rp.png



Merhabalar. Roleplay kategorisi hakkında ve özellikle GTA Roleplay serverleri için olan bir yazı hazırladım. Umarım bu kategoriye yeni girecek olan, merakı olan ve/veya eksikleri olan arkadaşlar için yardımcı olabilirim. Gta V Fivem ve Gta San. MTA Roleplay serverlerinde kullanılan terimler aynıdır. Yani bu yazım hem MTA hem Fivem Roleplay server oyuncuları yararlanabilir. Çok yalın, sade, anlaşılır bir dille ve örneklerle anlatmaya çalıştım. Keyifli okumalar :)

Roleplay nedir ?
Roleplay nedir sorusu ile başlayalım. Roleplay: Bir kişinin, kendi haliyle, olmak istediği kişiye dönüşmesi; dönüşmüş gibi yapmasıdır. Bu anlamda konuşması, ses tonu, giyim tarzı, yaşam tarzı vb. gibi bir çok şeyin kendi hayatından bağımsız şekilde, başka birisinin hayatındaymış gibi yaşamasıdır.
Örnek verecek olursak aslında izlediğimiz her dizi, film, reklam, çeşitli internet videoları başlı başına roleplay örneği. Kişiyi uygun gören yönetmen, hazırladığı karakterin özelliklerini iletir ve kişiden o karakterin rolüne girmesini ister. Kişi Set'e girmeden önce kapıda kendi karakterini, tarzını, yaşam stilini bırakır ve orada hazırlandığı karakterin hayatına geçiş yapar.
Bu bağlamda Roleplay oyunları da bunun tıpa tıp aynısıdır. Sadece, Hard Roleplay oyunlarında o karakterin yönetmeni de siz olursunuz. Kaşını, gözünü, giyim tarzını, yaşam tarzını, konuşma stilini, ses tonunu... O karakterin (tabiri caizse) yaratıcısı ve canlandırıcısı siz olursunuz. Oyuna girerken yüklenme ekranında kendi karakterinizden soyutlanır, oluşturmuş olduğunuz karaktere tam anlamıyla geçiş yaparsınız. Oyun başladığında artık gerçek hayattaki liseli Ahmet, Ahmet değil; koca bir şehri yöneten 60 yaşındaki Belediye Başkanı Veli Bey olmuştur.

Peki. "Roleplay'ın ne olduğunu ben biliyorum, sen terimlerden bahset!" diyenler için Roleplay Terimlerine geçelim. Ülkemizde ve hatta dünya üzerinde Roleplay'ı tam anlamıyla destekleyen oyun şimdilik GTA oyunları. Umarım ki ileride daha fazla seçeneğimiz olur.

make-4k-cinematic-photos-in-gta-5-by-gta5wzns2020-fiverr.jpg


Her oyunun kendine göre kuralları vardır. Aslında bu kurallar tamamiyle o oyun kategorisini oluşturan kurallardır. Roleplay oyunlarının da kendisine göre kuralları vardır. Kendinizden ve çevrenizden pay biçerek; gerçek hayatta yapılamayan şeyleri, oyunda bulunan karakterinize de yaptıramazsınız. Oyunda başınızdan vurulduğunda "Benim amcaoğlu mermiye kafa attı, sonra kalktı adamı dövdü olm !!" diyerek hiçbir yetkiliyi ikna edemezsiniz. Gelin Roleplay'in bazı kurallarını inceleyelim.

En kolay olandan, en zor olana doğru sıralama yapacağım. Tüm Roleplay kural ve terimlerini aşağıda yazacağım.

(In Character) IC: Roleplay serverlerinde bulunan bu IC terimi, sizin oyun içerisinde oluşturduğunuz karakteriniz anlamına gelmekte. Bu bağlamda oyunda Liseli Ahmet olarak değil de, Belediye Başkanı Veli Bey gibi konuşmanız gerekmekte.

(Out Of Character) OOC: Bu terim adından da anlaşılacağı gibi dış karakterinizdir. Yani burada Veli Bey yerine Ahmet gibi konuşabilirsiniz. Fakat dikkat edin; IC konuşma ve OOC konuşma kuralları aynı değildir. OOC konuşmaya aktif rol ortamında geçemez, küfür edemez, saygısızlık yapamazsınız. Gerçek hayatınızdaki tüm kurallar burada geçerlidir.

CK: Bir kişinin ölümüne, oyun içerisinde hayatının sonlanmasına CK denir. Bir kişi CK edilir ise o kişi aynı karakter ile tekrar oyuna dahil olamaz. CK edilmenin belli kuralları vardır ve adminin rolü izlemesi ile CK rolü başarılı bir şekilde gerçekleştirilir.

PK: Bir kişide kalıcı hasar bırakmaya PK denir. İki tarafın da rızası ile gerçekleşir. Bir kişiyi kaçırma rolü yaptınız ve o kişide bir imza bırakmak için sağ yanağında kesik izi bırakmak istiyorsunuz; Gerekli emoteler ile kişiden izin alır ve yine emoteler ile birlikte kişide kalıcı bir iz veya hasar bırakabilirsiniz.

/do Komutu: /do komutu bir şeyi belirtmek veya sormak için kullanılır. /do komutu ile sorulan bir soruya /do komutu ile cevap verilir ve /do komutundan verilen cevabın yalan olması yasaktır. Örnek verecek olursak: /do Pantolon fermuarının açık olduğu görülebilmektedir. /do Heyecanlandığı yüzünden belli olabilmektedir. /do Şahısın yarası belli olmakta mı ?

/me Komutu: /me Komutu oyun içerisinde bir şeyi yapmadan önce vermeniz gereken komuttur. (Özellikle MTA'da Roleplay yapıyorsanız.) Örneğin: /me Masadaki çakmağı sağ eli ile kavrar. /me Sağ ve sol ellerini beline götürerek pantolonunu yukarıya doğru asılır.

Bug Abuse: Oyun içerisinde bulunan teknik hataları kullanarak oyun içi karakterinizi avantajlı duruma getirmek yasaktır. Oyunun teknik bugunu kullanarak 10 dakikalık bir işi 10 saniyeye düşürerek yüksek miktarda para kazanabilirsiniz fakat bunun sonucunda tüm paranıza ya el konulur yada daha kötüsü o çok sevip uğraştırdığın serverden ban yiyerek ayrılabilirsiniz :) Siz siz olun bug gördüğünüz zaman bunu yetkili olan kişilere iletmeyi unutmayın.

Combat Log: Rol içerisindeyken oyundan çıkmaktır. Rol içerisinde ne kadar sıkışırsanız sıkışın hatta CK edilme durumunuz olsa bile rolü oyundan çıkarak sonlandıramaz veya bölemezsiniz. O rolü sonuna kadar bitirmek zorundasınız.

Bunny Hopping: Hepimizin bir zamanlar C.S. 1.6 oyununda yapmış olduğumuz bir bugtur. Yapmış olmayan temiz arkadaşlar için kısaca: Kanguru gibi ard arda zıplayarak yürümek, koşmak, ateşten kaçmaktır. Gerçek hayatta kanguru gibi zıplayamayacağımız için Roleplayda Bunny Hopping yapmak yasaktır. Yetkililerin insiyatifinde bir ceza uygulanır.

Fear RP: Fear RP oyun içerisinde korku rolü oynamanızdır. İzlediğiniz dizi ve filmlerde de olduğu gibi, ne kadar güçlü bir mafya lideri olursa olsun; Komiser ile konuşurken saygılı olduklarını gözlemleyebilirsiniz. Bir başka örnek verecek olursam: Bir köşede elinde silahlar bulunan 4 kişi tarafından kıstırılıyorsunuz. Burada Battal Gazi gibi 4'ünü birden döverek öldürüp oradan yürüyerek gidemezsiniz, gerçek hayatta böyle bir şeyden nasıl korkacaksanız; oyun içerisinde de korku rolü yapmanız gerekmekte.

(Nef Life Rule) NLR: Oyun içerisinde öldükten sonra yeni bir karakter açarsanız, oyun içerisindeki tanımış olduğunuz herkesle tekrar tanışmak durumundasınız. Eski karakterinizi tamamen unutup tekrar oyuna sıfırdan başlamış gibi yeni bir hikaye yazmanız gerekir.

(Revenge Kill) RK: Oyun içerisinde düşmanınız sizi öldürdükten sonra tekrar canlanıp veya yeni bir karakter açıp intikamınızı alamazsınız.

Retarted RP: Oyun içerisinde yapmış olduğumuz her hareketin bir sebebi olmalı. Mesela yoldan geçen birisinin tipini beğenmediğiniz gerekçesiyle ona saldırmaya başlarsanız Retarted RP yapmış olursunuz.

(Random Death Match) RDM: Retarted RP'ye benzer, Roleplay için bir kural ihlalidir. Mesela yoldan geçen bir kişiyi yine aynı şekilde tipini beğenmediğiniz için öldüremezsiniz.

(Vehicle Death Match) VDM: RDM ve Retarted RP'ye benzer, yine Roleplay için bir kural ihlalidir. Herhangi bir kişiyi canınız sıkıldığı için, kasti bir şekilde arabayla ezip öldüremez veya yaralayamazsınız.

(Gun Out Of As) GOOA: GOOA, üzerinizde çanta, silah kemeri, silah askısı vb. gibi şeyler olmadan üzerinizden uzun namlulu bir silah çıkarmanızdır. GOOA yasağını çiğnememek için eğer uzun namlulu bir silah taşıyorsanız üzerinizde gerekli metaryeller olması gerekir. Örnek olarak üzerinizde bir spor çantası bulunmakta. Silahınızı çekerken /do Çantamın içerisinde uzun namlulu silah bulunmakta. /me Sağ ve sol elleriyle çantasının fermuarını açar ve uzun namlulu silahını kavrar. Gibi komutlar vermeniz gerekir. (Özellikle MTA'da)

(Power Gaming) PG: Power Gaming gerçek hayatta asla yapamayacağınız bir şeyi oyun karakterinin yapmasını beklemek/yapmaktır. Tek elinizle 1 Ton ağırlığı kaldırmak bunun en basit örneği olabilir. Roleplay'da canlandırdığınız karakter her ne kadar gerçek bir kişi olmasada Roleplay'ın önceliği o karakteri gerçek hayata uyarlayarak yaşamanızdır. Gerçek dışı olan olayları oyun içi karakterinize yaşatmanız yasaktır.

(Meta Gaming) MG: Meta Gaming oyun içerisinde olan fakat haberinizin olmadığı bir olayı oyun dışında arkadaşlarınızdan öğrenerek bu durumu oyunda kullanmanızdır. Mesela çetenizden birisini, bir köşe başında yakalayıp kaçırıyorlar ve o kişi sizi gerçek hayattaki telefonu ile arayıp "Beni kaçırıyorlar hemen oyuna girin ve şu konuma gelin" diyerek sizden yardım istemesi ve hatta sizin de ona yardım etmeniz yasaktır. Bu tür durumlarda oyun içerisindeki telefon ile veya başka bir şekilde sizden yardım isteyebilir.

Fail RP: Power Gaming ile benzer olan bir kuraldır. Rol içerisinde yapamayacağınız bir şeyi yapmaya çalışmak/yapmaktır. Oyun içerisinda 6 katlı bir binanın çatısından atlayıp, yere düştükten sonra kalkıp koşmaya devam etmek Fail RP olarak adlandırılabilir.

Mixing: Mixing rolleri karıştırmaktır. Son zamanlarda daha da popüler olan şarkı mixlerinden de aklınızda kalabilir. Örnek olarak Legal bir meslekte olan kişi aynı zamanda İllegal bir meslek yapamaz. Mesela Taksici olan birisi aynı zamanda çok ünlü bir gangster çetesinin üyesi olamaz.

Problock: Oyun içerisinde aracınız ile bina giriş ve/veya çıkışlarınızı kapatmanız yasaktır.

Rol Paslama: Adından da anlaşılacağı gibi kendiniz dışında başkalarını role teşvik etmek, role sokmak anlamlarına gelir. Bu yapılmazsa cezai bir işlem uygulanmaz fakat yapılması tavsiye edilen bir şeydir..
asda.png

Bu kuralları öğrenip uyguladığınız takdirde giremeyeceğiniz hiçbir Roleplay sunucu kalmayacaktır ve oyun kaliteniz artacaktır. Eğer bir nebze bile olsa hayalperest bir yanınız varsa, hikaye okumayı ve oynamayı seviyorsanız, dizi/film sevdanız varsa Roleplay vazgeçilmez oyun kategoriniz olabilir. Umarım birkaç kişiye bile olsa yardımcı olabilirim. Yazımı buraya kadar okuduğunuz için teşekkür eder, hepinize iyi roller dilerim :)


Not: Yazı noktası ve virgülüne kadar tamamen kendime aittir. Görseller Google/Görseller kısmından random şekilde alıntılanmıştır.
 
Eki Görüntüle 1610934

Merhaba. Roleplay kategorisi hakkında ve özellikle GTA roleplay serverleri için olan bir yazı hazırladım. Umarım bu kategoriye yeni girecek olan, merakı olan ve/veya eksikleri olan arkadaşlar için yardımcı olabilirim. GTA V FiveM ve GTA san. MTA roleplay serverlerinde kullanılan terimler aynıdır. Yani bu yazım hem MTA hem FiveM roleplay server oyuncuları yararlanabilir. Çok yalın, sade, anlaşılır bir dille ve örneklerle anlatmaya çalıştım. Keyifli okumalar :)

roleplay nedir?
Roleplay nedir sorusu ile başlayalım. Roleplay: Bir kişinin, kendi haliyle, olmak istediği kişiye dönüşmesi; dönüşmüş gibi yapmasıdır. Bu anlamda konuşması, ses tonu, giyim tarzı, yaşam tarzı vb. gibi birçok şeyin kendi hayatından bağımsız şekilde, başka birisinin hayatındaymış gibi yaşamasıdır.
Örnek verecek olursak aslında izlediğimiz her dizi, film, reklam, çeşitli internet videoları başlı başına roleplay örneği. Kişiyi uygun gören yönetmen, hazırladığı karakterin özelliklerini iletir ve kişiden o karakterin rolüne girmesini ister. Kişi Set'e girmeden önce kapıda kendi karakterini, tarzını, yaşam stilini bırakır ve orada hazırlandığı karakterin hayatına geçiş yapar.
Bu bağlamda roleplay oyunları da bunun tıpatıp aynısıdır. Sadece, hard roleplay oyunlarında o karakterin yönetmeni de siz olursunuz. Kaşını, gözünü, giyim tarzını, yaşam tarzını, konuşma stilini, ses tonunu... O karakterin (tabiri caizse) yaratıcısı ve canlandırıcısı siz olursunuz. Oyuna girerken yüklenme ekranında kendi karakterinizden soyutlanır, oluşturmuş olduğunuz karaktere tam anlamıyla geçiş yaparsınız. Oyun başladığında artık gerçek hayattaki liseli Ahmet, Ahmet değil; koca bir şehri yöneten 60 yaşındaki belediye başkanı veli bey olmuştur.

Peki. "roleplay'ın ne olduğunu ben biliyorum, sen terimlerden bahset!" diyenler için roleplay terimlerine geçelim. Ülkemizde ve hatta dünya üzerinde Roleplay'ı tam anlamıyla destekleyen oyun şimdilik GTA oyunları. Umarım ki ileride daha fazla seçeneğimiz olur.

Eki Görüntüle 1610935

Her oyunun kendine göre kuralları vardır. Aslında bu kurallar tamamiyle o oyun kategorisini oluşturan kurallardır. Roleplay oyunlarının da kendisine göre kuralları vardır. Kendinizden ve çevrenizden pay biçerek; gerçek hayatta yapılamayan şeyleri, oyunda bulunan karakterinize de yaptıramazsınız. Oyunda başınızdan vurulduğunda "benim amcaoğlu mermiye kafa attı, sonra kalktı adamı dövdü olm!" diyerek hiçbir yetkiliyi ikna edemezsiniz. Gelin Roleplay'in bazı kurallarını inceleyelim.

En kolay olandan, en zor olana doğru sıralama yapacağım. Tüm roleplay kural ve terimlerini aşağıda yazacağım.

(ın character) ıc: roleplay serverlerinde bulunan bu ıc terimi, sizin oyun içerisinde oluşturduğunuz karakteriniz anlamına gelmekte. bu bağlamda oyunda liseli Ahmet olarak değil de, belediye başkanı veli bey gibi konuşmanız gerekmekte.

(out of character) ooc: bu terim adından da anlaşılacağı gibi dış karakterinizdir. yani burada veli bey yerine Ahmet gibi konuşabilirsiniz. Fakat dikkat edin; ıc konuşma ve ooc konuşma kuralları aynı değildir. Ooc konuşmaya aktif rol ortamında geçemez, küfür edemez, saygısızlık yapamazsınız. gerçek hayatınızdaki tüm kurallar burada geçerlidir.

ck: bir kişinin ölümüne, oyun içerisinde hayatının sonlanmasına ck denir. bir kişi ck edilir ise o kişi aynı karakter ile tekrar oyuna dahil olamaz. Ck edilmenin belli kuralları vardır ve adminin rolü izlemesi ile ck rolü başarılı bir şekilde gerçekleştirilir.

pk: bir kişide kalıcı hasar bırakmaya pk denir. İki tarafın da rızası ile gerçekleşir. bir kişiyi kaçırma rolü yaptınız ve o kişide bir imza bırakmak için sağ yanağında kesik izi bırakmak istiyorsunuz; gerekli emoteler ile kişiden izin alır ve yine emoteler ile birlikte kişide kalıcı bir iz veya hasar bırakabilirsiniz.

/do komutu: /do komutu bir şeyi belirtmek veya sormak için kullanılır. /do komutu ile sorulan bir soruya /do komutu ile cevap verilir ve /do komutundan verilen cevabın yalan olması yasaktır. Örnek verecek olursak: /do pantolon fermuarının açık olduğu görülebilmektedir. /do heyecanlandığı yüzünden belli olabilmektedir. /do şahısın yarası belli olmakta mı?

/me komutu: /me komutu oyun içerisinde bir şeyi yapmadan önce vermeniz gereken komuttur. (özellikle MTA'da roleplay yapıyorsanız.) Örneğin: /me masadaki çakmağı sağ eli ile kavrar. /me sağ ve sol ellerini beline götürerek pantolonunu yukarıya doğru asılır.

bug abuse: oyun içerisinde bulunan teknik hataları kullanarak oyun içi karakterinizi avantajlı duruma getirmek yasaktır. oyunun teknik bugunu kullanarak 10 dakikalık bir işi 10 saniyeye düşürerek yüksek miktarda para kazanabilirsiniz fakat bunun sonucunda tüm paranıza ya el konulur ya da daha kötüsü o çok sevip uğraştırdığın serverden ban yiyerek ayrılabilirsiniz :) siz siz olun bug gördüğünüz zaman bunu yetkili olan kişilere iletmeyi unutmayın.

combat log: rol içerisindeyken oyundan çıkmaktır. rol içerisinde ne kadar sıkışırsanız sıkışın hatta ck edilme durumunuz olsa bile rolü oyundan çıkarak sonlandıramaz veya bölemezsiniz. o rolü sonuna kadar bitirmek zorundasınız.

bunny hopping: hepimizin bir zamanlar C. S. 1.6 oyununda yapmış olduğumuz bir bugtur. Yapmış olmayan temiz arkadaşlar için kısaca: kanguru gibi art arda zıplayarak yürümek, koşmak, ateşten kaçmaktır. gerçek hayatta kanguru gibi zıplayamayacağımız için roleplayda bunny hopping yapmak yasaktır. Yetkililerin insiyatifinde bir ceza uygulanır.

fear RP: fear RP oyun içerisinde korku rolü oynamanızdır. İzlediğiniz dizi ve filmlerde de olduğu gibi, ne kadar güçlü bir mafya lideri olursa olsun; komiser ile konuşurken saygılı olduklarını gözlemleyebilirsiniz. Bir başka örnek verecek olursam: bir köşede elinde silahlar bulunan 4 kişi tarafından kıstırılıyorsunuz. Burada battal gazi gibi 4'ünü birden döverek öldürüp oradan yürüyerek gidemezsiniz, gerçek hayatta böyle bir şeyden nasıl korkacaksanız; oyun içerisinde de korku rolü yapmanız gerekmekte.

(nef Life rule) nlr: oyun içerisinde öldükten sonra yeni bir karakter açarsanız, oyun içerisindeki tanımış olduğunuz herkesle tekrar tanışmak durumundasınız. eski karakterinizi tamamen unutup tekrar oyuna sıfırdan başlamış gibi yeni bir hikaye yazmanız gerekir.

(revenge kill) rk: oyun içerisinde düşmanınız sizi öldürdükten sonra tekrar canlanıp veya yeni bir karakter açıp intikamınızı alamazsınız.

retarted RP: oyun içerisinde yapmış olduğumuz her hareketin bir sebebi olmalı. mesela yoldan geçen birisinin tipini beğenmediğiniz gerekçesiyle ona saldırmaya başlarsanız retarted RP yapmış olursunuz.

(random death match) rdm: retarted RP'ye benzer, roleplay için bir kural ihlalidir. mesela yoldan geçen bir kişiyi yine aynı şekilde tipini beğenmediğiniz için öldüremezsiniz.

(vehicle death match) vdm: rdm ve retarted RP'ye benzer, yine roleplay için bir kural ihlalidir. herhangi bir kişiyi canınız sıkıldığı için, kasti bir şekilde arabayla ezip öldüremez veya yaralayamazsınız.

(gun out of as) gooa: gooa, üzerinizde çanta, silah kemeri, silah askısı vb. gibi şeyler olmadan üzerinizden uzun namlulu bir silah çıkarmanızdır. Gooa yasağını çiğnememek için eğer uzun namlulu bir silah taşıyorsanız üzerinizde gerekli metaryeller olması gerekir. örnek olarak üzerinizde bir spor çantası bulunmakta. Silahınızı çekerken /do çantamın içerisinde uzun namlulu silah bulunmakta. /me sağ ve sol elleriyle çantasının fermuarını açar ve uzun namlulu silahını kavrar. Gibi komutlar vermeniz gerekir. (özellikle MTA'da)

(Power Gaming) pg: Power Gaming gerçek hayatta asla yapamayacağınız bir şeyi oyun karakterinin yapmasını beklemek/yapmaktır. tek elinizle 1 ton ağırlığı kaldırmak bunun en basit örneği olabilir. Roleplay'da canlandırdığınız karakter her ne kadar gerçek bir kişi olmasa da Roleplay'ın önceliği o karakteri gerçek hayata uyarlayarak yaşamanızdır. Gerçek dışı olan olayları oyun içi karakterinize yaşatmanız yasaktır.

(meta Gaming) mg: meta Gaming oyun içerisinde olan fakat haberinizin olmadığı bir olayı oyun dışında arkadaşlarınızdan öğrenerek bu durumu oyunda kullanmanızdır. mesela çetenizden birisini, bir köşe başında yakalayıp kaçırıyorlar ve o kişi sizi gerçek hayattaki telefonu ile arayıp "beni kaçırıyorlar hemen oyuna girin ve şu konuma gelin" diyerek sizden yardım istemesi ve hatta sizin de ona yardım etmeniz yasaktır. bu tür durumlarda oyun içerisindeki telefon ile veya başka bir şekilde sizden yardım isteyebilir.

fail RP: Power Gaming ile benzer olan bir kuraldır. Rol içerisinde yapamayacağınız bir şeyi yapmaya çalışmak/yapmaktır. oyun içerisinda 6 katlı bir binanın çatısından atlayıp, yere düştükten sonra kalkıp koşmaya devam etmek fail RP olarak adlandırılabilir.

mixing: mixing rolleri karıştırmaktır. Son zamanlarda daha da popüler olan şarkı mixlerinden de aklınızda kalabilir. örnek olarak legal bir meslekte olan kişi aynı zamanda illegal bir meslek yapamaz. mesela taksici olan birisi aynı zamanda çok ünlü bir gangster çetesinin üyesi olamaz.

problock: oyun içerisinde aracınız ile bina giriş ve/veya çıkışlarınızı kapatmanız yasaktır.

rol paslama: adından da anlaşılacağı gibi kendiniz dışında başkalarını role teşvik etmek, role sokmak anlamlarına gelir. bu yapılmazsa cezai bir işlem uygulanmaz fakat yapılması tavsiye edilen bir şeydir.
Eki Görüntüle 1610937
Bu kuralları öğrenip uyguladığınız takdirde giremeyeceğiniz hiçbir roleplay sunucu kalmayacaktır ve oyun kaliteniz artacaktır. Eğer bir nebze bile olsa hayalperest bir yanınız varsa, hikaye okumayı ve oynamayı seviyorsanız, dizi/film sevdanız varsa roleplay vazgeçilmez oyun kategoriniz olabilir. Umarım birkaç kişiye bile olsa yardımcı olabilirim. Yazımı buraya kadar okuduğunuz için teşekkür eder, hepinize iyi roller dilerim :)

Not: Yazı noktası ve virgülüne kadar tamamen kendime aittir. Görseller Google/Görseller kısmından random şekilde alıntılanmıştır.

Eline sağlık.
 
Bütün terimler olmasa da en çok kullanılan ve en önemli terimler basitçe anlatılmış. Buradaki terimleri anladıktan sonra "Server List"te bulanan neredeyse bütün sunuculara (Eğer saat ve yaş gerekliliklerini karşılıyorsanız) rahatlıkla girer ve rol yapabilirsiniz. Oldukça faydalı bir rehber.
 
Çok yararlı bir rehber olmuş. Elinize sağlık.
Bütün terimler olmasa da en çok kullanılan ve en önemli terimler basitçe anlatılmış. Buradaki terimleri anladıktan sonra "Server List"te bulanan neredeyse bütün sunuculara (Eğer saat ve yaş gerekliliklerini karşılıyorsanız) rahatlıkla girer ve rol yapabilirsiniz. Oldukça faydalı bir rehber.
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim, umarım biri veya birilerine yardımcı olur :)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı