Riser'i SATA ile beslemek sorun olur mu?

ahmetdemir7137

Hectopat
Daha fazla  
Merhabalar Riser'i SATA kablosu ile beslemeyi çoğu kişi önermiyor, kablo erime yapıyormuş, Riser'in kablosunun yanması ekran kartına zarar verir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben mecbur kaldığım için SATA'dan beslemiştim ve sorun yaşamadım. Tek SATA çıkıştan çoğaltmak önerilmiyor.

Sıtandardın altında olmayan bir SATA güç kablosuyla, sorunsuz 2 GPU beslersiniz. (Deneme amaçlı 4 x 3070 besledim ve 10-15 gün kadar stabil OC değerleriyle öyle kullandım. Sonrasında özel kablo ve pinlerle kendi yaptığım PCIe 6 pinle sorunsuz 4 GPU besliyorum. Sorunsuzdan kastım; OC'a yüklenince SATA'nın yeterince beslemeyip sebep olduğu geçersiz paylaşım hatalarını almadım artık.)

O SATA'yı önermeyenler, kullandıkları ucuz Çin mlalı çoklayıcılardan dolayıdır.
Yani normal kalitede de olsa, PSU'dan direk çıkan bir SATA güç kablosuyla surunsuz 2 kart beslersiniz.
SATA küç kabloları max 70 watt'a kadar verir. Normalde bir riser de max 70 watt çeker. Ancak ekran kartları yükün çoğunu (normal şartlarda 2/3 yükü) PCIe 8+6 ya da 8+8 pin'den çeker.
Yani kartınız 150 watt güç çekiyorsa, bu yükün 100-120 watt'ı PCIe'den, geriye kalan 30-50 watt'ı da riserden çeker.

Tabi bu durum değişkendir. Örneğin kartınız 250 watt çekiyorsa ve eğer PCIe güç kablolarınız kaliteli olup yeterli gücü sağlıyorsa, yine SATA'dan en fazla 30-50 watt çeker.
Oldu ki kartınız yeterli gücü PCIe'den alamadı, bu sefer riser'e yüklenip max 70 watt, hatta daha fazla çekmeye çalışır ancak riser karşılayamayınca ve kablolar da kalitesiz olunca bir yerden cortlamaya başlıyor. Yani ya kablolar ya da SATA konnektörü yanmaya başlar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı