Merhaba dostlar. Sürekli aklıma gelen, yapmak istediğim fakat aşırı teknik bir bilgim olmayan bir işlemdir. Voltaj yükseltilerek frekans arttırma işlemi diye biliyorum. Belirli bir voltajdan sonrası zarar onu da biliyorum.
İlk başta işlemci OC yapmak istedim fakat soğutucum kötüydü (stok soğutucu idi). Şimdiki de aşırı iyi değil fakat Wraith Prism kullanıyorum. Anakartımın modeli düşük, bu sebeple OC yapmam engel mi? Hatta asıl sorum, yapmalı mıyım? Garantiden çıkar mı ürünlerim yapsam? Extrem bir şey istemiyorum zaten. Misal 3.9GHz boostclock ise 4.2 yapmak isterdim. Soğutucum sıvı değil fakat çok ısınan bir soğutma da değil. Anakartım kötü olabilir ama yorumlarınızı almak isterim.
Bunun dışında bir de RAM'e OC. Yapmak isterdim. Adata Gammix D30 Red RAM kullanıyorum. XMP profile 1 3000MHz şu an. Bu anakart ile 3600MHz yapmışlar fakat ne kadar sağlıklı olur bilemedim. Eğer teknik bilgiye sahip iseniz bana yardımcı olur musunuz? Yapmalı mıyım? 1 kez de olsa bu deneyimi tatmak istiyorum açıkçası. Garanti dışı kalır mı ürünler vs.?
Yapmak istiyorum ama dediğim gibi extrem bir şey değil. Kasamın önü mesh 3 fan + 1 egzoz fanım var. Sistemim şu şekilde.
Fazla yaparsan PC yanar kademe kademe arttır bir şey olursa geri çek ayarları. Yararı düzgün yaparsan güçlü olur ancak yanlış yaparsan PC yanar (aslında yanmaz deyim olarak.)
Yararları: Bilgisayar performansı artar
Zararları: Bilgisayar daha fazla ısınır ve çok yüksek oranda yapılmamalıdır.
ÖNEMLİ NOT:OC bilgin yoksa ASLA YAPMA!
2.NOT:kademe kademe yapmalısın,bir anda yaparsan PC havaya uçar!
Yararları: Bilgisayar performansı artar
ÖNEMLİ NOT: PC bilgin yoksa ASLA YAPMA!
2.NOT: Kademe kademe yapmalısın, bir anda yaparsan PC havaya uçar!
Bir anda yapmayacağım hocam. Eğer bilginiz var ise bana yardımcı olabilir misiniz? BIOS'tan mı Ryzen Master'dan mı yapmalıyım. Ve bir de işlemci silikon testi yapmam gerek önce değil mi?
Yararları: Bilgisayar performansı artar.
Önemli not: OC bilgin yoksa asla yapma!
2.not: Kademe kademe yapmalısın, bir anda yaparsan PC havaya uçar!
Bir anda yapmayacağım hocam. Eğer bilginiz var ise bana yardımcı olabilir misiniz? BIOS'tan mı Ryzen Master'dan mı yapmalıyım. Ve bir de işlemci silikon testi yapmam gerek önce değil mi?