram var. 3200 de sorunsuz çalışıyor. Memtestte bıraktım az kaldı bitmesine şu an sorun görünmüyor. 3200 c16'lar en ucuzu Kingston 830 civarıydı ama yorumlarda baya takoz olduğu yönünde. Eski bellekler Gskill Ripjaws V 2666 mhz 2700 mhz de çalıştıramamıştım. bu belleği 3400 vs deneyeceğim.
 
Son düzenleme:
Herkese selam. Foruma yeni katıldım ve bu konu rehber olacaktır. Eğer yanlış bir şey yaptıysam adminlerden düzeltmelerini rica ediyorum.

Bugün forumda göremediğim ve birçok kişinin sorduğu bir konu hakkında rehber hazırlayacağım.

RAM seçimi yaparken ilk anakart modelinizi öğrenmelisiniz ve anakartınıza o RAM'in uygun olup olmadığını öğrenmelisiniz.

Anakartın modelini öğrenme;
CPU-Z indirip mainboard sekmesine gelerek anakart markanızı ve modelinizi öğrenebilirsiniz.

Ardından anakartınızın DDR kaç RAM desteklediğini öğrenmelisiniz. Bunun için Google'a anakartınızı modeliyle birlikte yazıp özellikleri diye aratın.

Örnek: ASUS TUF B450-PRO özellikleri.

Anakartınız DDR kaç RAM desteklediğini öğrendiniz şimdi sırada ki işiniz şu an anakartınıza takılı olan RAM'in özelliklerini öğrenme.

Anakarta takılı olan RAM'in özelliklerini öğrenebilmek için CPU-Z uygulamasından SPD sekmesine girmelisiniz. Burada modeli ve kaç MHz olduğu yazacaktır.

RAM takviyesi yapacağınız zaman alacağınız RAM'in özellikleri şu an anakarta takılı olan RAM'e benzer ya da aynı özellikte MHz değerlerine sahip olmalıdır. Aksi takdirde performans kaybı yaşanabilir.

Artık RAM'inizin markasını ve modelini öğrendiniz o RAM'in aynısından ya da benzerini bulmak size kalmış.

RAM'lerde bir önemli özellik de CL değeridir. Alacağınız RAM'in CL değeri ne kadar düşük olursa o kadar fazla performans artışı yaşarsınız. MHz değeri CL değeri ile ters olduğundan MHz değeri yüksek olan bir RAM'in CL değeri ile, MHz değeri düşük olan bir RAM'in CL değeri aynı olmaz. (bunun hakkında konu gördüm açıklamasını yapmayacağım o yüzden.)

Eğer takılı olan RAM'iniz örnek veriyorum 1333 MHz değerinde ve siz aynı MHz değerinde RAM bulamadınız. Bu durumda 1600 MHz değerinde bir RAM takabilirsiniz ancak iki RAM de 1333 MHz değerinde çalışacaktır.

Bir önemli kısım ise anakartınızda ki slot miktarıdır. Örneğin 2 slotunuz var ise o 2 slotu da doldurun bu şekilde daha fazla performans sağlar. Yani 32 GB RAM yapacaksanız bunu 1 slot 32 yerine 16+16 GB şeklinde yapmanızı öneririm.

Gelelim marka olayına. Çok önemli bir kısımdır markası. Açıkçası benim önereceğim ve popüler olan RAM markaları şunlardır;
Corsair.
Samsung.
G.Skill
Kingston.
(Bir sürü kaliteli güvenilir RAM markaları var bunlar sadece bazıları)

RAM'i takmak aşırı basit olduğundan anlatmayacağım zaten YouTube'da binlerce video var bu konu hakkında.

Evet rehber bu şekildedir. Belki bu konudan vardır bilmiyorum ama varsa yetkililer kapatır zaten. Ben aradım ama bulamadım.

Bir de Volt olayı var hocam ona da değinir misin 1.35v, 1.5 Volt filan yazıyor.
 

Geri
Yukarı