AlexFergusonHayranı
Hectopat
Hocam bir arkadaşımın elinde varmış ondan teslim alacağım hemen o yüzden soruyorum. WR940n yeterli olur mu?Önerim üstte bahsettiğim ax 53 olur.
Hocam bir arkadaşımın elinde varmış ondan teslim alacağım hemen o yüzden soruyorum. WR940n yeterli olur mu?Önerim üstte bahsettiğim ax 53 olur.
Hocam dediğiniz model güzelmiş fakat stokta bulamadım. TP-Link TL-WR940N nasıl peki bilginiz var mı?
Teşekkürler hocam bende de DOCSIS 3.0 var. Ben de almak istiyorum ama bazıları TP-Link kararsız diyor. Ama onun dışında gayet iyi tek merak ettiğim mesh mi yani tüm ağları birleştirip mi veriyor mesela Kablonet'in modemiyle aynı ağı mı veriyor yoksa ayrı ağlar mı ve mesh sizce gerekli midir?
Olursa TP-Link şu ikisinden biri aklımda.
TP-Link Archer AX53, AX3000 Dual Band Gigabit Wi-Fi 6 Router, Siyah : Amazon.com.tr: Bilgisayar
TP-Link Archer AX53, AX3000 Dual Band Gigabit Wi-Fi 6 Router, Siyah : Amazon.com.tr: Bilgisayarwww.amazon.com.tr
İkinci attığım link uzak odalarda kullanmak için daha iyi gibi modem bağlayıp Wi-Fi olarak da kullanabilirsiniz.
Önerim üstte bahsettiğim ax 53 olur.
Geç cevap verdim çok teşekkürler hocamOrtak bir cevap olması adına genel bilgilendirmeler:
Öncelikle Archer C7 hepsiburada’da varmış ancak fiyatını görünce gözlerim açıldı. Güncel fiyatının bu kadar pahalı olduğunu bilmiyordum kusura bakmayın, üzüldüm açıkçası. Ancak fiyatın bu kadar uçuk olma sebebi bu modelin stok azlığı da olabilir.
WR940N modeli nasıl?
WR940N modeli ile de wifi güçlendirirsiniz. Ancak LAN türü ve desteklediği bant genişlikleri konularında yetersiz olduğunu düşünüyorum. Lan türünün gigabit ethernet olması etkili olur, ancak bu modelde fast ethernet. Ayrıca; güncel internet sağlayıcıları artık evlere 2.4 ghz ve 5 ghz olarak iki ağ türü birden veriyor ve bu iki bant genişliği arasında hatrı sayılır miktarda hız farkı var (günlük kullanımda fark edilecek kadar). WR940N bunu sağlamadığı için ben olsam almam. Sadece 2.4 ghz destekliyor çünkü. Ama tabii fiyatı da o yüzden çokça uygun.
Mastermonster isimli arkadaşın önerdiği AX53 modeli çok daha işlevsel bir router ve fiyatı en azından 1500 tl sınırında skala içinde kalıyor. Çok daha fazla verim alırsınız. Günlük hayatta bu farkı hissedilir.
Dual band (Çift bant) özelliği nedir?
Bence gerekli ve işlevsel bir özellik. Daha önceki cevabımda anlattığım olay aslında. Normalde modemden gelen iki ayrı bant var; 2.4 ghz ve 5 ghz. Ax53 ve C7 modellerinin ikisinde de olduğu gibi bu iki bandı tek wifi ağı üzerinde birleştirme durumu dual band ile ifade ediliyor. Ama tabii ki 2.4+5= 7.4 ghz bandımız oldu diyemiyoruz. Çünkü öyle bir dünya yokburada bilmemiz gereken şey şu; bant genişliği büyüdükçe çekim alanının azaldığı. Telefonlardaki 3g - 4g farkı gibi düşünebilirsiniz. Malum 4g ile çok daha hızlı bir internetiniz olur. 3g ile video açmaya, google araması yapmaya bile beklersiniz. Peki ne durumlarda 4g ya da 3g kullanılır? Şehrin merkezinde ya da çekim kuvveti yüksek bir yerde 4g yi rahatça kullanırsınız. Ancak şehir dışında, dağlık arazide sinyal kaynağından uzaklaştığınızda bant genişliği düşük, ama bu yüzden çekim alanı geniş olan 3g ye muhtaç kalırsınız. Wifi bant genişliklerinde de durum aynıdır. Evin en uzak odasında 2.4 ghz tam çeker ama 5 ghz çekmeyebilir. Ev içinde dolanırken sürekli 2.4-5 arası wifi kopup bağlanabilir. Ancak router bunu engelliyor ve bulunduğunuz noktada 2.4 ghz ile daha hızlı ve stabil bir bağlantınız olacaksa onu, 5 ghz ile olacaksa 5 ghz olanı size veriyor. Üstelik tek wifi olduğu için telefonun wifi ağları arasında geçiş yapmasına gerek kalmıyor. Sürekli en hızlı ve kesintisiz internet deneyimini sağlamış oluyor. Aynı zamanda evde bazı aygıtlar sadece 2.4 ghz kullanabilirken (bazı robot süpürgeler gibi), bazı aygıtlar ise sadece 5 ghz i kullanabiliyor. Bu durumda her cihazı farklı ağa bağlamanız gerekiyor. Ama dual band ile tek ağ ile iş çözülüyor. Bence oldukça işlevsel ve faydalı bir özellik.
Mesh özelliği nedir?
En basit şekilde: Normal ağ güçlendiriciler var olan modemdeki ağı alıp “yeni bir ağ” oluşturur. Mesh özelliğinde ise bu durum modemdeki ağı kullanmaya devam eder, yarattığı düğümler ile ağı uzatır. Daha detaylı bilgi burada mevcut.
Gerekli mi? Bence şart değil. Evet yeni ağ oluşturma durumunda yeni bir katman oluştuğu için kayıp olabilir. Ama bu kayıp çok yüksek download ve upload (özellikle upload) işi olanlarda hafif hissedilecektir. Onun dışında günlük kullanımda hissedilmez. Bu yüzden mesh özelliğinin bir tercih kriteri olduğunu şahsen düşünmüyorum. Ama tabii ki olması pozitif bir şey.
Sonuç:
Şahsi önerim fiyat performans anlamında TP-Link Archer Ax53 modeli.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.