Hocam en az 1 bilgisayarda linux kurulu mu? Ben ağ işlemleri ile ilgili sadece linux üzerinden bilgi sahibiyim. Ona göre yardım edebilirim. Linux kullanmıyorsanız şuanki bilgimle ayarlamada yardım edemem. Ama bilgileri verebilirim.
Öncelikle windows kullandığınızı varsayıyorum. Bilgileri vereceğim. Ayarlamasını siz bulun artık.
A B C D = 4 adet bilgisayarınız. Sınıflandırmayı siz yapın.
Öncelikle wan portuna internet bağlı dediğinizi ISS'nin verdiği kabloyu modeme bağlayıp aldığınız internete yoruyorum. Bunla işimiz yok. Yanlışsa düzeltin.
Öncelikle routerin netmask yani ağ maskesini 255.0.0.0 olarak ayarlayın. Ben örnek resim koyacağım.
Eki Görüntüle 1861114
Şimdi ise modemin IP adresini unutmayın. Benimki 21.0.0.1 olduğu için bu IP üzerinden örnekleme yapacağım. Siz kendi IP adresinize göre ayarlayabilirsiniz.
Şimdi;
-----A-----
A bilgisayarını 1. porta takın ve bu bilgisayar internet erişimine sahip olmayacak lakin LAN üzerinden erişime sahip olacak şekilde ayarlayacağız.
A bilgisayarına 21.1.0.1 IP adresini veriniz. İnternete çıkmayacağınız için DNS sunucuları kullanmanıza gerek yok. Ve A bilgisayarının IP yapılandırmasında netmask yani ağ maskesini 255.0.0.0 olarak ayarlayın.
-----A-----
-----B-----
B bilgisayarını 2. porta takın ve bu bilgisayar internet erişimine sahip olmayacak lakin LAN üzerinden erişime sahip olacak şekilde ayarlayacağız.
B bilgisayarına 21.1.1.1 IP adresini veriniz. İnternete çıkmayacağınız için DNS sunucuları kullanmanıza gerek yok. Ve B bilgisayarının IP yapılandırmasında netmask yani ağ maskesini 255.0.0.0 olarak ayarlayın.
-----B-----
-----C-----
C bilgisayarını 3. porta takın ve bu bilgisayar internet erişimine sahip olmayacak lakin LAN üzerinden erişime sahip olacak şekilde ayarlayacağız.
C bilgisayarına 21.2.1.1 IP adresini veriniz. İnternete çıkmayacağınız için DNS sunucuları kullanmanıza gerek yok. Ve C bilgisayarının IP yapılandırmasında netmask yani ağ maskesini 255.0.0.0 olarak ayarlayın.
-----C-----
Şimdi bu 3 bilgisayar LAN üzerinden iletişim saylayacak lakin modemin ağ geçidi üzerinden internete erişemeyecek ve toplam 4 bilgisayar birbiri ile dosya paylaşabilecek. Tek yapmanız gereken hangi bilgisayarın hangi IP adresine sahip olduğunu karıştırmamak.
----------------D-----------------
Şimdi 4. bilgisayar için özel IP yapılandırmasına gerek yok. Direkt DHCP sunucusundan internete erişebilecek IP yapılandırmasını otomatik şekilde alacaktır. Yukarda anlattığım 3 bilgisayarın IP yapılandırmasını elle yapacağınız için DHCP sunucusuna istek atmayacak ve internete erişmek için gereken IP yapılandırmasını alamayacak ama LAN'a erişecek. Unutmayın A,B ve C bilgisayarlarına ağ geçidi tanımlamamalısınız.
Bu dediklerimi windowsta IP yapılandırma ayarlarını bulup yapmalısınız ben windowsun acemisiyim.