RKS RD5 İnceleme

Romaa

Hectopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
7500F / RX5700 XT / 32GB RAM
Merhaba, geçen yaz RKS RD5 aldım ve deneyimlerimi, özellikle pişmanlıklarımı sizlere aktarmak istiyorum. Şu an sözde 2600, gerçekte yaklaşık 1800km tecrübem var. Buraya değineceğim.

Ben bisikleti o zamana göre bile kesinlikle pahalı olarak 36.000TL ödeyerek aldım. Ekstraları gaz kolu takılması, ön far değişimi ve sözde "yazılım atılması" idi.
Bu aslında bir inceleme değil, kötüleme. Yaşadığım bütün sorunları ve alacaksanız dikkat etmeniz gereken şeyleri yazdım.

Ekstraların Eksileri

- Ön far değişimi: orijinal eski ön far çıkartılarak yerine daha büyük ve daha güçlü bir far takıldı. Bir süre iyiydi fakat sonradan ağırlık yapıp sağa sola oynamaya başladı. En ufak bir iniş çıkış, dönüşte sağa sola yatmaya başladı ve bir yerden sonra onu düzeltmek yola odaklanamaz hale geldim. Ve sorun şu ki sabitleyemiyorsunuz çünkü tek bir vida girişi var. ilk sıktığınızda tutsada bir yerden sonra vidanın dişlerinide yiyor ve oynamasını engelleyemiyorsunuz. Kelepçe ile şasiye tutturmama rağmen düzelmedi bu sorun.

- Yazılım atma: Aslında yazılım attıkları yok, olan bisiklet ayarlarından hız sınırlamasını kaldırıyorlar sadece. Bana alırken dediler ki 40 45 rahat görürsün, normal hız sınırı 25 olduğu için tabii almak istedim ben de. Fakat tek yaptığı şey 25 olan hız sınırını 45e yükseltmekmiş (Bunu ben sonradan öğrendim bu arada, bana göstermeden yaptı.). Bisikleti sürmeye başladım, 30 35 anca görüyordu. Ben de hani 40 45 görmüyor diyince adam bana tamam torkunu yükseltiyim birde o zaman ama arkana birini alma vesaire dedi. 100 olan bir ayarı 125'e çıkarttığını gördüm. Bundan sonra gerçektende bisiklet 40 görüyordu, daha doğrusu ben öyle sanıyordum. Aylar geçtikten sonra ben bisikletin ayarlarını az çok öğrendim ve 100den 125e çıkarmasının sadece göstergeyi etkilediğini, gerçek hızına hiçbir etki yapmadığını fark ettim. GPS ile ölçünce hangi ayarı yaparsanız yapın göreceği son hız 30 km/s. Ayarı hem 100, hem 125te denedim. Tek değişen gösterge. Ve bundan dolayı aslında 1800km civarı kullanmış olmama rağmen 2600 gösteriyor. Sırf bunun yüzünden satarken problem yaşayacağım.

Bu benim yaşadığımı yaşamamanız için bu dolandırıcı satıcıyıda ifşa etmek istiyorum. Ankara-Ulus'ta bulunan Matrix Bisiklet-Ömer Güvendi. Müşterisi olmayın oldurtmayın. (Sayın technopat yetkilisi, böyle birşey yapmak yasak mı değil mi bilgim yok. Eğer yasaksa affınıza sığınarak konuyu reddetmek yerine bu kısmı silmenizi rica ediyorum. Teşekkürler.)

Eksiler

- Kontak yok: Alt modellerde olduğu gibi anahtarla çalıştırma gibi bir şey yok. Anahtarı sadece bataryayı çıkarmak için kullanıyorsunuz. Yani birisi anahtarsız şekilde bisikletinizi çalıştırıp gidebilir. 5-10 dakikalık işlerinizde bile bisikleti bir zincir ile kilitlemeniz gerekiyor.

- Bataryayı takıp çıkartmak zor: Alt modeller gibi batarya dışarıda değil kadronun içinde. Aslında bu bir artı gibi duruyor ama çokta değil. Bataryayı takıp çıkartmak için her seferinde bisikleti katlamanız gerekiyor ve bir yerden sonra bıktırıyor. Bu bir yere kadar çekilebilir. Asıl kötü kısım bataryanın olduğu yerden zibilyon tane kablo geçiyor. Batarya kablolara sıkışmaktan girip çıkmıyor. 2 kere o kablolar yüzünden bataryam sıkıştı çıkaramadım.

- Pedal dayanıksız: Bisiklet yokuşta zorlandığı için pedalla destek verecekken pedal tak diye kırıldı. 1 hafta tek pedal gezdim.

- Ayaklık dayanıksız: Yan ayaklık dayanıksız. Bir yerden sonra çok eğiliyor ve kendini tutamıyor hale geliyor. Benimde bir sefer fazla yüklenmem yüzünden ayaklık kısmı kırıldı kaynak yaptırmak zorunda kaldım. Kötü kısmı, şasi aliminyum olduğu için kaynağı yapmakta pahalı.

- Vaat ettiği menzili gitmiyor: 35-40 km menzili olduğu iddia ediliyor fakat stok ayarlarda bile en fazla kullanabileceğiniz 30km. 30km bana yeter demeyin, yetmeyecek. İşe, okula gidip gelmenin üstüne bi markete bakkala gidecek kadar şarjınız bile kalmayacak.

- Şarj etme sorunsalı: Bu tabii ki sizin kullanacağınız mesafeye, yola göre değişir ama benim sürekli yaşayıp illallah ettiğim bir durumdur. Diyelim Pazartesi tam şarj işe gittiniz, geldiniz. Yarım gösterge daha şarjınız var, sizde yarınada yetecek diye şarja takmadınız. Salı sabahı işe gittiniz, gelirken yolda kalıyorsunuz. Çünkü şarjı bitiyor. 2 günde bir şarj etmenin zorluğu bu. Derseniz ki her gün şarj ederim, bu sefer her gün şarj bitmeden şarj edip batarya ömrünü kısaltıp zarar vereceksiniz.

- Şarj göstergesi: Şarjınız o an motorun ne kadar elektrik harcadığıyla hesaplanıyor. Mesela yarımken bisikleti kullanmaya başlayınca şarjınız bir anda tek dişe düşüyor, durduğunuz zaman tekrar yarıma çıkıyor. Şarjı tam olarak doğru göstermiyor anlayacağınız.

- Stop ışığı: Alt modellerde bile stop ışığı bataryaya bağlıyken, ön far ile senkronize çalışırken bu modelde arkadan kendiniz butona basıp açmanız lazım ve harici şekilde pille çalışıyor. Niye böyle bir tasarıma gidersin alt modelinde bile daha iyisi varken? (bkz: var mısın lan sıfır satacak) Ayrıca frene basınca stop yanma muhabbeti yok, tamam çoğu elektrikli bisiklette bu yok ama olsa güzel olurdu.

- Frenler ötüyor: Benle alakalı değil, daha ilk aldığımda bile frenler acayip şekilde ötüyordu. Ve o kadar ses yapıyor ki frene basmaktan çekiniyorum artık. Frene basınca insanlar ani fren yaptığınızı sanıp size bakıyor vesaire. Ve bu kronik sanırım gördüğüm her RD5'te var bu durum. Frenleri 30 35 km/s için iyi ama yalan yok.

- Bisiklet dökülüyor: Uzun bir süre böyle bir derdim olmadı, ama son zamanlarda bisiklet dökülmeye başladı. Geçen şasideki ana bir vida düştü, bi hafta kadar öncede arka yük taşıma demirinin vidası düştü. ve sorun şu o vida hem o demiri hem çamurluğu tuttuğu için arka çamurluk iptal gibi birşey, yoksa sürtüyor. Bir şekil aynı vidadan aldım fakat takarken yuva yalama oldu, hiçbir çözümüm yok şu an.

- Fiyat: Fiyatı diğer modellere göre gereksiz pahalı. Tamam arada tabii ki güç farkı var ama bu kadar fiyat farkı koyacak kadar yok. Alırkende satarkende problem.

Almayı düşünen arkadaşlara tavsiyem, eğer bu bisikleti spor için vesaire alıyorsanız alın, lafım yok. Fakat benim gibi işe okula gideyim, arada bi gezeyim diye alacaksanız almayın, pişman olursunuz. Saydıklarım size ufak tefek basit şeyler gibi gözüküyor olabilir, ama hepsini yaşayıp sürekli bisikleti sanki sanayici gibi tamir etme durumuna düşünce anlarsınız. Ve özellikle benim gibi motosiklet tutkunu arkadaşlar, aldığınız an çok seveceksiniz fakat 1 ay sonra nefret edeceğiniz bir bisiklet. Sadecve bu model değil genel elektrikli bisikletler.

Sorunuz varsa sorabilirsiniz.

Son düzenleme:
Elektrikli bisiklet alırsam RKS yi listeden çıkardım. 😅

Bu arada hiç mi artısı yok aletin?
Keşke bilgim olsaydı bende çıkarsaydım.
Artısı tabii ki varda, başka bir elektrikli bisikletten farklı bir artısı yok. Modelinin tek artısı bataryanın içeride olması, ki incelemede dediğim üzere o bile bir yerde eksi bence.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı