Rekabetçi oyunlar için yapay zeka yapılabilir mi?

Crownguard

Kilopat
Süper Moderatör
Katılım
27 Ocak 2022
Mesajlar
5.261
Makaleler
3
Çözümler
58
Mesaj biraz uzun olduğu için kısaca okumak isteyenler Detay kısmını atlayabilir ve sonuç kısmını okuyabilirler. Sadece daha detaylı olması için yazdım bunları.

Demek istediğim şu. Rekabetçi oyunları oynayıp verilerle beslenen ve zamanla profesyonelleşen bir yapay zeka programlamak mümkün mü? Basit bir örnek ile gidelim. (örnek için bu oyunu, yani basit bir oyunu seçtim. Başka oyunlar da olabilir.)

Detay
Geçen sene kasım ayında Supercell Clash mini adında Auto Battler türündeki oyununu açık betada (ülkemizde resmi betası yok) yayınladı.
Bilmeyenler için basitçe siz şampiyonları satranç taşları gibi diziyorsunuz. Savaşlar (Clash mini için) 30 saniyelik turlardan oluşuyor. Her turdan önce hazırlık aşaması oluyor. Şampiyonlar da klasik vuruşları ve bir savaş turunda belli bir zaman içerisinde (sallıyorum 10 klasik vuruş sonrası) özel yetenekleri ile rakibin dizilimine karşı savaşıyorlar.

Bu oyunda hazırlık aşamasında karşınıza gelecek rakibin son turda nasıl bir dizilim kullandığı gözüküyor. Hazırlık aşamasından sonra savaş turu başlıyor.

Oyun içinde hangi minilerin size çıkmasını istediğinizi siz oyuna girerken seçiyorsunuz. 1 boss tarzı bir mini + 5 sıradan mini olmak üzere toplam 6 mini seçebiliyorsunuz. Tur başı iksir alıyor ve boss mini haricinde diğer bütün minileri savaş sahasına koymak için iksir harcıyorsunuz.
1 miniyi koyduktan sonra iş bitmiyor. Miniyi level atlatabiliyorsunuz. Lakin bunun için doğal olarak hem iksir harcıyorsunuz hem de savaş dışında mininizin seviyesinin olması gerekiyor. Yani en fazla 3 yıldız (0-3) yapabiliyorsunuz. X adlı mininizi oyun dışında biriktirerek (sallıyorum 0'dan 1 yıldıza o miniden 5 adet toplarsanız 1, 1'den 2 yıldıza da 10 tanesiyle çıkıyorsunuz) oyun içinde de en fazla o seviyeye gelebiliyorsunuz.

Sonuç
Gibi gibi veriler ile beslenecek bir yapay zeka programlansa, düşe kalka her zaman açık kalacak bir cihazda ona maç oynatsak ve kendini beslese, zamanla genel olarak rakipleri tanısa ve çok iyi oynamaya başlasa... Böyle bir yapay zeka mümkün mü? Yapay zeka günün büyük bir bölümünde kendi kendine oyunda kasılıp üst rütbelere gelse... Günün bolca saati bunu yapması da bu işe bolca vakit ayırıp -zaten bizi etkileyen, yoran bir şey olmadığı için 24 saat bile çalışsa olabilir- oyunda yükselmeyi en kısa sürede tamamlamayı hedeflemekten. Ne düşünüyorsunuz?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu tarz yapay zekalar ve o yapay zekaları avlayan basit yapılar var zaten. Satrançta Lichess gibi yapay zekalar varken istatistik üzerine oynayan uygulamalar yapmak basit de illa farklı tarzda yenmenin yolunu bulup, yapay zeka gelişene kadar onu yok etmeyi arayacak ve senin kendi başına geliştirdiğin yasal olmayan uygulamayı yasal yollarla piyasadan temizleyen firmalar olacak.

Firma açısından bakarsam: Bir zeki sendin ya zaten.
 
Rainbow Six Siege için aynısını dusunmuştum. Yapılabilir ama maddiyatının yanı sıra çok uzun seneler alacaktır. Orneğin; veri havuzunun oluşturulması, bunun işlenmesi ve derli toplu bir halde sunulması kafadan 4 sene geldi bana. Maddiyatına girelim. Ayrı bir ekip ve sunulacak butçe. Firma da diyor ki "Amaç ne? Neden boyle bir işe girişelim? Hikayeli oyun olsa iyi bir AI onemli ancak çok oyunculu çevrimiçi oyunlar için zaten insanlar yani gerçek oyuncular var. Birkaç insan eğlenecek diye niye zahmete girelim ki?

Sadece başlığı okuyup, yorum yaptım bu arada.
 
Metin2 bu yüzden yok olmadı mı zaten? Oyuna girildiğinde insandan çok bot vardı.

Hayır hocam Metin2'nin yok olmasındaki en büyük sebep Türkiye için adamakıllı destek sistemi olmaması+ hileler + fiyatlar( ki son dönemde bu fiyat yüzünden çok bırakan oldu daha bu yılın başında %50 zam geldi 300liralık ep 450 lira oldu) ve bunların içinden bana göre en önemli sebep yapımcıların oyuncuları umursamaması. Mesela her hafta genellikle cumaları PvP server açılır ve oyuncuları gayet elinde tutan mesela 55Games gibi serverlar yaklaşık 20 30bin oyuncuyla başlıyor. Bunların çoğu benim görüşüm onu belirtiyim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı