lain7
Centipat
- Makaleler
- 3
Daha fazla
İsim: Resident Evil 0 HD Remastered
Seri: Resident Evil
Geliştirici: Capcom
Tarih: 12 Kasım 2002
Platformlar: GameCube, PS3 ve üzeri, XB360 ve üzeri, Nintendo Switch, Windows 7 ve üzeri
Tür: Korku, Gerilim, Hayatta Kalma, Puzzle
Süre: 11 saat(Tek hikaye), +20 saat(Üç hikaye)
Metacritic: 70/100
Giriş
Resident Evil 0, Japon oyun firması Capcom tarafından Gamecube oyun konsoluna özel geliştirilmiştir; oyun, ileriki dönemlerde diğer platformlara da taşınmıştır.
Resident Evil 0, sıkıcı hikayesi ve kötü oynanışı sebebiyle en kötü geleneksel Resident Evil oyunu kabul edilir. Resident Evil 0 pek çok insan için hiçbir anlam ifade etmeyen bir hikayenin, oynanışa düzgün adapte edilememiş çift karakter mekaniğinin, korku ve gerilimin göz ardı edilmiş olmasının ve oynanışta gidilen küçük ama radikal; radikal olduğu kadar da saçma olan bazı değişimlerin kurbanı olmuş bir oyundur.
Hikaye(3/10)
Raccoon şehrinin ve Sheena adasının yıkımından sorumlu tutulan Umbrella ne zaman, nasıl ve kimler tarafından kuruldu? Bu soruların cevabını bulmak için Mansion Incident'ın öncesine, 23 Temmuz 1998'e gitmeliyiz.
Raccoon City ormanında yol alan Ecliptic Express'in merkezle olan irtibatı kesilir ve olay yerine Bravo takımı sevk edilir.
Trende tanışan ekip üyesi Rebecca Chambers ve kanun kaçağı Billy Coen, bu soruları cevaplamak adına bir zamanlar Dr. James Marcus'un sahipliğini yaptığı Umbrella üssünde araştırmalarına başlar.
-Hikaye eski oyunlara nazaran daha kompleks. Bunun ilk sebebi lore. Lore'u eski oyunlarda olduğu gibi detaylara ve teorilere sıkıştırmak yerine hikayeye direkt olarak ilave etmişler. Bu ilaveler sayesinde oyunun hikayesi basit ve sıkıcı bir olay örgüsü olmaktan çıkıp anlam kazanıyor.
-RE0, eski Resident Evil oyunlarına nazaran daha fazla hikaye anlatımı sunuyor. Örneğin Resident Evil 1, çok az hikaye anlatımına sahip; lakin Resident Evil 0 oyuncuya bol bol hikaye anlatımı ve cutscene sunuyor.
-RE0, eski Resident Evil oyunlarının aksine buram buram klişe kokmuyor. Olaylar daha doğal ve akla yatkın. Ancak bunu söylerken olayların gerçekçi yahut mantıklı olduğunu kastetmiyorum, yanlış anlaşılma olmasın.
-Hikayenin çok belirsiz bir noktadan hiç beklenmeyen bir noktaya gelmesi güzel. Buna en iyi örnek Dr. Marcus'tur. Oyunun en başındaki belirsizlik içerisinde belli başlı bazı fikirleriniz oluyor, ancak oyun tüm bu fikirlerinize ters köşe yapmayı başarıyor; bunu yaparken de işi klişeye vurmuyor.
-RE0, RE1'in öncesinde yaşanan olayları ele alıyor. Bu çok ama çok önemli. RE1'i oynamış ve beğenmiş insanlar RE0'ın hikayesini çekici ve keyifli bulacakken RE1'i oynamamış insanlar sıkıcı ve anlamsız bulacaktır.
Bunun sebebini hikayenin Lore+Olay ikilisinin harmanlanarak yazıldığına bağlıyorum.
RE0 Lore'u, Resident Evil serisi hakkında pek çok önemli bilgi veriyor; soruları cevaplıyor. RE serisi hakkında fikri olmayan biri RE serisi hakkında sorulara sahip olamayacağı için cevaplar onu ilgilendirmez, çünkü sorulardan haberi yoktur ve cevapları anlayabilmek için sorulara ihtiyacı vardır. Ancak Resident Evil serisi hakkında fikri olan biri soruların cevabını merak edecek, dolayısıyla hikayeyi çekici bulacaktır. Cevaplardan memnun kalıp kalmayacağı ise kişiden kişiye değişir.
Olay örügüsü, sıkıcılık konusunda RE1'i sollamayı başarmış. Seri hakkında fikri olmayan biri için oyunu anlamlı kılabilecek tek şey olan olay örgüsü sıkıcı olduğu için RE ile alakası olmayan oyuncular sıkıntıdan patlayacak ve oyunu beğenmeyecektir.
Seri ile alakası olan insanlar da sıkılacaktır, ancak oyunu bırakma noktasına geleceklerini zannetmiyorum.
-Ana karakterler ruhsuz ve boş. Hiçbiriyle bağ kuramıyorsunuz. Oyunda sadece bir dakika gözüken Birkin bile ana karakterlerden daha fazla kişiliğe ve ruha sahip.
-Ana hikayeyi son saate sıkıştırıp bir anda patlatmak yerine oyunun her saatine dağıtarak anlatmışlar. Bu yüzden RE1'de olduğu gibi oyun ortalarında sıkılmıyorsunuz demek isterdim ama Çin işkencesi misali oynanış sağ olsun, öyle bir şey olmayacak. Kendisini oynanış bölümünde detaylıca anlatacağım.
Oynanış(2/10)
-Maalesef RE0 oyunculara işkence gibi bir oynanış sunuyor. Resident Evil oyunları korku, gerilim, hayatta kalma ve puzzle türlerini birleştirir. Ancak geliştiriciler RE0'ı yaparken korku ve gerilim türlerini unutmuş olsa gerek ki ortalama bir oyuncunun oyunda korkacağı veya gerileceği tek bir an bile yok.
-RE0, yedinci oyuna kadar çilesini çekeceğimiz dandik puzzlelar silsilesinin başlangıç noktası oluyor. RE0 eski oyunlara nazaran daha az ve kalitesiz puzzlelara sahip. RE0'da yakın akrabası olan RE1'in puzzlelarındaki kaliteyi aramayın.
-Oyun, oyuncuların zorlu bir hayatta kalma mücadelesi vermesini istiyor; ancak pratikte zortluyor. Oyun, oyuncuyu zorlamaktan çok kanser ediyor.
*Supply Locker kaldırılmış. Saferoom'da eşya transferi yapamıyorsunuz. Bunun yerine eşyaları yere bırakma özelliği eklemişler. İkide bir backtrack atmanız gerekiyor.
Bu da epey meşakkatli bir iş.
*Yeteri kadar sağlık eşyası yok. Oyunun yarısını Danger'da geçirmeniz muhtemel.
*Leechman gibi zordan çok zırva olan saçma sapan düşman tipleri var ve oyun bunları nasıl öldürüleceğini anlatma zahmetine bile girmiyor.
*Çoğu odada üç, bazı odalarda bir tane Ink Ribbon var. Problem şu: Saferoomlar arasındaki mesafe çok uzun ve Supply Locker olmadığı için Ink Ribbon'ları
Stoklayamıyorsunuz, envanteriniz sürekli dolu olduğu için yanınızda da taşıyamıyorsunuz; sonuç olarak ya kayıt alamadığınız için riske girerek ilerleme
Yapıyorsunuz
Ya da backtrack atıyorsunuz.
*Envanter alanı sürekli yeteresiz kalıyor. 6+6'lik envanter bir tabanca, bir sağlık eşyası ve bir mühimmat ile 3+3'e iniyor. Bunun yanı sıra roketatar, av tüfeği ve
Pompalı tüfek iki slot yer kapladığı için 3+2, hatta 2+2'ye bile inebiliyor. Oyunda molotof, benzin vb. eşyalar ve anahtar işlevi gören eşyaların da bulunduğunu göz
Önünde bulundurursak envanterin kesinlikle yetersiz olduğunu söyleyebiliriz. Bırakın Ink Ribbon gibi ekstraları taşımayı, temel ihtiyaçlarınızı bile taşıyamıyorsunuz.
Ya eşyayı bırakacaksınız ya da backtrack yapacaksınız.
-Çift karakter mekaniği kelimenin tam anlamıyla berbat. Mekanik, oyuna düzgün adapte edilememiş; zaten kötü olan fikri bir de pratikte batırmışlar.
*İki kişilik puzzleların sayısı çok az.
*Oyun tek karakterle oynansaydı kesinlikle daha keyifli olurdu. Chris ve Jill için yaptıkları gibi Billy ve Rebecca için de ayrı ayrı hikayeler hazırlayabilirlerdi.
*Sürekli ayağınızın altında dolanan biri olması sinir bozucu.
*Tek kişi olmadığınız zaman korku ve gerilimi hissedemiyorsunuz.
-Combat sisteminde değişiklik yapılmamış, eski oyunlardakiyle tamamen aynı. RE4'te combatta köklü değişiklikler yaptıkları için bu konuda fazla üzerlerine gitmeyeceğim.
-Bosslar çok kötü dizayn edilmiş. Dövüşler çok sıkıcı.
*Zor olmalarının sebebi gerçekten zor olmaları değil, düzgün yapılamamış olmaları. Dediğim gibi, dizaynlar çok kötü; oyunun genel oynanışıyla uyumlu değiller.
*Çoğu stun locklanıp kolayca öldürülebiliyor.
*Tekniği biliyorsanız bossları öldürmek çok kolay. Örnek:
-Harita, atmosfer ve seslerin oynanışa etkisi çok büyük. Önce haritalardan bahsedelim.
*Tren bölümünün dizaynı ve oynanışı keyifli, şahsen tren bölümünün biraz daha uzun sürmesini isterdim.
*Köşk bölümünün dizaynı çok kötü, oynanışı sıkıcı, atmosferi ölü ve harita boş; boştan kastım dekorasyon anlamında boş. Geliştiriciler üşengeçlikleri sebebiyle etrafı
Bomboş bırakmış. Bu köşk, Spencer köşkünün yanından bile geçemez.
*Laboratuvar bölümü ortalama. Ayrıca size bir tüyor vereyim, Laboratuvara Rebecca'yı çıkarın; aksi takdirde işiniz zorlaşır. Ben bunu acı yoldan öğrendim
*Fabrika bölümü kısa ve saçma, olmasa da olurmuş.
*Arıtma tesisi de köşk ile aynı kaderi paylaşmış.
Kötü ve bayat.
Oyunun atmosferi de haritası kadar kötü. İki kişi oynamanız, haritaların kalitesiz olması, oyunun oyuncuyu korkutmak adına kendini yormaması, ışıklandırma gibi grafiksel faktörlerin kötü olması ve ses dizaynı üzerinde fazla durulmamış olması atmosferin oluşumunu engelliyor.
Son olarak kısaca puzzlelara değinmek istiyorum, rezaletler.
Grafikler(5/10)
Grafikler RE1 Remake ile benzer ancak ışıklandırma, gölgelendirme ve detaylandırmada gerileme var. 1440P'de optimizasyon sorunu yok.
Windows: Maksimum 1440p60FPS/16:9
Gamecube: 480p30FPS/4:3
Nintendo Switch: 1080p30FPS/16:9
XB360 ve üzeri: 1080p30FPS/16:9
PS3 ve üzeri: 1080p30FPS/16:9
Windows PC minimum gereksinimleri:
- İşletim Sistemi: Windows® 7 SP1 / Windows® 8.1
- İşlemci: Intel® Core™ 2 Duo 2.4 GHz
- Bellek: 2 GB RAM
- Ekran Kartı: NVIDIA® GeForce® GTX260
- DirectX: Sürüm 9.0C
- Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
- Depolama: 13 GB kullanılabilir alan
- Ses Kartı: DirectSound compatible (DirectX 9.0C veya üzeri)
- İşletim Sistemi: Windows® 7 SP1 / Windows® 8.1
- İşlemci: Intel® Core™ 2 Quad 2.7 GHz ve üzeri
- Bellek: 4 GB RAM
- Ekran Kartı: NVIDIA® GeForce® GTX 560 ve üzeri
- DirectX: Sürüm 9.0C
- Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
- Depolama: 13 GB kullanılabilir alan
- Ses Kartı: DirectSound compatible (DirectX 9.0C veya üzeri)
Fiyat(7/10)
Steam: 40TL, indirimde 10TL
Nintendo Store: -
MS Store: 71TL, indirimde 17TL
PS Store: -
Bu oyuna 40 veya 70TL verilmez. Oyun şu anda indirimli fiyatıyla 10TL, ancak Capcom oyunlarını sürekli indirime soktuğu için acele etmenize gerek yok.
Hatırlatmakta fayda var; RE1, RE0 ve tüm RE0 skinlerini içeren Resident Evil Deluxe Origins Bundle şu anda indirimli fiyatıyla 20TL. 20TL'lik paketi almanızı tavsiye ediyorum.
Son düzenleyen: Moderatör: