Ramazanda indirim olur mu?

Yok hocam Einstein ile tek ortak noktamız olsa olsa ikimizinde senden zeki olsıdır.
Hocam bakın, iyice tartışmaya gidiyor bu konu. Siz "yahu kardeşim, ramazanla elektronik eşya indiriminin ne alakası var?" Gibi söyleseydiniz bir şey demezdim. Yani kusura bakmayın ağır konuştum ama sizde biraz dikkatli davranabilirdiniz.
 
Dediğin gibi ülke laik, halk değil. İndirimleri devlet değil esnaf yapıyor. Nerede İslami bir konu açılsa laiklik diyip konudan sıvışıyorsunuz. Lafım sadece size değil hocam. (!)
Hocam şimdi konuyla alakasız uzun bir yazı yazacağım. Başta ne demek istediğimi, "Ya bu çocuk neden bunları bana anlatıyor? Nereye bağlayacak?" şeklinde düşünebilirsin ama yazımın sonunda "Ramazan İndirimi" şeklindeki kavramlara neden tepki gösterdiğimi anlayacağını düşünüyorum.

Anlatayacağım şeye başlamadan önce şöyle bir kısa bir anı anlatayım. Yanlış hatırlamıyorsam orta okuldayken bizim "Teknoloji ve Tasarım Dersi" diye bir dersimiz vardı. Bu derste bize hocamız işte yeni icatlar yaratmaya çalışın, hayal gücünüzü kullanın, yapabileceğinizin en iyisi yapmaya çalışın falan gibi şeyler söylerdi ve bununla ilgili proje ödevi verirdi. O zamanlar tabi daha dokunmatik ekran çıkmamış piyasaya, kapaklı telefonlar yeni yeni çıkıyor... Bende bir saat hayali kurar ve bunun çizimini, tasarımını yapardım. Hani aklıma gelen olaylar şuydu; bu öyle bir saat olacak ki yeri gelecek arama yapacak, yeri gelecek mesaj çekeceksin, yeri gelecek sana nerde olduğunu söyleyecek vs. vs. tabi o zamanlar Iron Man yeni çıkmış o kafada özenen bir çocuktum. Daha sonra işte ben bunu hazırladım bayağa 2 sayfa çizim tasarımı yaptım, rapor şeklinde özelliklerini falan yazdım ve hocaya verdim.
Bu projeleri notlandırma haftası geldiğinde, dönem bitiminden 2 hafta önce... Hoca çağırdı beni yanına bana baktı. Daha sonra projeye baktı. Şöyle bir düşündü heralde nasıl söylesem diye. En sonunda dedi ki "Oğlum, bu olmaz." Bende "Hocam nesi eksik, bir şeyi mi atladım?" dedim. Dedi ki "Saat oğlum bu saat, bayağa saat yani. Buraya bunları falan yazmışsında normal dümdüz saat bu. Günün aydınlık mı karanlık mı olduğunu gösteren saat. Neden bir saat başkasını arasın, mesaj atsın?" diye bayağa alay etti benle bende o an bir şey söyleyemedim heralde çok yanlış bir şey yapmışım gibi... "Neyse en azından uğraşmışsın, çizimle raporla falan" diye 60 yapıştırdı bana. Bir moralim bozuldu var ya hani bütün derslerim iyiyken ve dersten de yüksek bir not alırım diye beklerken nerdeyse en düşük notlardan birini aldım. Evde de manyak bir psikopat babam vardı. E-okul sisteminin yeni geldiği dönemler... Ben eve gelmeden adam benim notumu biliyordu. Bayağa bağıra çağıra düşük not aldım diye canıma okumuştu yani.

He ben şimdi bu anıyı neden anlattım bak o zamanki yapmış olduğum bir öngörü, hocanın benle alay ettiği olay, 5 yıl sonra ben lise 2 deyken Apple'ın akıllı saat tanıtımı ile piyasaya çıkmıştı... Şimdi de buna benzer bir öngörüde bulunacağım. Artık olur ve ya olmaz, ben sadece olacağını düşünüyorum. Kimisi imkansız olduğunu düşünür.

Ben diyorum ki bak yakın bir gelecekte İnsan Hakları adı altında dünya genelinde bir kongre düzenlenecek. Bu kongreyi dünyadaki bütün tanınmış ülkeler davet edilecek, Rusyasından tut Kuzey Koresine kadar. He katılıp katılmayacakları beni ilgilendirmez. O düzenlenen kongredeki bu İnsan Haklarının başındaki adam diyecek ki: "Biz yeni bir dünya düzeni kuruyoruz. Bu dünya düzeninde ortak dil, ortak ticaret birimi, ortak (eşit) din gibi değerlerin kullanılmasını ve ırkçlık, cinsiyet, etnik köken gibi ayrımcılıkların yapılmasını da istemiyoruz. Daha sonra işte tek tek açıklamaya başlayacak.

Ortak dil mesela, diyecek ki şuanda dünya genelinde zaten varsayımsal olarak biz İngilizce'yi ortak bir dil olarak görüyoruz. %99 bu dili resmiyete dökecekler ve zorundalık getirecekler. Herhangi bir ülkeden turist geldiğinde herkes en az giriş seviyesinde İngilizce dilini bilmek zorunda olacak.

Ortak ticaret birimi mesela, şuanda dünya genelinde çoğunluk olarak Amerika'nın söz hakkı olduğu Dolar birimini kullanmaktayız. Yani Euro'dan önce ilk gelen ticaret birimi Dolar diye geçiyor. Fakat son zamanlarda Amerika'nın yaptırımlar uygulaması ve sınırsız para basmasından dolayı yüksek ihtimalle bu para birimleri tek bir devlet himayesi altından kaldırılıp, bu dijital madenciliğinde günümüz teknolojisine dahil edilmesiyle birlikte ortak bir coin sistemine geçiş yapılacağını düşünüyorum. Büyük ihtimalle bankalar, o coin için özel kartlar çıkartacaktır. Nakit para durumuda tamamen ortadan kaldırılacaktır. Bayağa monopoly elektronik kart sistemi gibi düşünebilirsiniz.

Ortak (eşit) din mesela, bunun eşit dememin sebebi; diyecekler ki bize "Her insan kendi hür iradesiyle dinini, ibadetini toplum dışında gerçekleştirecek, dinlerle ilgili insanları rahatsız edecek tüm etmenler ortadan kaldırılacak." Ha diyeceksin ki ne bu etmenler? Mesela Türkiye'de din konusunda nasıl bir düzen var? Sürekli camilerimizden 5 vakit okunan bir ezan var değil mi? Adam diyecek ki sana kardeşim sen eğer ki bu birlikteliğin içine girmek istiyorsan, senin ülkende hristiyanı da olacak, ateisti de olacak, budizme tapan adam da olacak. Onları rahatsız edecek şekilde bu tür tutumlarda bulunmayacaksın. Sonuçta her dini eşit bir şekilde isteklerini gerçekleştirilmesi mümkün olmadığı için, yani hristiyan için kiliselerden ayrı bir çan çalamayacağın için sen bu olayları tümden kaldıracaksın, git ülkendeki kişilerin çoğunluğu Müslüman ise onlara çözüm olarak telefonlarına alarm kurmalarını, alarm saati geldiğinde kimseyi rahatsız etmeyecek seste ezan sesinin çalabileceği şeklinde önerilerde bulun diyeceklerdir.

Irk ayırımı, hani bizim ülkemizde yaygın olmasa da özellikle Amerika ve benzeri gibi ülkelerde büyük sorunlara yol açan örneğin George Floy'un polisler tarafından öldürülmesi vs... gibi ırkçılık olayları kesinlikle yasaklanacağını düşünüyorum. Hani yapan ayvayı yer gibi düşünebiliriz.

Cinsiyet ayrımı, Türkiye'nin pek sıcak bakmadığı konular arasında olan olaylar içersinde... İstanbul Sözleşmesinin fesh edilmesi, LGBT'ye saygı duyulmaması vs. buna bir örnek gösterilebilir. Ben dünya genelinde eşcinselliğinde problem olarak görüleceğini zannetmiyorum. Yüksek ihtimalle izin verilecektir.

Heee diyelim ki böyle bir olay yaşandı. O zaman ne olacak? Amerika ekonomiyi elinde tutmak isteyeceğinden direk reddecek arka planda hemen yaptırım uygulamayaca çalışacak. Diğer 2.sınıf ülkeleri, ülkesinin geleceğini ve gelişmesini düşünen liderlerin çoğunluğu kabul edecektir. Rusya yalnızlaşma politikasından her ne kadar bu din konusuna ılımlı bakacağını düşünmesem de vazgeçecektir. Yani dahil olacaktır. Kuzey Kore zaten direk "has left the channel". Avrupa Birliğindeki ülkelerde İngiltere haricindekiler direk dahil olacaktır.

Gelelim bize...
Şuanki iktidarımız devam etmesi halinde, birincisi ticaret birimi bağımsız olacağı için orada bir duracağız. Hani çünkü ülkemdeki her insanın en azından şu kafada olduğunu düşünüyorum: "Çalıyor ama çalışıyorda yav. Bak o kadar yol yaptı." vs... Yani kalkıpta ortak ticaret birimi kullanırken 128 milyar gibi bir olayı açıklamayazsın yani o kadar basit bir konu değil. Eeee doğal olarak ne olacak? İktidar şöyle düşünecek ben bunu kabul edemem ama bana bir bahane lazım. Sonra olayı din mevzusuna getirecekler. Bizimki çıkacak ekranlara bağıra çağıra "Bizim ezanlarımızı sustamayacaksınızzzzz... Türkiyeye boyun eğdirttiremeyeceksinizzzzz..." gibi çağrımlarda bulunacaktır. Halbuki olayın ezanla, müslümanlıkla vay efendim İslam ile hiçbir alakası yok herkesin eşit bir şekilde dinlerini toplumu rahatsız etmeyecek düzeyde yaşamasını isteyecekler. Velhasıl biz Rahip Brunson davası gibi bir kaç yıl ülke batma noktasına gelene kadar dayanırız ki zaten bu birlikteliğe katılmayan ülkeler, eğer sağlam bir ülke değilse, kendi çarkını döndürebilecek, üretimi sağlam bir ülke değilse yüksek ihtimalle bundan kaçışı olmayacaktır. Hani Amerika, şuan Rusya'nın takıldığı gibi takılır ama biz eriyip gideriz yani. Gözümüzün yaşına bakmazlar...

Şimdi uzun bir yazıdan sonra gelelim asıl konumuza, dedik ya en başta sen neden Ramazan İndirimi olayına bu kadar takıldın? Arkadaşlar benim tahminime göre yukarıda da bahsetmiş olduğum gibi, yakın bir gelecekte ki ben bunu yeni bir çağ başlangıcı olarak görüyorum. Bu din konuları, kavramları toplum içerisinde öyle kolay bir şekilde kullanılabileceğini zannetmiyorum. Mesela Müslümanların çoğu Christmas dediğimiz Noel'i reddetmeyi tercih eder. Biz Noel kutlamayız, yılbaşı kutlarız diye aklınca kendilerini ayrı tutarlar. Kimisi çıkar Black Friday indirimlerini tanımayız der. Eee peki sen yeri geldiğin de Ramazan İndirimi gibi kavramlar kullanıyorsun da bunlara neden karşı çıkıyorsun be Müslüman?
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı