Router ile internet ve yerel ağ yönetimi

Doguard

Decapat
Elimde TP-Link Archer AX23 router mevcut. 4 adet bilgisayarım var. Hepsi bu Router'a bağlı. İnternet kablom WAN kısmına bağlı.

Tam olarak şunu yapmak istiyorum:
ilk 3 bilgisayar kendi aralarında dosya paylaşımı vs. yapabilsin ama internete bağlanamasın.
4. bilgisayar hem diğer bilgisayarlarla bağlantısı olsun ve internete de bağlanabilsin. (diğer bilgisayarlar interneti yormasın istiyorum.)

Bu düzeneği bu router yardımı ile yapabilir miyim sizce?
Nasıl bir yönteme başvurmalıyım? Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam en az 1 bilgisayarda linux kurulu mu? Ben ağ işlemleri ile ilgili sadece linux üzerinden bilgi sahibiyim. Ona göre yardım edebilirim. Linux kullanmıyorsanız şuanki bilgimle ayarlamada yardım edemem. Ama bilgileri verebilirim.

Öncelikle windows kullandığınızı varsayıyorum. Bilgileri vereceğim. Ayarlamasını siz bulun artık.

A B C D = 4 adet bilgisayarınız. Sınıflandırmayı siz yapın.

Öncelikle wan portuna internet bağlı dediğinizi ISS'nin verdiği kabloyu modeme bağlayıp aldığınız internete yoruyorum. Bunla işimiz yok. Yanlışsa düzeltin.

Öncelikle routerin netmask yani ağ maskesini 255.0.0.0 olarak ayarlayın. Ben örnek resim koyacağım.

Şimdi ise modemin IP adresini unutmayın. Benimki 21.0.0.1 olduğu için bu IP üzerinden örnekleme yapacağım. Siz kendi IP adresinize göre ayarlayabilirsiniz.
Şimdi;
-----A-----
A bilgisayarını 1. porta takın ve bu bilgisayar internet erişimine sahip olmayacak lakin LAN üzerinden erişime sahip olacak şekilde ayarlayacağız.
A bilgisayarına 21.1.0.1 IP adresini veriniz. İnternete çıkmayacağınız için DNS sunucuları kullanmanıza gerek yok. Ve A bilgisayarının IP yapılandırmasında netmask yani ağ maskesini 255.0.0.0 olarak ayarlayın.
-----A-----

-----B-----
B bilgisayarını 2. porta takın ve bu bilgisayar internet erişimine sahip olmayacak lakin LAN üzerinden erişime sahip olacak şekilde ayarlayacağız.
B bilgisayarına 21.1.1.1 IP adresini veriniz. İnternete çıkmayacağınız için DNS sunucuları kullanmanıza gerek yok. Ve B bilgisayarının IP yapılandırmasında netmask yani ağ maskesini 255.0.0.0 olarak ayarlayın.
-----B-----

-----C-----
C bilgisayarını 3. porta takın ve bu bilgisayar internet erişimine sahip olmayacak lakin LAN üzerinden erişime sahip olacak şekilde ayarlayacağız.
C bilgisayarına 21.2.1.1 IP adresini veriniz. İnternete çıkmayacağınız için DNS sunucuları kullanmanıza gerek yok. Ve C bilgisayarının IP yapılandırmasında netmask yani ağ maskesini 255.0.0.0 olarak ayarlayın.
-----C-----

Şimdi bu 3 bilgisayar LAN üzerinden iletişim saylayacak lakin modemin ağ geçidi üzerinden internete erişemeyecek ve toplam 4 bilgisayar birbiri ile dosya paylaşabilecek. Tek yapmanız gereken hangi bilgisayarın hangi IP adresine sahip olduğunu karıştırmamak.
----------------D-----------------
Şimdi 4. bilgisayar için özel IP yapılandırmasına gerek yok. Direkt DHCP sunucusundan internete erişebilecek IP yapılandırmasını otomatik şekilde alacaktır. Yukarda anlattığım 3 bilgisayarın IP yapılandırmasını elle yapacağınız için DHCP sunucusuna istek atmayacak ve internete erişmek için gereken IP yapılandırmasını alamayacak ama LAN'a erişecek. Unutmayın A,B ve C bilgisayarlarına ağ geçidi tanımlamamalısınız.

Bu dediklerimi windowsta IP yapılandırma ayarlarını bulup yapmalısınız ben windowsun acemisiyim.

Son düzenleme:
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Mantığını anlamak amaçlı bir şey sormak istiyorum.
Diyelim ki bütün bilgisayarlara sabit IP'leri tanımladım. (Örnek: A= 192.168.1.2 , B= 192.168.1.3 ...)
Subnet Mask modemlerde genel olarak "255.255.255.0" şeklinde oluyor.
Bunu ben "255.0.0.0" olarak değiştirdiğimde neyi sağlamış oluyorum?
DHCP sunucu IP tanımlarsa internet erişimi mi sağlanmış oluyor?
Mesela 192.168.1.100 ve sonraki IP'ler internet çıkışına mı sahip olmuş oluyor?

Bu arada Linux kullanmıyorum maalesef.

Son düzenleme:
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Rica ederim.
Subnet Mask 255.0.0.0 olduğunda aynı ağdaki IP adreslerinin sadece ilk kısmı yani 192'li bir IP ise 192'li kısmı aynı olacak lakin diğer kısımlar rastgele de olsa birbiri ile iletişim kuracak. Yani örnek verecek olursak;
netmask 255.255.255.0 olduğu zaman 192.168.1.1 ile 192.4.5.2 IP adresleri birbiri ile iletişim kuramayacak. Eğer netmaskı 255.0.0.0 olarak ayarlarsak 192'li kısım 2sinde de aynı olduğu için birbiri ile iletişimi kurabilecek. Yani ne kadar 255 varsa o kadar kısım aynı olmak zorunda.

Ve 255.255.255.0 olarakta yapabilirsiniz ben yukarda belirttiğim gibi kendi ağıma göre örnekleme yaptım ve kendinize göre yapılandırabileceğinizi belirttim.
Benimki 21.0.0.1 olduğu için bu IP üzerinden örnekleme yapacağım. Siz kendi IP adresinize göre ayarlayabilirsiniz.
-
Eğer netmaskı değiştirmeden yapmak istiyorsanız onuda şöyle yapabilirsiniz;
A bilgisayarına 192.168.1.31
B bilgisayarına 192.168.1.32
C bilgisayarına 192.168.1.33 IP'lerini verin ve subnetmasklarını 255.255.255.0 olacak şekilde bu bilgileri elle girin. Ve hiçbir ağ geçidi tanımlamayın.

D yani internetli bilgisayarınıza DHCP üzerinden IP almasını sağlayın. Modemin DHCP sunucusu D bilgisayarına gereken IP yapılandırmasını verecek ve internete erişebilecek.
Eğer D bilgisayarını DHCP olmadan internete eriştirmek istiyorsanız;
D bilgisayarına 192.168.1.99 IP adresini verin. 8.8.8.8 ve 1.1.1.1 olmak üzere 2 tane dns sunucusunu ekleyin. netmaskı yine 255.255.255.0 olaacak şekilde ayarlayın. AĞ geçidi kısmına ise routerin IP'sini yazın. Routerin IP adresi routerin web arayüzüne girdiğiniz IP adresidir ve yüksek ihtimalle 192.168.1.1'dir.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
En kısa zamanda deneyeceğim.

4 bilgisayar da aynı ip bloğunda olsun.
Başlat'a basın cmd yazıp enterlayın açılan pencereye ipconfig /all yazın enterlayın.
DHCP kısmında bir ip yazacak.
Mesela orda DHCP 192.168.1.1 ise bilgisayarların iplerini şu şekilde ayarlayın:

İlk pc: 192.168.1.100
2. pc: 192.168.1.101
3.pc: 192.168.1.102
4. pc: 192.168.1.103

Alt ağ maskesi hepsinin 255.255.255.0

Ağ geçidi 192.168.1.1

son olarak ilk 3 bilgisayara dns vermeyin boş kalsın. 4. pcde dns olarak 8.8.8.8 verin. Bu kadar.

Ağ geçidini ilk 3 bilgisayarda tanımlarsanız internet erişimi olur.

Ağ geçidini ilk 3 bilgisayarda tanımlarsanız internet erişimi olur.
Pardon evet ilk 3 bilgisayarda gateway olmayacak. Düzenliyorum.

@Doguard

Hocam ilk mesajımı unutun, yanlış yazmışım doğrusu şöyle:

4 bilgisayar da aynı ip bloğunda olsun.
Başlat'a basın cmd yazıp enterlayın açılan pencereye ipconfig /all yazın enterlayın.
DHCP kısmında bir ip yazacak.
Mesela orda DHCP 192.168.1.1 ise bilgisayarların iplerini şu şekilde ayarlayın:

İlk pc: 192.168.1.100
2. pc: 192.168.1.101
3.pc: 192.168.1.102
4. pc: 192.168.1.103

Alt ağ maskesi hepsinin 255.255.255.0

Ağ geçidi: ilk 3 bilgisayarda boş bırakın. 4. pcde 192.168.1.1 (yukardaki DHCP kısmında yazan ip)

Dnsler hepsinde otomatik olarak kalabilir.
Bu kadar.

Son düzenleme:
Teşekkür ediyorum hocam.
Cihazların yanında olmadığım için şu an test edemiyorum maalesef.
Ama yapmam gerekeni açıkça anladım.

Hocam burada yazdığınız işlemleri kendi evimde denedim. Ancak başarılı olamadım maalesef.
2 bilgisayar kullanıyorum. Modem ile test ediyorum. DHCP: 192.168.1.1

İnterneti olmayacak olan 1. Bilgisayar:

İnterneti ve yerel ağ paylaşımı olacak 2. Bilgisayar:

192.168.1.1 yaptığım zaman internet bağlantısı geliyor. Aksi taktirde internet gelmiyor.
Benim asıl sorunum diğer bilgisayar ile dosya paylaşımı yapamıyorum.
DESKTOP-P4LOT23 = 1. Bilgisayar
Bir yerde yanlışlık mı yaptım acaba?

Son düzenleme:

Hocam 2 laptop arasında denedim şu şekilde yaptım çalışıyor.

Her iki bilgisayar aynı ağa bağlı.

Birinci bilgisayar:

IP: 192.168.1.238
255.255.255.0
ağ geçidi: 192.168.1.1
dns: 8.8.8.8

bunda internet var ve dosya klasör paylaşımına açık.

İkinci bilgisayar:
bunda internete erişim yok, dosya ve klasör paylaşımına açık.

IP: 192.168.1.222
255.255.255.0
ağ geçidi: yok
dns: yok

Her iki bilgisayardan birbirine ping gidiyor:

internet olmayan ikinci pcden interneti olan birinci pcye erişmeye çalışıyorum:

Erişebiliyorum:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…