Roblox açılacak mı?

Çin'de çokça uygulanan bir sistem Türkiye'de Roblox ile anlaşma yapsa tak diye yapılabilir ve bütün yaşları korumaya alabilirler sadece 10 yaşında olan kimliği doğrulanan biri chati göremez mesela onun gibi.

Yaparlar Roblox'un Türkiye'de çok fazla oyuncusu var.
Yapsalar ne değişecek? Roblox çocuklara yönelik bir oyun. Çocuk kendi veya anasının babasının kimliğini girip yine oyuna erişebilir.

Yapsalar ne değişecek? Roblox çocuklara yönelik bir oyun. Çocuk kendi veya anasının babasının kimliğini girip yine oyuna erişebilir.

Hocam bunun haricinde başka bir çözümü yok Çin'de böyle birçok oyun böyle yapılabileceğini ben de biliyorum ama tek çözüm yolu bu eğer gerekli bir giriş engeli gerekiyorsa ayrıca mevcutta olan doğrulama sistemindeki sesli sohbet için kimlik doğrulamada kimliğin yanında yüz doğrulaması da gerekiyor.

Açılmaz, çocuklara yönelik şiddet ve cinsel içeriklerden dolayı açmazlar. Moderasyon ekibi kapattığını anda aynı oyunu açarlar.
Yaklaşık 5 yıldır sürekli Roblox oynarım. Sözünü ettiğiniz cinsel içerikli oyun sorunu 2020 2021 civarı yaşandı ve o zamandan beri görmedik çünkü moderasyon düzeldi. Roblox'ta romantik içerik bile yasak örneğin iki kişinin el ele tutuşarak romantik mesaj verdiği bir içerik Roblox'ta yasak. Yüklenen fotoğrafların tamamı moderasyondan onlaylanmadan yayınlanmıyor. Yani erdoğanın dediği gibi lgbt özendirmesi falan da yok sadece bayrak var ( Lgbt zaten özenilerek olunan bir şey değil...). Türkiye bayrağı da var. Bayrak çocukların cinsel yönelimini değiştirebilecek bir şey değil merak etmeyin. 2. si Roblox Türkçe dil desteği getirdi ve Türkçe küfürler uygunsuz kelimeler sansürleniyor. Bu kelimeleri arama kısmına yazamayacağınız gibi oyun ismine de koyamazsınız. Eskiden bu yoktu. Roblox ciddi ciddi dil desteği getirdi 2024 yazında ve üstüne oyunu kapattılar.

Gelelim asıl konuya dediğim gibi bu sorun ortadan kalktı ve eğer ki olduğunu iddia eden birisi varsa bana mesaj atsın discord kullanıcı adımı verebilirim. Ekran paylaşımı yapsın ya da isterse ben yapayım bana göstersin nerede varmış cinsel içerik? Oyun içi arama motorunu kullanarak göstersin varsa. Sadece başka platformlarda link olarak paylaşılan banlanması kısa süren oyunlar var bu da şu demek oyuncu sayısı artmadan oyun banlanıyor yani oyun oynanmadığı için ana sayfaya düşmüyor ve ban yiyor. Roblox'ta birisinden rahatsız olursanız "engelle" "şikayet et" gibi butonlar var bunlar varken nasıl istismara uğruyorsunuz? Tamam 9 yaşındaki çocuğun yeri değil online ortam. Ya Roblox'un ayarlarını kullanarak chat özelliğini kapatırsın ya da oyunu 13 yaşına gelene kadar yasaklarsın.

Şimdi gelelim asıl probleme ve çözüme. Problem: oyun paylaşım platformu olduğu için bazı geliştiriciler şiddetin ayarını kaçırıyor (genelde oyunlarını 13+ olarak işaretliyorlar tabiki) ve bu oyuna küçük çocuk girerse olumsuz etkilenebilir. Devletimizin medyada şiddeti umursamadığını hepimiz biliyoruz örn: mafya dizileri, haber bültenlerinin kimseyi alakadar etmeyen şiddet içerikleriyle dolu olması. Yine de devlet umursadı diyelim bunun çözümü çok basit. Roblox'un kendi sisteminde yaş doğrulama sistemi var kimlik ile. Bunu sesli konuşmak için yapmak zorundasınız ve Türkiye'den bile bir sürü kullanıcı bunu yaptı. Roblox burada kendine ait olmayan güvenli bir sistem kullanıyor ki kendisi de güvenilir bir marka. Milyar dolarlar dönüyor orada ve daha önce veri sızdırılmasına dair bir bildirim almadım. Bu şiddet sorununun çözümünü oyunları +13 olarak işaretlemesi ile çözebilir eğer küçük çocuklara erişimi de kısıtlamak istiyorsa Türkiye Roblox'a göndereceği basit bir dilekçe ile bu sistemi aktif ederlerdi. Örneğin Roblox şuan bazı ülkelere mikrotransasyon engelleyen bir sistem uyguluyor bunu hükümetler istediği için.

Bu tür yabancı pazarların Türkiye ekonomisi için önemli olduğuna değinmeden geçmeyeceğim. Hükümet her geçen yıl oyun tasarımına merakı artan gençler ve bu alanda okuyan gençlerin artması fırsatını değerlendirerek daha çok gelir elde etmeye çalışmalıdır, yasaklamamalıdır. Trt haber bile 10 maddesinin 9'u yalan olan bir haber paylaştı Roblox'u kötülemek için. Dediğim gibi bu platforma yapılan düşmanlık gençleri darlamak para kazanma yollarını azaltmaktan başka bir işe yaramayacak. Dünyanın en popüler oyununun içine kendi oyununuzun reklamını büyük bir bütçeye sahip olmadan verebildiğiniz bir yer düşünün. Harika değil mi? Küçücük çocukların, ergenlerin eline VPN verdin iyi mi yaptın şimdi? Emin olun Roblox dışında maruz kalınan küfür,cinsellik,şiddet,kavga çook daha fazla. En başta anlattığım gibi 2020-21 dönemlerinde ciddi sıkıntı varken neden hükümet buna engel atmadı? O sıkıntı bütün Avrupa ve Amerika'da gündem oldu. Hani diyorsunuz ya Amerika'da yasaklanacak falan. Bu içerikler daha önce gündem oldu ve Roblox moderasyonu arttırarak sorunu çözdü. Biraz geçmişi de araştırmak lazım mahkeme kararı almadan önce. Amerika Roblox'u falan yasaklamaz Trump milyarder gidip milyarder başka bir şirketi niye yasaklasın adamlar nereye kendi milyar dolarlık şirketini yasaklıyor? En fazla mikrotransasyonları yasaklarlar o kadar.

Son düzenleme:
Yaklaşık 5 yıldır sürekli Roblox oynarım. Sözünü ettiğiniz cinsel içerikli oyun sorunu 2020 2021 civarı yaşandı ve o zamandan beri görmedik çünkü moderasyon düzeldi. Roblox'ta romantik içerik bile yasak örneğin iki kişinin el ele tutuşarak romantik mesaj verdiği bir içerik Roblox'ta yasak. Yüklenen fotoğrafların tamamı moderasyondan onlaylanmadan yayınlanmıyor. Yani erdoğanın dediği gibi lgbt özendirmesi falan da yok sadece bayrak var ( Lgbt zaten özenilerek olunan bir şey değil...). Türkiye bayrağı da var. Bayrak çocukların cinsel yönelimini değiştirebilecek bir şey değil merak etmeyin. 2. si Roblox Türkçe dil desteği getirdi ve Türkçe küfürler uygunsuz kelimeler sansürleniyor. Bu kelimeleri arama kısmına yazamayacağınız gibi oyun ismine de koyamazsınız. Eskiden bu yoktu. Roblox ciddi ciddi dil desteği getirdi 2024 yazında ve üstüne oyunu kapattılar.

Gelelim asıl konuya dediğim gibi bu sorun ortadan kalktı ve eğer ki olduğunu iddia eden birisi varsa discord kullanıcı adımı verebilirim. Ekran paylaşımı yapsın ya da isterse ben yapayım bana göstersin nerede varmış cinsel içerik? Oyun içi arama motorunu kullanarak göstersin varsa. Sadece başka platformlarda link olarak paylaşılan banlanması kısa süren oyunlar var bu da şu demek oyuncu sayısı artmadan oyun banlanıyor yani oyun oynanmadığı için ana sayfaya düşmüyor ve ban yiyor. Roblox'ta birisinden rahatsız olursanız "engelle" "şikayet et" gibi butonlar var bunlar varken nasıl istismara uğruyorsunuz? Tamam 9 yaşındaki çocuğun yeri değil online ortam. Ya Roblox'un ayarlarını kullanarak chat özelliğini kapatırsın ya da oyunu 13 yaşına gelene kadar yasaklarsın.

Şimdi gelelim asıl probleme ve çözüme. Problem: oyun paylaşım platformu olduğu için bazı geliştiriciler şiddetin ayarını kaçırıyor (genelde oyunlarını 13+ olarak işaretliyorlar tabiki) ve bu oyuna küçük çocuk girerse olumsuz etkilenebilir. Devletimizin medyada şiddeti umursamadığını hepimiz biliyoruz örn: mafya dizileri, haber bültenlerinin kimseyi alakadar etmeyen şiddet içerikleriyle dolu olması. Yine de devlet umursadı diyelim bunun çözümü çok basit. Roblox'un kendi sisteminde yaş doğrulama sistemi var kimlik ile. Bunu sesli konuşmak için yapmak zorundasınız ve Türkiye'den bile bir sürü kullanıcı bunu yaptı. Roblox burada kendine ait olmayan güvenli bir sistem kullanıyor ki kendisi de güvenilir bir marka. Milyar dolarlar dönüyor orada ve daha önce veri sızdırılmasına dair bir bildirim almadım. Bu şiddet sorununun çözümünü oyunları +13 olarak işaretlemesi ile çözebilir eğer küçük çocuklara erişimi de kısıtlamak istiyorsa Türkiye Roblox'a göndereceği basit bir dilekçe ile bu sistemi aktif ederlerdi. Örneğin Roblox şuan bazı ülkelere mikrotransasyon engelleyen bir sistem uyguluyor bunu hükümetler istediği için.

Bu tür yabancı pazarların Türkiye ekonomisi için önemli olduğuna değinmeden geçmeyeceğim. Hükümet her geçen yıl oyun tasarımına merakı artan gençler ve bu alanda okuyan gençlerin artması fırsatını değerlendirerek daha çok gelir elde etmeye çalışmalıdır, yasaklamamalıdır. Trt haber bile 10 maddesinin 9'u yalan olan bir haber paylaştı Roblox'u kötülemek için. Dediğim gibi bu platforma yapılan düşmanlık gençleri darlamak para kazanma yollarını azaltmaktan başka bir işe yaramayacak. Dünyanın en popüler oyununun içine kendi oyununuzun reklamını büyük bir bütçeye sahip olmadan verebildiğiniz bir yer düşünün. Harika değil mi? Küçücük çocukların, ergenlerin eline VPN verdin iyi mi yaptın şimdi? Emin olun Roblox dışında maruz kalınan küfür,cinsellik,şiddet,kavga çook daha fazla. En başta anlattığım gibi 2020-21 dönemlerinde ciddi sıkıntı varken neden hükümet buna engel atmadı? O sıkıntı bütün Avrupa ve Amerika'da gündem oldu. Hani diyorsunuz ya Amerika'da yasaklanacak falan. Bu içerikler daha önce gündem oldu ve Roblox moderasyonu arttırarak sorunu çözdü. Biraz geçmişi de araştırmak lazım mahkeme kararı almadan önce. Amerika Roblox'u falan yasaklamaz Trump milyarder gidip milyarder başka bir şirketi niye yasaklasın adamlar nereye kendi milyar dolarlık şirketini yasaklıyor? En fazla mikrotransasyonları yasaklarlar o kadar.
Okudum kabul ediyorum.

Kabul ediyorum derken şaka amaçlı mı söylediniz yoksa iletişim kurmak için mi? Eğer iletişim içinse profilimde hakkımda kısmında yazıyor dc ismim. Bu forumda özelden mesaj atılmadığını bilmiyordum.
Hayır çok uzun yazdığınız için şaka amaçlı yazdım. Oyun yakında açılır bu kadar kafa yormaya gerek yok.

Neye göre bu yorumda bulundunuz merak ettim? Bu kadar yalan uydurdukları için bilemiyorum. Umarım dediğiniz gibi olur ve açılır.

Bir ara bazı YouTuber'lar +18 yüzünden hesabım kapandı diye video çekmişti, belki o olaylarında payı vardır kaç yıldır olan oyun bu sene kapanması garip zaten. Son zamanlarda çoğu kendini komik sanan kişiler +18 oyun yapmaya çalışıyor zaten.

Bir ara bazı YouTuber'lar +18 yüzünden hesabım kapandı diye video çekmişti, belki o olaylarında payı vardır kaç yıldır olan oyun bu sene kapanması garip zaten. Son zamanlarda çoğu kendini komik sanan kişiler +18 oyun yapmaya çalışıyor zaten.
Çoğu değil çok küçük bir azınlık vardır. Zaten mesh yükleyemiyorsun fotoğraf yükleyemiyorsun bunlar denetleniyor nasıl yapacak? Ayrıca oyun yapacak kadar bilgisi olan para kazanma imkanı varken neden bunu yapsın ki? Ve dediğim gibi bu tür oyunlar belli bir oyuncuya ulaşmadan ana sayfaya ulaşmaz. Ana sayfada olmayan bir oyunu bulmanın tek yolu o oyunun adını arama kısmına yazmak. Arama kısmına +18 bir şey YAZILAMADIĞINA göre böyle bir oyun bulma şansı olmayacak. Çocuklar zaten genelde bildikleri oyunları aratıyorlar veya ilgisini çeken popüler şeyleri aratıyorlar birkaç saat içerisinde ban yiyecek maks 5 kişinin oynadığı bir oyunu araması için vahiy inmesi ya da şanssız olması gerek sonra o kimsenin oynamadığı oyunu oynamaya ikna olması gerekiyor. O oyunun da orada olma ihtimali çok düşük çünkü hemen ban yiyor. Bütün bunları hesaplarsak belki %0,1 ihtimal bile değil. Bir çocuk neden arama butonuna bilmediği bir şey yazıp oyuncusu bulunmayan bir oyuna girsin ki? Çocuğun küfürlerden cinsellik öğrenme ihtimali başka bir yerde karşısına cinsellik çıkma ihtimali anne babasını cinsellik yaşarken görme ihtimali daha yüksektir. Zaten küfür büyük problem bu Roblox'ta ayrı problem gerçek dünyada ayrı problem. Bunun da çözümü çocuklara sohbeti kapatmak ya da kimlik doğrulması isteyen bir +13 sınırlaması getirmesini istemek ki hiç zor değil çünkü sistemde zaten yaş doğrulama var. En basiti engelleme tuşu da bir seçenek şikayet etme suçu da bir seçenek.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı