Kalitenin anlamını öğrenmende fayda var.
Önceki Gigabyte anakartımın 12v güç portu (kömür gibi) yandı ve BIOS'u arızalandı.
Şu an kullandığım B450 1 kere servise gitti ve kırık komponent adında kendi kendine kırılan bir parçası onarıldı. Giriş seviyesi başka bir ASUS anakartımında tüm portları arızalı durumda, sistemi UPS ile çalıştırıyorum ve güç kaynağı veya voltaj ile alakası yok bu anakart problemlerinin. Giriş seviyesi ve kalitesiz parçalar olmaları.
Ayrıca B450M S2H kaliteli bir anakart olsaydı başka B450 kartta 1.39v 3.900MHz kaldıran R5 1600 işlemcimi ve çift kanal 3600MHz çalışan belleklerimi en azından belirli seviyeye kadar desteklerdi.
Boşuna yazıyorum neyse...
GPU'ya bir önceki güncellemeyi yükleyip deneyebilir misiniz? Ekran kartı güncellemesinden de yapıyor olabilir. Düşük ihtimalde olsa.
1809'a ilk çıkan sürümünden tutan da 22H2'nin ilk sürümüne kadar hepsini DDU ile sildikten sonra denedim. Farklı yabancı forumlardan araştırdığım kadarıyla genel olarak sürücüden kaynaklanmıyor, PCI-e slotundan tutunda işlemciye kadar problem olduğunu yazanlar var. Bazı Hindistan forumlarında çeviriyle anladığım kadarıyla RAM, işlemci ve GPU Overclock'u bu hatayı tetikleyebiliyormuş.
Siz yine de tam emin olmadan önce sistemi biraz sıkıştırıp yük altında test edin. Sistem kalitesinden ziyade RAM sticklerinden biri 3200'i kaldıramıyor da olabilir. Bu durumda ikisini de eşitlemek zorunda kalırsınız, yaptığınız gibi. RAM'ler farklı hızda çalışmaz, eşit olmaları lazım. RAM hızlarını düşürdüğünüz halde sorun tekrar ederse bence PSU'yu bir kontrol ettirin derim naçizane. İyi bilişimler dilerim.
Sorun genel olarak CPU+anakart'dan kaynaklanıyor diyebilirim, birisi diğerinin önüne taş koyuyor resmen. CPU zaten kumar oynar gibi oyun oynatıyor, 2 ay önce 3600MHz G.Skill bellek çalıştırdım bugün 3000MHz'de zor çalışıyor. Anakart zaten evrenseş Gigabyte kalitesi (tartışılmaz).
Nedense ben sorunun donanımsal olduğunu düşünmüyorum yine de. Yazılımsal bir sorun olduğunu düşünüyorum. Bir önceki güncellemeyi yüklemeyi denemenizde fayda var. Önce donanımsal bir sorun olduğundan emin olun. Ondan sonra parça parça test ederek gidin derim.
Farklı Windows sürümündede benzer hata ile karşılaştım. Sorun yüksek ihtimal ile donanımsal, donanım işlemi ile şu anlık problemi çözdüm gibi görünüyor.
Hocam Windows olay günlüğündeki hatalar tam doğrusunu yansıtmayabiliyor. AC Valhalla oynarken hep çökmeler yaşıyordum ve olay günlüğünde hep NVIDIA GPU hatası alıyordum. Oyunun önbellek cache dosyalarını silince hata düzelmişti. Sorununuz GPU kaynaklı olmayabilir kısaca.
Edit: Sorun çözülmüş, yeni gördüm.
Cache belleği olayını Reddit'de çokça gördüm ve denedim fakat benim problemim donanım müdahalesinden sonra çözüldü gibi duruyor.