Router nedir?

Birçok yer tarafından incelenen ve önerilen bir cihaz. Sahip olduğu özellikler için oldukça uygun bir fiyata sahip. İncelemelerini kontrol edebilirsiniz isterseniz.
Hocam bu cihazı almaya karar verdim sanırım. Şimdi size bir şey soracağım. Bu anladığım kadarıyla router değil mi? Modem dediğimiz cihaz servis sağlayıcının vermiş olduğu kullanıcı adını şifreyi girdiğimiz ve internet bağlantımızı santral ile kurduğumuz cihaz değil mi? Peki router ne? Router içerisine kullanıcı adı şifre girilmiyor herhalde değil mi? O sadece gelen kablolu bağlantıyı kablosuza çevirmeye yarıyor.

Evet, bağlantınızı modem ile kuruyorsunuz. Modeminizin üzerinde cihazlar için Ethernet girişleri ve genelde Wi-Fi oluyor ama her modemde yönlendirici bulunmuyor. Fiber bağlantılarda fiber optik kullanıldığı için bunun yerine ONT kullanılıyor. Bu cihazlar, servis sağlayıcınızdan gelen ve ona giden sinyali dönüştürmenizi sağlıyor. Böylelikle internete bağlanabiliyorsunuz. Yönlendirici (router) ise bu sinyali yönlendirmenizi sağlıyor. Yönlendirici ile doğrudan servis sağlayıcınız ile internet bağlantısı kuramıyorsunuz. Diğer cihazdan gelen sinyali gereken yere, yani ağınızdaki cihazlara iletiyor. Ağınızdaki cihazlar ise aynı şekilde bu sinyali yönlendiriciye iletiyor, o da ONT’ye veya modeme iletiyor, modeminiz veya ONT’niz de servis sağlayıcınıza gönderiyor.

Hocam bu cihazı almaya karar verdim sanırım. Şimdi size bir şey soracağım. Bu anladığım kadarıyla router değil mi? Modem dediğimiz cihaz servis sağlayıcının vermiş olduğu kullanıcı adını şifreyi girdiğimiz ve internet bağlantımızı santral ile kurduğumuz cihaz değil mi? Peki router ne? Router içerisine kullanıcı adı şifre girilmiyor herhalde değil mi? O sadece gelen kablolu bağlantıyı kablosuza çevirmeye yarıyor.
Modem DSL altyapılarda interneti DSL protokolüne çevirir. Fiber altyapıda ONT cihazı interneti ışığa çevirir.
Router WAN IP adresi alıp LAN IP adresine çevirerek birden fazla cihazın bağlanmasını sağlar. WAN IP alması için şifreleri router cihazına giriyoruz.

ISP'ler modem ve router kombosu cihazlar verdikleri için hepsine modem demek alışkanlık olmuş.

Çoğu routerin router özelliğini kapatıp Wi-Fi AP olarak kullanabilirsiniz. Bu yüzden de hepsine router demek alışkanlık olmuş.

Modem DSL altyapılarda interneti DSL protokolüne çevirir. Fiber altyapıda ONT cihazı interneti ışığa çevirir.
Router WAN IP adresi alıp LAN IP adresine çevirerek birden fazla cihazın bağlanmasını sağlar. WAN IP alması için şifreleri router cihazına giriyoruz.

ISP'ler modem ve router kombosu cihazlar verdikleri için hepsine modem demek alışkanlık olmuş.

Çoğu routerin router özelliğini kapatıp Wi-Fi AP olarak kullanabilirsiniz. Bu yüzden de hepsine router demek alışkanlık olmuş.

Hocam şimdi bu cihaza kullanıcı adı şifre giriyor muyuz girmiyor muyuz?

TurkNet gelip fiberi bağlayınca zaten modem verecekmiş ücretsiz. Ancak diyelim ki vermiyor, bunu alsam kullanıcı adı şifreyi buna girmeyeceğim, değil mi? Modem yazan bir ürün almam gerekiyor.

Fiber kablo gelecek ONT dediğiniz cihaza girecek, orada ışık sinyalı elektrik sinyaline dönüşecek ve CAT6 bakır kabloya geçecek sonra o bakır kablo da gelecek TurkNet'in verdiği modemin WAN portuna girecek ondan sonra da ben o modeme kullanıcı adı şifre gireceğim ve internetim bağlanmış olacak. Diyelim ki TurkNet vermedi modem. Ben bu router ın WAN portuna o kabloyu takıp kullanıcı adı şifre giremicem modem olması gerekiyor değil mi?

O, sadece bir yönlendirici. Ont'ye veya modeme ulaşmak için bir köprü görevi görecek. Herhangi bir kullanıcı adı girmeyeceksiniz.

Anladım. Peki router üzerindeki WAN portu neye yarıyor? Ayrıca WAN portunun tam olarak neye yaradığını bilmiyorum zaten... Önce bunu çoooook basit bir şekilde öğrenmem lazım.

Size ücretsiz bir modem verilecek. Ona yönlendiricinizi takabilirsiniz. WAN (wide area network), internete bağlanmanız için var. Oraya modem takılıyor.

Şunu diyorum eskiden iki damarlı telefon kablosu kullanıyorduk DSL. Şimdi ne oldu da WAN oldu o iş.
Mesela fiber yine dsl kablosuna dönse?

O zaman da WAN vardı. WAN bir giriş ya da kablo değil bir ağ topolojisidir. WAN dediğimiz topploji, Yerel ağların birleşmesiyle oluşan yapıdır.

Önceden STP ya da koaksiyel kablo kullanılırken şimdi CAT standartlı kablolar kullanılıyor.

İnternet bağlantınız ISP'nizin (Mesela Türknet) santralinden evinize kadar fiber veya DSL kablo ile gelir. Fiber kabloyu ONT cihazı ethernet portuna çevirir. DSL kabloyu modem chihazı ethernet portuna çevirir.

ONT veya modemden gelen ethernet kablosunu routerin WAN portuna takarsınız. Router WAN portundan aldığı internet IP adresini 192.168.1.0 gibi bir ağa çevirip birden fazla cihazın tek bir IP adresinden bağlanmasını sağlar. Bunda da NAT denir.

ISP'ler DSL altyapıda genellikle router + modem kombosu tek bir cihaz verirler. Fiber altyapıda ya ONT + router kombosu tek bir cihaz verirler ya da ikisini de ayrı cihaz olarak verirler.

Sizde, Türknet'in verdiği ayrı bir ONT cihazı ve bir router var. Türknet'in verdiği router NAT görevini yapar ve birden fazla cihaz internete bağlanabilir.

Türknet'in verdiği routerin LAN portlarından gelen bir kabloyu almak istediğiniz routerlerin WAN portuna bağladıktan sonra aldığınız routerin router özelliğini kapatıp NAT yapmadan kullanabilirsiniz. Bunlar da Wi-Fi AP veya ethernet switch cihazlarıdır.

Router + ethernet switch + Wi-Fi AP kombo cihazlara da kısaca router deniyor.

Aldığınız routeri, router özelliğini kapatmadan bağlarsanız aldığı 192.168.1.X IP adresini başka bir ağ adresine NAT edecektir ve bu sayede bir daire diğer daireden farklı bir ağda olmuş olur ama hepsi hala tek bir IP adresinden internete çıkar. Bu IP adresi de Türknet'in verdiği routerin WAN IP adresi olur. Bunu ISP'niz yaparsa da CGNAT diyoruz.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı