ROM nedir?

ROM Android işletim sistemi üzerine kurulu olan işletim sistemleridir. Kimisi 4.1 kimisi 4.2 kimisi de 2 tabanı üzerine kuruludur. Bazıları ek özellikler, tweak'ler sunar. Siz 4.2 tabanlı bir ROM kurarak ancak 4.2 sürümünü kullanabilirsiniz. (Üreticiler tarafından sunulan resmi güncellemeler hariç)

Telefonunuz için yayınlanmış olan ROM'lardan birisini indirirsiniz. Telefona yüklersiniz daha sonra. (Bunu yapabilmek için Bootloader kilidini açmanız gerekir ki bu cihazınızı garanti dışı bırakır.)

Şu anda telefonunuz stabil çalışıyorsa 4.2 yüklemek için bu kadar şey yapmanıza gerek yok. Zira büyük değişiklikler yok 4'teki sürümler arasında.

ROM Android işletim sistemi üzerine kurulu olan işletim sistemleridir. Kimisi 4.1 kimisi 4.2 kimisi de 2 tabanı üzerine kuruludur. Bazıları ek özellikler, tweak'ler sunar. Siz 4.2 tabanlı bir ROM kurarak ancak 4.2 sürümünü kullanabilirsiniz. (Üreticiler tarafından sunulan resmi güncellemeler hariç)

Telefonunuz için yayınlanmış olan ROM'lardan birisini indirirsiniz. Telefona yüklersiniz daha sonra. (Bunu yapabilmek için Bootloader kilidini açmanız gerekir ki bu cihazınızı garanti dışı bırakır.)

Şu anda telefonunuz stabil çalışıyorsa 4.2 yüklemek için bu kadar şey yapmanıza gerek yok. Zira büyük değişiklikler yok 4'teki sürümler arasında.

2 tabanı üzerine kuruludur derken ne demek istediniz?

Birde 4.2 sürümünü kurarak ancak 4.2'yi kullanabiliriz demişşiniz ama parantez içinde(Üreticiler tarafından sunulan resmi güncellemeler hariç) demişşiniz. Şimdi ben üreticiler tarafından sunulan bir güncellemeyi aldığımda 4.2 sürümü yüklü iken başka sürümleride kullanabilir miyim?

ROM Android sistemi üzerine kurulu olan işletim sistemleridir demişsiniz. Peki diyelim ki bizde İPHONE var. O zaman ROM'lar İOS işletim sistemi üzerine mi kurulur?

Son düzenleyen: Moderatör:
Android 2.x.x sürümlerini kast ettim.

Aynı anda tek bir sürümü kullanabilirsiniz. Üreticiler tarafından sunulan resmi güncellemelerde zaten yeniden kurma gibi sorunlarla karşılaşmıyorsunuz. Programları yeniden kurmak zorunda kalmıyorsunuz yani.

iPhone'de durum daha farklı. Bildiğim kadarıyla iOS açık kaynak değil. O yüzden kişilerin iOS'u baz alıp kendi özelleştirmelerini yapıp ROM halinde sunmaları mümkün olmuyor. Android Linux tabanı üzerine kuruludur ama. Açık kaynak kodlu olduğu için geliştirmelere açıktır.

Ben de küçük bir ekleme yapayım. Hiçbir ROM %100 güvenli değildir ve en güvenilir ROM kaynağı www.xda-developers.com forumlarıdır. (CyanogenMod ya da MIUI gruplarının resmi sayfaları dışında. ) Ayrıca her ROM'un mutlaka yükleyeceğin cihazla bir uyumsuzluğu ortaya çıkacaktır. (CyanogenMod ya da MIUI gruplarının cihaza özgü desteklediği modeller dışında. )

Uyarı! Bu konu 13 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı