Öncelikle bu mesajımdan sonra artık forumda aktif olmayacağımı belirteyim. Nedeni insanların hiçbir kaynak göstermeden atıp tutması, hatalı bilgi veriyorsun demesi ama doğru bilgi için kaynak göstermemesi. İnsanların bilgi paylaşımından çok "en çok ben biliyorum" modunda olması.
Yönetici arkadaş da açıklama fırsatı vermeden direkt hatalı bilgi etiketini yapıştırmış.
Evet OC yapacaksa anca yeter diyorum, bakın 750W PSU o sisteme yetmez demiyorum, günlük kullanımda (oyun, uygulama vs) yeter ama siz hem ekran kartına hem de işlemciye OC yapayım, sistemi zorlayım derseniz 750W sınırda. Bunu açıklayacağım.
Kaldı ki arkadaş ben OC düşünmüyorum dedi ve ben de aynı PSU nun 750W olanını önerdim, neden önerdiğimi de açıkladım. (Akım koruması, Pin çıkışları vs)
OC olayına gelirsek özellikle işlemci ve Ekran kartının peak yaptığı zaman çektiği MAX enerji miktarına bakalım.
2080 TI referans kart :
Priced at $1200, Nvidia's GeForce RTX 2080 Ti is out of reach for most gamers. But if you're an enthusiast with a 4K monitor and the desire to max out the quality of today's most taxing titles, this is the card you want.
www.tomshardware.com
Görüldüğü gibi 360-370 W peak değeri var, OC'la artacaktır.
İşlemciye bakalım
5.0 GHZ DA 250 Watt değerine Prime95'te ulaşıyor.
More cores, higher frequencies, and performance-boosting Solder TIM place the Core i9-9900K ahead of the pack. Just be prepared to pay for it.
www.tomshardware.com
Not: Tabi anakartınız 8 pin ise sadece bu değeri görmek biraz zor. 8+8 ya da 8+4 pin ise PSU'da sadece 4+4 pin var, OC potansiyelini sınırlayacaktır bu.
Durum böyle olunca 750W sınırda kalıyor. 850W OC için daha ideal ama CM markasının Vanguard serisinde 850W göremediğim için 1000W önerdim. Sonra fiyatını ben de fazla buldum 2000 TL'lere kadar çıkmış ben 1000 TL'ye almıştım o PSU'yu ve 750W olanını önerdim.
Siz arkadaşın aldığı 4+4 pin girişli PSU ya yeter diyorsunuz. Evet yeter ama günün birinde OC yapmak istediğinde o kadar para harcadığı sistemde sorun yaşayacak 4+4 pin yüzünden. Belki ileride hem GPU hem de CPU'ya aynı anda OC yapmak isteyecek, özel sıvı soğutma eklemek isteyecek sisteme vs vs bunların sorun yaratma olasılığı var. (kesin yaratır demiyorum yine anlamayacaksınız ama olasılık yüksek)
Konu sahibi de PSU'yu aldığını belirtiyor. Aldıktan sonra neden konu açıyor, neden tavsiye istiyor onu da anlamadım zaten.
Tüm bunların dışında ben bir sistem toplarken OC yapacağımı ve ileride SLI yapabileceğimi de hesaba katarak PSU alırım. SLI'yı hesaplamalı mıyız, bu kişiden kişiye göre değişir. Genel olarak sistem toplarken olmazsa olmaz bir kriter değildir.
Ayrıca kaynak göstermeden "X'e kulak asma" tarzı yorumları ciddiye almıyorum. Sırf yazmak için yazmayın bir iddianız varsa gerekçesiyle birlikte söyleyin ki insanlar da ezbere tercih yapmasın.
Yaşım 33, şu ana kadar üye olduğum forumlar içerisinde (yerli,yabancı) en tahammülsüz, en saldırgan insanları burada gördüm. Ne anlatılmak istendiğini anlamadan direkt saldırıya geçiyorlar o da forumun yaş ortalamasının düşüklüğünden sanırım. Yanlış anlaşılmasın bu konudaki arkadaşlar için değil forum geneli adına söylüyorum.
Ben forumdan ayrılıyorum. sürç-i lisan ettiysek affola.