Çözüldü RDR2'de titreme sorunu nasıl çözülür?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
İşletim sistemi
Windows 11

blüdhaven

Picopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba, bazı oyunlarda uzaktaki nesneler sanki titriyormuş gibi geliyor. Yani sanki AA kapalıymış gibi geliyor ama değil de gibi. Oyunlarda AA'yı kapatıp açtığımda görüntü farklı oluyor AA çalışıyor ama bir gariplik var gibi. Beni daha iyi anlamanız için RDR2'den bir video çektim. İşaretlemeyi unutmuşum fakat dikkat ederseniz önümdeki kilisenin merdivenleri resmen titriyor. Yakınlaştıkça bu titreme azalıyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bir tane de Batman: Arkham Knight oyunundan bir ekran görüntüsü aldım.

1738335143501.png

YouTube'dan sorun yaşadığım oyunları oynayan insanların videolarına bakıyorum sanki onlarda da bu durum varmış gibi geliyor ama bilemiyorum. Benim mi psikolojim bozuldu yoksa hakikaten bir sorun var mı ve eğer bir sorun varsa çözümü nedir? Yardım ederseniz çok sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Peki NVIDIA kontrol panelinde yani şu kısımda yapmam gereken bir ayar var mı?

Bildiğim kadarıyla söylüyorum bu ön ayar gibi bir şey yani aktif edersen oyundan açmana gerek kalmadan her oyunda aktif ediyor ama bence öyle yapma çünkü bazı oyunlarda FXAA varken bazı oyunlar MSAA da destekliyor ve bunların optimizasyonu oyundan oyuna değişebilir bence her oyunda deneyip kendin gör. Ayrıca FXAA performans odaklı olduğu için açarsan bazı oyunlarda görüntü bulanıklaşabilir. O yüzden kaldıran oyunlarda SMAA veya MSAA açmanı öneririm.
Arkadaşlar merhaba, bazı oyunlarda uzaktaki nesneler sanki titriyormuş gibi geliyor. Yani sanki AA kapalıymış gibi geliyor ama değil de gibi. Oyunlarda AA'yı kapatıp açtığımda görüntü farklı oluyor AA çalışıyor ama bir gariplik var gibi. Beni daha iyi anlamanız için RDR2'den bir video çektim. İşaretlemeyi unutmuşum fakat dikkat ederseniz önümdeki kilisenin merdivenleri resmen titriyor. Yakınlaştıkça bu titreme azalıyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Bir tane de Batman: Arkham Knight oyunundan bir ekran görüntüsü aldım.

Eki Görüntüle 2412694

YouTube'dan sorun yaşadığım oyunları oynayan insanların videolarına bakıyorum sanki onlarda da bu durum varmış gibi geliyor ama bilemiyorum. Benim mi psikolojim bozuldu yoksa hakikaten bir sorun var mı ve eğer bir sorun varsa çözümü nedir? Yardım ederseniz çok sevinirim.

Kral bu benim de gözüme ilk başta çok batıyordu benim bildiğim tek çözümü kenar yumuşatmayı arttırmak ona rağmen aynıysa ekran kartı driver uygulamasında keskinleştirme özelliği bulunur onu kapat tekrar dene. Görüntü öncekine göre biraz bulanıklaşmış gibi gelebilir ama bu sefer de uzaktaki nesnelerde titreme görmezsin. Oyun ayarlarında da bazen keskinleştirme özelliği bulunabiliyor oradan da kapatabilir veya azaltabilirsin tavsiyem %30 civarında kullanman. Bir diğer ihtimalde FSR veya DLSS açıksa o yüzden de olabiliyor. Onları kapat veya kalite modlarına çekerek kullan.

Kral bu benim de gözüme ilk başta çok batıyordu benim bildiğim tek çözümü kenar yumuşatmayı arttırmak ona rağmen aynıysa ekran kartı driver uygulamasında keskinleştirme özelliği bulunur onu kapat tekrar dene. Görüntü öncekine göre biraz bulanıklaşmış gibi gelebilir ama bu sefer de uzaktaki nesnelerde titreme görmezsin. Oyun ayarlarında da bazen keskinleştirme özelliği bulunabiliyor oradan da kapatabilir veya azaltabilirsin tavsiyem %30 civarında kullanman. Bir diğer ihtimalde FSR veya DLSS açıksa o yüzden de olabiliyor. Onları kapat veya kalite modlarına çekerek kullan.
Kenar yumuşatmaktan kastın TAA, FXAA, MSAA falansa TAA'yı orta ayarda, FXAA'yı ise açıkta kullanıyorum. MSAA sorunu çözüyor gibi ama aşırı fps düşürüyor. TAA keskinlik ise %25-30 civarında. DLSS kapalı. Bu sorun daha önceden var mıydı ya da şimdi mi başladı bilmiyorum da acaba oyunlardan kaynaklı mıdır diye düşünüyorum. bazı oyunlarda hiç gözüme takılmıyorken bazı oyunlarda böyle bir durum var.

Kenar yumuşatmaktan kastın TAA, FXAA, MSAA falansa TAA'yı orta ayarda, FXAA'yı ise açıkta kullanıyorum. MSAA sorunu çözüyor gibi ama aşırı FPS düşürüyor. TAA keskinlik ise %25-30 civarında. DLSS kapalı. Bu sorun daha önceden var mıydı ya da şimdi mi başladı bilmiyorum da acaba oyunlardan kaynaklı mıdır diye düşünüyorum. Bazı oyunlarda hiç gözüme takılmıyorken bazı oyunlarda böyle bir durum var.

Bu genelde oyunlardaki grafik ayarlarından kaynaklı ve en etkili çözümü kenar yumuşatmayı arttırman. Evet kenar yumuşatmadan kastım o yazdığın ayarlar. Bunların arasında en kalitesi olanı SMAA

FXAA daha performanslıdır kenarları yumuşatmak için pikselleri bulanıklaştırır.
MSAA daha çok güç ister FPS'ini daha fazla düşürebilir çünkü kenarları birden fazla örnekleyerek yumuşatır.
TAA önceki karelerin bilgilerini kullanarak yumuşatma sağlar.
Sende hangisinin daha iyi çalıştığını bulmak için deneme yanılma yoluna gitmen lazım. TAA kullanıyorsan ayarını yükseltmeye çalış. Anti-aliasing (kenar yumuşatma) yüksek olan oyunlarda o gördüğün pürüzlenmeleri yaşamazsın. En etkili çözümü kenar yumuşatmayı arttırman. Arttırdığında kasıyorsa DLSS veya FSR aç.

Peki NVIDIA kontrol panelinde yani şu kısımda yapmam gereken bir ayar var mı?

Bildiğim kadarıyla söylüyorum bu ön ayar gibi bir şey yani aktif edersen oyundan açmana gerek kalmadan her oyunda aktif ediyor ama bence öyle yapma çünkü bazı oyunlarda FXAA varken bazı oyunlar MSAA da destekliyor ve bunların optimizasyonu oyundan oyuna değişebilir bence her oyunda deneyip kendin gör. Ayrıca FXAA performans odaklı olduğu için açarsan bazı oyunlarda görüntü bulanıklaşabilir. O yüzden kaldıran oyunlarda SMAA veya MSAA açmanı öneririm.

Çözüm
Haklısın ya sanırım. Birkaç gündür farklı oyunlarda da baktım hem MSAA gibi kenar yumuşatma şeylerini açarak hem de çözünürlüğü 2k ve 4k'ya getirerek denedim ve gözüme batan sorunlar çözüldü ancak donanımım 1080p'ye yettiği için ve güçlü oyunlarda kaliteli kenar yumuşatma teknikleri bilgisayarımı zorladığından bu şeylere katlanmak zorundayım..

Yine de benim için en önemlisi oyunlardan kaynaklı olduğunu duymaktı çünkü bazı forumlara baktım ve bu problemin baya baya bir virüs olduğunu falan ve direkt bilgisayarı yenileseler bile gitmediğini iddia edenleri gördüm. Paranoyak birisi olduğum için çok kafaya takmıştım 😁 yardımın için sağ ol.

Haklısın ya sanırım. Birkaç gündür farklı oyunlarda da baktım hem MSAA gibi kenar yumuşatma şeylerini açarak hem de çözünürlüğü 2K ve 4K'ya getirerek denedim ve gözüme batan sorunlar çözüldü ancak donanımım 1080P'ye yettiği için ve güçlü oyunlarda kaliteli kenar yumuşatma teknikleri bilgisayarımı zorladığından bu şeylere katlanmak zorundayım..

Yine de benim için en önemlisi oyunlardan kaynaklı olduğunu duymaktı çünkü bazı forumlara baktım ve bu problemin bayağı bayağı bir virüs olduğunu falan ve direkt bilgisayarı yenileseler bile gitmediğini iddia edenleri gördüm. Paranoyak birisi olduğum için çok kafaya takmıştım 😁 yardımın için sağ ol.

İnternette böyle bilgi kirlilikleri olabiliyor. Bende az önce bilgisayarı açınca başlatılan bir uygulama vardı internette arattım birisi kripto madenciliği virüsüdür sisteminizi yorar yazmış. Başka siteye bakıyorum ses sürücüsünün uzantısıymış. Yani virüs olmadığı belli ama insanlar bazen yanlış bilgi yaymak istemese bile yanlış bilgiler verebiliyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı