Rampage redsky kasa modifikasyonu

MehmetSer1571109

Centipat
Katılım
2 Kasım 2020
Mesajlar
18
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Hepinizin bildiği üzere Rampage redsky kasalar soğutma konusunda aşırı yetersizdir. Ben de araştırma yapmadan bu kasayı almış bulundum 2 sene önce. Sonradan araştırdığımda ise kasanın soğutma konusunda berbat olduğunu gördüm ve yaşadım. En sonunda sıcaklıklar 90 hatta 100 dereceleri boşta da 60 dereceleri gördüğünde bu kasaya modifikasyon yapmaya karar verdim. Bir arkadaş var bu forumda o sineklik teli ile mesh panel yapmıştı bu kasaya. İlham kaynağım o oldu. Kolay değildi fakat verdiğim emeğe ve paraya değecekti. Kasayı aldığınızda önde 3 adet arkada da 1 adet olmak üzere toplam 4 adet 12 cm fan ile geliyor. Kasanın ön tarafı temperli cam olduğu için kesinlikle hava almıyor. Ekstra olarak temperli cama ev ortamında kesme ve Del'me yapılamıyor. Son yaptığım modifikasyonla kasamda toplamda CPU fanı ile birlikte 11 adet fan bulunuyor. Bu başarı hepimizin. Peki bunu nasıl yaptım? Önce kullandığım malzemelerden bahsedeyim;
-Dremel 3000.
-Şarjlı matkap.
-Ayarlı panç.
-Muhtelif matkap uçları Del'me ve vidalama için.
-Ölçü almak için şerit metre.
-Camı çizmek için rapido kalem 0.5 mm.
-Pleksi akrilik levha (kasanın önündeki camın kalınlığı 3mm).
-3X 120mm fan.
-1X 140mm fan.
-5X 120mm fan grill (fanları darbelerden korumak ve estetik bir görüntü vermek için).
-1X 140mm fan grill.
-3X 120mm fan filtresi (tozun içeri girmesini önlemek için).
-1X 140mm fan filtresi.
-1X Cooler Master Hyper 212 120mm LED CPU fan.
-1X Cooler Master Master gel Pro (termal macun).
-20X akıllı vida yaklaşık 2cm boyunda 0.5cm çapında.
-1X derby hızlı yapıştırıcı yanında sprey olan.
Kullandığım malzemeler genel olarak bunlar. Öncelikle işe ön camı ve ön panel çerçevesini sökmekle başladım. Bu konu hakkında bir hayli soru var onu da buradan cevaplayalım. Ön panel camı silikon çift taraflı bant ile yapıştırılmış. Tormavida ile biraz zorlayınca çıkıyor. Ön panel çerçevesi ise yuvarlak tırnaklar deliğe geçirilmek suretiyle tutturulmuş bu tırnakları geriye ittirerek panel çerçevesini kolayca sökebiliyorsunuz. Ön panel çerçevesinde plastik bir desen var onu boşluk açmak için dremel ile kestim. Ön panel cam ve çerçevesini söktükten sonra pleksi levha üzerinde eski camdan ölçü aldım. Aldığım ölçülere göre pleksi camdan kesim yaptım dremel 3000 ile. Daha sonra ön panel fanlarının hizasını ölçüp orta noktalarını buldum. Bu orta noktalarda birer delik açtım. Ayarlı pançı 120 mm ye ayarlayıp şarjlı matkapla bu merkez noktalarından 120mmlik 3 adet fan deliği açtım. Delikleri açmak kolay olmadı cam 3mm olunca tabii. Sonra takacağım fanı deliklere hizalayarak vida deliklerini rapido kalem ile işaretledim. Her fan için 4 delik toplamda 12 vida deliği açtım. Ön panel çerçevesinde ve camın kenarında da ekstra 4 vida deliği açtım. Önde fan grill(ızgara) arkada fan filtresi ve fan olmak üzere 3 parçayı birbirine deliklerinden vidaladım. Sistem camın üzerine monte edildi. Bu şekilde 3 fanı da cama taktım. Camı da açtığım kenar delikleri vasıtası ile ön panel çerçevesine vidaladım. Böylece temizlik tamir bakım tutum fan değişimi gibi işlemler için camı sökülebilir yaptık. Peki bu fanlar için kasanın orjinalinde ön panelde yeterli boşluk var mıydı? Tabii ki de yok. Bu yüzden ön panel çerçevesinin arkasına pleksi camdan bir ek çerçeve yaptım 5cm eninde bu sayede yeterli boşluğu da ön penele kazandırmış olduk. Yaptığım çerçeveyi ön panel çerçevesine ve kasaya hızlı yapıştırıcı ile yapıştırdım. Gerçekten bayağı sağlam tuttu ve erime de yapmadı. Böylece ön panel ek fan montajını da tamamlamış olduk. Yan kapağa da 140mm çapında bir fan deliği açtım ayarlı panç ile aynı teknik kullanarak. O fanın konumunu da iç donanımların konumuna göre ayarlayarak seçtim. Yine aynı şekilde ön tarafa fan grill arkaya filtre ve fan olarak 3 parça şeklinde monte ettim. Daha sonra kasanın orjinalinde üst trafata bulunan 2 adet egzoz fan boşluğuna da fan ekledim. Üzerine de yine fan grill koydum estetik amaçlı. İşlemci fanım dandik bir fandı onu da Cooler Master Hyper 212 LED fan ile değiştirdim. Termal mucunu da Cooler Master Master gel Pro kullandım. Tüm bu işlemler sonucunda kasamda toplamda 11 tane fan çalıştırmış oldum. Fanların kablo bağlantısını da bir fan çoklayıcı ile hallettim. Şu an iddia ediyorum bu tasarımın bir eşi benzeri yok arkadaşlar. Yoğun bir emeğin ürünüdür. Boşta sıcaklık değerlerinin AIDA 64 programı vasıtasıyla görüntüsünü aldım. Oyun performansı da sonra eklenecek.
Gerçekten soğutma anlamında leş bir kasayı bu çalışma ile şahlandırdık. Kasa resmen Cooler Master HAF serisine kafa tutar hale geldi. Biliyorum ki bu kasayı kullanan ve soğutmasından memnun olmayan epey forumdaş var bu forumda. O yüzden bu konuyu buraya açmak istedim. Bu kasa ile ilgili aklında geliştirme niyeti olan arkadaşlar için bir fikir vermek istedim. Yardım isteyen olursa bu kasa ile ilgili kapım herkese açık. Unutmayın ki üretimin sınırı yoktur yeter ki sen üretmek iste.
Şimdi gelelim kasanın son haline. Fotoğrafları alta ekledim sıcaklık değerleri de aşağıdadır. Gerçekten sıcaklık konusunda bayağı bir düşüş oldu. Resimdeki sıcaklık değerleri boşta çalışma değerleridir.

IMG_20210217_235217.jpg


IMG_20210217_235221.jpg


IMG_20210217_235228.jpg


sistem.png


IMG_20210218_001214.jpg


IMG_20210218_001217.jpg


IMG_20210218_001225.jpg


Değerli yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar bence güzel bir ürün çıktı ortaya. Hepinize iyi forumlar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Güzel olmuş, ellerinize sağlık. Yazıları biraz daha düzenli yazmanızı tavsiye ederim, şu haliyle pek okunaklı değil.

Son olarak, yükteki sıcaklık değerlerini de paylaşmanız güzel olur.
 
Merakımdan soruyorum: Göremedim ama toplamda ne kadar bir maliyet aldı bu geliştirme?

Normalde 1000TL'den fazla tutuyor ama yarısına mal ettim.

Güzel olmuş, ellerinize sağlık. Yazıları biraz daha düzenli yazmanızı tavsiye ederim, şu haliyle pek okunaklı değil.

Son olarak, yükteki sıcaklık değerlerini de paylaşmanız güzel olur.

Yükte sıcaklık denemesi yapmadım henüz ama AIDA 64 ile kararlılık testine soktum. Sıcaklıklar yüzde yüz kullanımda 55 dereceyi geçmedi. Yarım saat teste tabii tuttum.
 
@MehmetSer1571109

Siz bilirsiniz tabii. Sonuçta işlem yapıp kullanan taraftasınız. Ama düşünüyorum: 500-550 TL'ye görselliği ve sundukları ile iyi bir kasa alınır mıydı? Evet. Sakın yanlış anlamayın. Hevesinizi kırmak için demiyorum.

Açıkcası kasa değiştirmeyi hiç düşünmedim. Elimdekini geliştirmek bana daha mantıklı geldi. Güzel de oldu bence. Piyasadaki birçok kasadan daha iyi soğutma performansı veriyor hava soğutma olduğu halde. Ki bu tip kasalar su soğutmaya uygundur. Ön panel fanları efektiftir. Bu tarz bir kasayı üst düzey hava soğutmalı bir kasaya çevirmek, denenmemiş olanı denemektir. Biz de bunu yaptık. Mantıklı bir hareket midir yoksa değil midir insanlar görsün maksat. Şu an bu haliyle emsalsiz bir ürün ortaya koyduk bunun verdiği mutluluk paha biçilemez. Benim için bu konularda para ikinci planda. Yine de değerli yorumundan dolayı teşekkür ederim.
 
hocam selamlar bende baya yüksek sıcaklık sorunları yaşıyorum bu kasada amd ryzen 5 3600 işlemci 90 95 dereceleri buluyor ön panelde ki camı çıkartıp sadece toz filtresi takmak istiyorum lakin dün gece sizin denediğiniz yöntemi deneyip ön camı çıkarmaya çalıştım bir türlü başaramadım başka bir yolu var mıdır acaba ?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı