"Reboot and select" ekranı nasıl geçilir?

Sümeyye Felek

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba. Bilgisayarı açtım ve bu ekranla karşılaştım. Ne yapmalıyım? Asla gitmiyor yazı, tuşlara bastıkça çoğalıyor.

Dosya Ekleri

• IMG-20251005-WA0012.jpeg
    IMG-20251005-WA0012.jpeg
    274,5 KB · Görüntüleme: 10
Normalde düzgün bir şekilde açılan bir bilgisayar durduk yere bu sorunu vermeye başladıysa birden fazla ihtimal söz konusu. Özünde hepsi "doğru bir şekilde kurulmuş işletim sisteminin algılanmaması" sorununa dayanır.

Henüz hiçbir işletim sistemi kurulmamışsa bu ekran normaldir. Bir USB belleğe istediğin işletim sisteminin (Windows, Linux vs.) kurulum dosyalarını hazırlayıp bu bellek ile sistem kurulmalı.

Eğer zaten bir sistem varken bu sorun ortaya çıktıysa ilk akla gelen olasılıklar şunlar;
1- Sistemin kurulu olduğu HDD/SSD arızalandı(Disk değişimi gerektirir). Veyahut kasa içinde bağlantısı kesildi(İçerisi açılıp kontrol edilmeli).
2- Kurulu olan işletim sistemi silindi, bozuldu veya ona ait önyükleyici bozuldu. Bu işletim sistemine ait kurulum dosyaları içeren USB bellek ile tamir edilebilir veya yeniden kurulabilir.
3- BIOS ayarları bozuldu ve bu yüzden sistemi veya onun yüklü olduğu diski hiç görmüyor. BIOS yazılımına göre ilgili ayarlar incelenmeli veya en azından BIOS ayarları sıfırlanıp varsayılana döndürülmeli.

İlk olarak BIOS'a gidip o sistemin kurulu olduğu diski görüp görnediği araştırılmalı. Bunun için gücü verip açma düğmesine bastıktan sonra arka arkaya Del, F2 veya ESC tuşlarından birisine basarak BIOS ekranına ulaşılabilir. Eğer orada disk gözükmüyorsa o SSD/HDD'nin bozulduğu veya içeriden bağlantısının kesildiği varsayılabilir. Gözüküyorsa kullandığın sisteme ait kurulum USB'si hazırlayıp onun üzerinden başlatmak lazım. Duruma göre sistemin onarılması veya yeniden yüklenmesi lazım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sisteminiz masaüstü ise HDD/SSD'nin bağlantısında sorun olup olmadığını ve BIOS'ta gözüküp gözükmediğini kontrol edin.

BIOS tuşunu bulamadım ESC del F tuşları ESC ne varsa bastım bulamadim.

Normalde düzgün bir şekilde açılan bir bilgisayar durduk yere bu sorunu vermeye başladıysa birden fazla ihtimal söz konusu. Özünde hepsi "doğru bir şekilde kurulmuş işletim sisteminin algılanmaması" sorununa dayanır.

Henüz hiçbir işletim sistemi kurulmamışsa bu ekran normaldir. Bir USB belleğe istediğin işletim sisteminin(Windows, Linux vs.) Kurulum dosyalarını hazırlayıp bu bellek ile sistem kurulmalı.

Eğer zaten bir sistem varken bu sorun ortaya çıktıysa ilk akla gelen olasılıklar şunlar;
1- sistemin kurulu olduğu HDD/SSD arızalandı(disk değişimi gerektirir). Veyahut kasa içinde bağlantısı kesildi(içerisi açılıp kontrol edilmeli).
2- kurulu olan işletim sistemi silindi, bozuldu veya ona ait önyükleyici bozuldu. Bu işletim sistemine ait kurulum dosyaları içeren USB bellek ile tamir edilebilir veya yeniden kurulabilir.
3- BIOS ayarları bozuldu ve bu yüzden sistemi veya onun yüklü olduğu diski hiç görmüyor. BIOS yazılımına göre ilgili ayarlar incelenmeli veya en azından BIOS ayarları sıfırlanıp varsayılana döndürülmeli.

İlk olarak BIOS'a gidip o sistemin kurulu olduğu diski görüp görnediği araştırılmalı. Bunun için gücü verip açma düğmesine bastıktan sonra arka arkaya del, F2 veya ESC tuşlarından birisine basarak BIOS ekranına ulaşılabilir. Eğer orada disk gözükmüyorsa o SSD/HDD'nin bozulduğu veya içeriden bağlantısının kesildiği varsayılabilir. Gözüküyorsa kullandığın sisteme ait kurulum USB'si hazırlayıp onun üzerinden başkatmak lazım. Duruma göre sistemin onarılması veya yeniden yüklenmesi lazım.

İşletim sistemi kuruluydu bu sabah oyun indirmek için açık tuttum geldiğimde böyleydi.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı