Olay aslında basit. Bir ağ üzerinde birden çok DHCP açık olan/IP dağıtan cihaz olursa çift NAT oluyor. Statik IP ile, güvenlik duvarı ile alakalı bir durum değildir.
Çift NAT local IP ile ilgilidir. Birden çok katman olduğu anlamına gelir.
Misal sizin modeminiz atıyorum 192.168.1.1 ile 192.168.1.100 arasında IP dağıtıyor DHCP sunucusu açıkken. Siz gelip routerınızı router modunda modeminize bağlıyorsunuz. Routerınız da atıyorum 10.108.30.1 ile 10.108.30.100 arasında IP dağıtıyor DHCP sunucusu ile. Bu bağlamda ağda 2 adet DHCP sunucusu olduğundan, IP dağıtan birden çok cihaz olduğundan çift NAT olmuş oluyor.
Bunun mantıken çözümü bir ağda bir DHCP sunucusu/IP dağıtan tek cihaz bulundurmaktır. Sizin modem + router kullanmak istediğiniz düşünülürse aşağıdaki gibi 2 seçeneğiniz mevcut:
- Modem (köprü modunda, dolayısıyla DHCP sunucusu kapalı) + Router (router modunda, DHCP sunucusu açık, IP dağıtan cihaz bu)
- Modem (normal modda, DHCP sunucusu açık, IP dağıtan cihaz bu) + Router (AP modunda, dolayısıyla DHCP sunucusu kapalı)
Alacağınız cihazın fiyatı çok da önemli değil. Modeminizi köprü moduna alamıyorsanız routerı AP modunda kullanmak dışında başka bir seçeneğiniz bulunmamakta.
Ben şu an nasıl bir şablon ile kullanıyorum size anlatayım.
Modemim Kenetic Extra DSL, normal modda, DHCP sunucusu açık, IP'yi bu arkadaş dağıtıyor, bu arkadaş üzerinden QoS dahil her türlü özelliği kullanabiliyorum, cihazlar kullandığım AP'ya bağlı olsa bile bu arkadaşın arayüzünde görülüyor ve her türlü yönetilebiliyor.
AP olarak ise Unifi AP AC LR cihazım var, adı üstünde bu arkadaş bir AP, DHCP sunucusu bulunmuyor, IP dağıtmıyor. Tüm cihazlarım bu arkadaş bağlanıyor ama IP'yi modemim Keenetic Extra DSL dağıtıyor. Bu şekilde WiFi üzerinden tüm cihazlarımı son performans max hız ile kullanıyorum evimin her yerinde, ama çift NAT veya başka herhangi bir sorun yaşamıyorum.