RAM Yetersizliği İşlemci Darboğazı Oluşturur mu?

MantLe

Hectopat
Makaleler
1
Arkadaşlar RAM yeterli gelmediğinde işlemciye darboğaz yapıp oyunlarda takılmalara neden olur mu? 4 GB RAM ile Battlefield 4 multiplayer oynadığımda RAM kullanımı 3.50'lere kadar çıkıyor. İşlemci kullanımı ise %99 oluyor ve takılmalar başlıyor. Yani demek istediğim RAM'i 8 GB yaparsam bu takılmalar kurtulabilir miyim? Yoksa işlemci de gerekli mi? İşlemcim İntel Pentium G3258 3.20 GHz. Oyunu 1280x1024 çözünürlükte, medium ayarlarda oynuyorum.

RAM yetmediği için işlemci kullanımı yükselmesine daha önce şahit olmadım. RAM kullanımı %85-90'ı geçince kasmalar başlar. Tamamı kullanılıyorsa büyük ihtimalle sistem donar zaten. Oyunlarda da böyle, Chrome'da da, tasarım programlarında da. Oyun açınca RAM kullanımı %80'in üstündeyse, takviye yapmanızın elbet faydası olacaktır ama işlemci kullanımını azaltacağını sanmam. Yeni sistem alma şansınız yoksa her halükarda o RAM alınacak zaten. Aldığınızda sorunlarınızın geçmesi ümidiyle.

Özellikle Multiplayer oyunlarda o işlemcinin sadece 2 çekirdek olması, HT özelliğinin olmaması çok sıkıntı çıkartıyor.

RAM yetmediği için işlemci kullanımı yükselmesine daha önce şahit olmadım. RAM kullanımı %85-90'ı geçince kasmalar başlar. Tamamı kullanılıyorsa büyük ihtimalle sistem donar zaten. Oyunlarda da böyle, Chrome'da da, tasarım programlarında da. Oyun açınca RAM kullanımı %80'in üstündeyse, takviye yapmanızın elbet faydası olacaktır ama işlemci kullanımını azaltacağını sanmam. Yeni sistem alma şansınız yoksa her halükarda o RAM alınacak zaten. Aldığınızda sorunlarınızın geçmesi ümidiyle.
İşlemci oyundayken genelde %85'in üstünde çalışıyor. Ama kasma olmuyor. RAM kullanımı 3.50 GB'nin üstüne çıktığında takılmalar oluyor, bazen de oyun bir an donup kapanıyor.

Dediğim gibi, yakın tarihte sistem almayacaksanız RAM yükseltin. Sistem alma ihtimaliniz varsa eski sisteme harcayacağınız para çöpe gitmiş olur.
Hocam, RAM yükseltmek istiyorum; benim 1556 soketli bir anakartım var, bütçe sıkıntısı nedeniyle sistemi tamamıyla yenileyemediğimden ufak yükseltmeler yaparak ''yeni ekran kartı(GTX 1050TI), yeni güç kaynağı almak gibi '' darboğazı bir nebze engellemeye çalıştım .

Fakat halihazırda sistemimde 4GB RAM olduğundan, ilaveten 4GB RAM daha almak istiyorum, bu benim sistemime yeterli olacak mıdır yoksa bellek hafızasını 12GB veya 16 GB mi yükseltmeliyim ?

@Pcbosnjak işlemciniz 1. nesil sanırım, fazla güçlü olmadığını varsayıyorum. Ekran kartınızı güle güle kullanın, tam performansta kullanamayabilirsiniz bilginiz olsun. İşlemci modelini belirtirseniz daha net bilgi verebilirim.

Sistemde 4 GB RAM olması performansı mutlaka kötü yönde etkileyecektir. İşlemciniz ve ekran kartınız gereği zaten çok yüksek ayarlarda oyun oynayamayacaksınız. 8'den daha fazla RAM'e ihtiyacınız olduğunu sanmıyorum. Daha fazlasını da harcamanızı önermem, 12-16 GB ile ulaşacağınız performansın, harcadığınız paraya değmeyeceği kanaatindeyim. 8 GB için değecektir, bundan emin olabilirsiniz. Daha fazla bütçeniz varsa zaten paranızı biriktirip yeni anakart-RAM-işlemci almanızı öneririm.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı