RAM zamanlaması nasıl olmalı?

bıldırcın

Kilopat
Selamlar. Arkadaşlar 3 tane zamanlamada aynı performansı alıyorum. Yazma hızları hepsinde aynı ve lantencyde sadece 1 nanosaniye farklar oluyor. Yani fark sıfır. Ancak hangisini tercih etmeliyim ve benim açımdan hangisi daha stabil olur? RAM frekansım 3600MHz'de. RAM voltajım 1.42v ve soc voltajım 1.2v. Bu voltajların aşağısında error alıyorum. İsterseniz sistem özelliklerimi de yazabilirim.

RAM:
18-22-22-40

17-23-23-39

16-24-24-44

Belleklerim Micron b-die.

Son düzenleme:
Latency(ns) = CL/MHz*2000
Bellekte ilk biti okumak için geçen zaman = tRCD + CL
Bellekte sayfa yenileme süresi = tRP + tRCD +CL
tRAS ise tRCD+CL 'dir

10ns, 40, 62
9ns, 40, 63
8ns, 40, 64

Hocam bu değerlerin hepsi aynı yola çıkıyor hesaplarıma göre : )
Hız aşırtmayı XMP olarak yapmanızı tavsiye ederim.

Latency(ns) = CL/MHz*2000
Bellekte ilk biti okumak için geçen zaman = tRCD + CL
Bellekte sayfa yenileme süresi = tRP + tRCD +CL
tRAS ise tRCD+CL 'dir

10ns, 40, 62
9ns, 40, 63
8ns, 40, 64

Hocam bu değerlerin hepsi aynı yola çıkıyor hesaplarıma göre : )
Hız aşırtmayı XMP olarak yapmanızı tavsiye ederim.
Anakartta 2 XMP seçeneği var ve en yüksek hız olarak 2933 MHz veriyor. Onu yaptığımda belleğin performansı biraz düşüyor. Bu arada ismi A-XMP olarak geçiyor.

Anakartta 2 XMP seçeneği var ve en yüksek hız olarak 2933 MHz veriyor. Onu yaptığımda belleğin performansı biraz düşüyor. Bu arada ismi A-XMP olarak geçiyor.
Stres testinde yaptığınız ayarlar sorun çıkarmıyorsa öyle kullanın hocam, aksi halde XMP hız aşırtma profilleri üretici tarafından tanımlandığı için daha stabil çalışır.

Stres testinde yaptığınız ayarlar sorun çıkarmıyorsa öyle kullanın hocam, aksi halde XMP hız aşırtma profilleri üretici tarafından tanımlandığı için daha stabil çalışır.
Haklısınız. Nanosaniye mevzusunu anlamamda yardımcı olduğunuz için teşekkürler.
Buna istinaden zamanlamayı yükselterek bellek hızınıda arttırabilir miyim? Mesela şuanda belleğin okuma değeri 3600MHz' de 51500 MB/s. Ben hızımı 3800' e kadar çıkartıp 24-28-28-28-49 benzeri ayarlar girerek çalıştırabilir ve error almazsam bu başarılı bir overclock sayılır mı.
Böyle yüksek zamanlama değerleri kullanılabilir mi? Sonuçta MHz' de bir yandan artacağı için nanosaniye değeride ona oranla düşecektir tahminimce.

Hocam işlemcinin desteklediği frekansı bir kaç yüz MHz geçebilirsiniz fazlası performansı etkilemez. Tabii APU işlemci varsa ne kadar MHz o kadar FPS olduğu için anakart desteklediği kadar arttırılabilir.

Hız aşırtmada istediğimiz düşük gecikme değeri yüksek MHz. ama performans artışı sağlayabiliyorsak bunun bir sınırı yok.

Hocam işlemcinin desteklediği frekansı bir kaç yüz MHz geçebilirsiniz fazlası performansı etkilemez. Tabii APU işlemci varsa ne kadar MHz o kadar FPS olduğu için anakart desteklediği kadar arttırılabilir.

Hız aşırtmada istediğimiz düşük gecikme değeri yüksek MHz. ama performans artışı sağlayabiliyorsak bunun bir sınırı yok.
onbe.jpg
Hocam R5 1600 var ama 8 çekirdek ve önbellek değerleri daha değişik. Sanırsam deneyerek bulacağım. Anakartım ise B450 PRO M2 V2. :d

Eki Görüntüle 1157501 Hocam R5 1600 var ama 8 çekirdek ve önbellek değerleri daha değişik. Sanırsam deneyerek bulacağım. Anakartım ise B450 PRO M2 V2. :d

Hocam anakart 3466MHz kadar destekliyor. 3400 ve 3600MHz de aynı performansı alıyorsanız MHz 3400 de sabit tutup gecikme değerlerini düşürmeyi deneyebilirsiniz.

3466
ram sonrası.jpg

3600
22222222.jpg

Aradaki fark fena değil.. ramleri stabil olarak çalıştırabileceğim max olarak bu sanırsam. İşlemciye yönelicem. 3.75 şuan. 4.2' ye kadar voltaj verip deneyeceğim. :) Hem yayın falan yapıyorum işlemciden..
3466
ram sonrası.jpg

3600
22222222.jpg

Aradaki fark fena değil.. ramleri stabil olarak çalıştırabileceğim max olarak bu sanırsam. İşlemciye yönelicem. 3.75 şuan. 4.2' ye kadar voltaj verip deneyeceğim. :) Hem yayın falan yapıyorum işlemciden..
download.png
Hocam 10K skoru görene kadar zorlayacağım :D

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı