Rehber Renk gamutlarının kullanım alanları

Sürprizbozan içine koydum, konunun upuzun durmasını istemem.
@OMFG EPIC selam, size danışmak isterim. Eklemem gereken bir açıklama veya eksiğim var mı?

Burada sRGB ve Rec. 709 gamutları önemlidir.
ffdf38d51edac9b20de47ae55b541b7b.png

Buraya baktığımızda sRGB'nin oldukça küçük olduğunu ve diğer gamutlara göre önemsiz olduğunu düşünebilirsiniz. Elbette öyledir fakat bir standart olarak kabul edebiliriz. Farz edelim ki %125 sRGB monitörümüz var ve dijital dünya için bir video/görsel işleyeceğiz. İşte burada oversaturrated dediğimiz; yani aşırı doygun, umduğumuz ile hiçbir alakası olmayan bir görüntü elde ederiz ki bunu hiçbir renk doğruluğu arayan kullanıcı istemez.
to-the-forumn-screenshot.png

Rec. 709 sRGB ile yakın bir kapsamaya sahiptir ama elde etmesi biraz tuzludur. Kabaca sRGB için denilenleri örnek alabilirsiniz.
5colorspace.png


ARGB ve NTSC gamutu yeşili daha çok kapsadığı için doğal olarak cyan ve magentayı da kapsar.
unnamed.jpg

CMYK için doğruluk payı yüksektir. Matbaa, kartvizit veya freelance olarak çalışan kullanıcılar için önemli bir gamutdur.


Türkiye'de kanal yayınları NTSC üstünden yapıldığından haliyle bu gamut önemlidir.
unnamed.jpg

Görselde görüldüğü üzere ARGB ile yakın olduğundan %100 NTSC veya %100 ARGB olan bir monitörü %92<NTSC/ARGB<%100 olarak kabul edebiliriz. Ancak bunu her zaman kesinlikle verecek değildir. Monitörünüzü araştırmanızı öneririm.

DCI P3 ve Rec. 2020'yi de açıklamak isterdim fakat ihtiyacı olan kullanıcının hangi monitörü aradığını iyi bildiğini düşünüyorum.

 
Son düzenleme:
@7777 Bunu da elden çıkardık :D.
Minimum % kaç sRGB alınmalı sizce?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı