Ray Tracing grafikleri ne kadar etkiliyor?

Shadow of the Tomb Raider oyununu satın aldım. RTX özelliğini merak ettiğim ve çok sevdiğim bir oyun serisi olduğu için, ilk olarak Ray Tracing deneyimimi bu oyun ile yaşamak istedim. Fakat Ray Tracing özelliğini açtığım zaman fazla bir fark göremedim. Hatta neredeyse hiçbir fark yok gibiydi. Sadece ufak tefek yerlerde minimal gölgeler oluştu. Fazlasını görmedim. Üstüne bir de 20-25 FPS kaybettim. Şunu da belirteyim; sadece oyunun ilk bölümünde deneyimledim. Sorum şu olacak:
Ray Tracing gerçekten oyuna başka bir boyut kazandırıyor mu? Yoksa sadece birkaç gölgeden mi ibaret. İlk duyduğum zaman ışıklandırma kalitesi, yansıma kalitesi, gölgelendirme kalitesi inanılmaz derecede fark yaratacak diye heyecanlanmıştım. Ama hayal kırıklığına uğradım. Sadece bu oyunda böyledir umarım. Battlefield V ve Metro Exodus'tan umutluyum. Belki de oyunun ilerleyen bölümlerinde daha farklı olacak grafikler ama ilk izlenimim bu şekilde.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu videoda karşılaştırmasını görebilirsiniz.
Tabii ki bu sadece benchmark'ı içeriyor, muhtemelen YouTube'da daha ayrıntılı videolar vardır.

Shadow of the Tomb Raider oyununu satın aldım. RTX özelliğini merak ettiğim ve çok sevdiğim bir oyun serisi olduğu için, ilk olarak Ray Tracing deneyimimi bu oyun ile yaşamak istedim. Fakat Ray Tracing özelliğini açtığım zaman fazla bir fark göremedim. Hatta neredeyse hiçbir fark yok gibiydi. Sadece ufak tefek yerlerde minimal gölgeler oluştu. Fazlasını görmedim. Üstüne bir de 20-25 FPS kaybettim. Şunu da belirteyim; sadece oyunun ilk bölümünde deneyimledim. Sorum şu olacak:
Ray Tracing gerçekten oyuna başka bir boyut kazandırıyor mu? Yoksa sadece birkaç gölgeden mi ibaret. İlk duyduğum zaman ışıklandırma kalitesi, yansıma kalitesi, gölgelendirme kalitesi inanılmaz derecede fark yaratacak diye heyecanlanmıştım. Ama hayal kırıklığına uğradım. Sadece bu oyunda böyledir umarım. Battlefield V ve Metro Exodus'tan umutluyum. Belki de oyunun ilerleyen bölümlerinde daha farklı olacak grafikler ama ilk izlenimim bu şekilde.
Minecraft'ta bir gölge ve ışıklandırma dinamiği olmadığı için Ray Tracing farkı açık bir şekilde görülebiliyor.
Minecraft with RTX and HD Textures Comparison-850px.jpg

Ama Shadow of The Raider zaten çok iyi grafiklere sahip olduğu için farkı anlayamamış olabilirsiniz. Belkide Tomb Raider'da çok fazla RTX efekti yoktur. Ray Tracing'i deneyimleme şansım olmadığı için net bir şey söyleyemiyorum benim tahminim bu.

Videoyu izledikten sonra bana pazarlama hilesiymiş gibi geldi. Minecraft demosu güzeldi aslında ama sadece Minecraft için almak da saçmalık olur.
Hocam bana da gereksiz geldi. Oyunda yaprakların gölgesi vardı, rtx açınca gölgeler gitti. İlginç bir özellik, Battlefield V oynayınca deneyimlerimi paylaşacağım.
Minecraft'ta bir gölge ve ışıklandırma dinamiği olmadığı için Ray Tracing farkı açık bir şekilde görülebiliyor.
Eki Görüntüle 640903
Ama Shadow of The Raider zaten çok iyi grafiklere sahip olduğu için farkı anlayamamış olabilirsiniz. Belkide Tomb Raider'da çok fazla RTX efekti yoktur. Ray Tracing'i deneyimleme şansım için net bir şey söyleyemiyorum benim tahminim bu.
Gölgelendirme kalitesi tomb raider da gerçekten çok iyi. Minecraft çok farklı görünüyor evet, ama çok kötü grafiklere sahip olduğu için öyle. Ama rtx destekleyen yeni oyunlar zaten çok güçlü grafikleri var. Bilemiyorum valla hocam inşallah aldığım kart hakkını verir.

Hocam Battlefield V aldım, heyecanla bekliyorum. Umarım Shadow of the Tomb Raider gibi hayal kırıklığına uğramam. YouTube de böyle değildi bu özellik.
Çok aşırı fark etmiyor, dikkatli bakılınca RTX detayları ortaya çıkıyor. Hatta gelip gizlice oyunlarınızın grafiklerini medium ayarlara alsam muhtemelen gözü çok keskin olmayan çoğu oyuncu ultra ve medium farkını bile anlamayacaktir :) RTX DLSS konusunda başarılı. Ray Tracing kullanmayıp çok güzel grafiklere sahip bir çok oyun var.

Mesela Control adlı oyun var. rx5700xt alacakken rtx2070s e dönmemi sağlayan oyun bu idi. En yakın zamanda oynayacağım.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

RTX'den bu tip farklar beklemeyin, özellikle Shadow of Tomb Raider ve Battlefield V gibi oyunlardan. Control ya da metro da bu fark çok daha belirgin. Ama o oyunlarda da RTX efektlerinin fazlalığından FPS'den ekstra bir kayıp var.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı