RTX 3050 laptop ekran kartı yanmış mıdır?

faithie

Hectopat
Katılım
7 Mayıs 2020
Mesajlar
9
Bunu sadece başımdan geçen bir şeyi paylaşmak istediğim için ve ufak da olsa bilgi almak için yazıyorum. Sorunumun basit bir şey olmadığının farkındayım. Ayrıca masaüstü alt forumuna yazıyorum ama dizüstü kısmında teknik sorunlarla ilgili kısmı bulamadım.

Size 21 Ağustos'ta birkaç gündür işlemci sıcaklığından şikayet ettiğim Ryzen 5 5500U işlemcili, RTX 3050 laptop GPU'lu Acer Aspire A715 cihazımı temizlik için açtığımı ve açarken başıma gelen olayı anlatayım.

Ben bu laptopu 2022 Ekim ayının başında almıştım. Sıkça gerek upgrade gerek termal bakım açısından açıyorum. (fanları temizliyorum, MX-4 termal macun kullanıyorum falan)

Yaklaşık 3-4 kere sadece temizlik için açtım ve her seferinde öncelikle bataryayı söker, işimi bitirir, fanları takar ve en son da bataryayı takardım. Lakin bu sefer daha önce de yaşamış olduğum, fan kablosunun soğutucu bloğun altında kalması sorununu yaşadım ve bu sorunu soğutucu blok montajını tamamlarken fark etmedim. Bunun üstüne bir de gidip bataryayı takmışım. Evet, bu esnada soğutucu bloğun sadece işlemci üstünde kalan büyük porsiyonunu demonte ettim ve fan kablosunu içeriden çıkardım, ardından takarken ellerimi kullanıyordum ve bataryayı takmış olduğumun farkında değilim. (termal macun sürüldükten sonra soğutucu bloğun kaldırılmasının kötü etkiye sahip olduğunu biliyorum, çok umursamadım yine de)

Ellerimin içinde aynı zamanda minik bir tornavida da bulunmaktaydı. Tornavidayı ellerimin konektörün etrafındaki boşluktan daha küçük olması neticesiyle kullanmayı düşünüyordum. Tabii ki de ben tornavidayı niye elime aldığımı unuttum neticede ne parlak bir beyine ne de yeterli odağa sahibim. Elimdeki tornavida anakartta bir noktaya temas etti, o anda kıvılcım çıktı ve bir koku geldi. O an Wi-Fi kartına kısa devre yaptırmış olayım diye dualar ettim. Lakin sorun daha büyükmüş.

Laptopu toplayıp sistemi başlattığımda M.2 SSD'm yavaşlık yaşadı bilgisayar çok yavaş açıldı ama bu nadir yaşanan kronik bir şeydi, 2-3dk sonra düzeliyordu (ben korkup işlemcim falan mı bozuldu diye düşünmüştüm). Bilgisayarım açıldığında bir sıkıntı yoktu ancak ben şüphemden ötürü DxDiag'a girdim ve girdiğimde korktuğum senaryo başıma gelmişti. RTX 3050 laptop GPU cihazınızda bir sorun bulundu diyordu (ekte mevcut görüntü). Ryzen işlemcimin Vega 7 modülü sayesinde bilgisayar boot oluyor ve görüntü alabiliyordum zaten standart bir şey bu. Bilgisayarı yeniden başlattım ve başlattığımda en ufak işlemde bluescreen alıyordum (tam olarak yaşananları göstermek için YouTube'a video yükleyeceğim)

2-3 bluescreenlerden sonra kurtarma menüsüne atıyordu ve ben de güvenli modda başlatıp RTX 3050'yi Aygıt Yöneticisi'nden kaldırıp bilgisayarı reboot ettim. Şaşırmadığım gibi bilgisayar normal çalışıyordu.

Ben zaten uzun süredir bilgisayarımı sıfırlamayı düşünüyordum ve flashımda bulunan Windows 10 diskini kullanarak bilgisayarın yedeklerini D diskine aldıktan sonra C ve kurtarma Partition'larını silerek bilgisayarıma format attım.

Driverları kuruyorken sorunun RTX 3050'de olduğunu bildiğimden ilk başta onu kurmadan diğer driverlarımı Driver Booster 10 kullanarak kurdum. Kurduktan sonra yeniden başlattım, bu sefer tekrar Driver Booster'dan RTX 3050 driverını da kurdum ve bu sefer kurulum esnasında bilgisayarım tekrar mavi ekran verdi. Anlayacağınız sıkıntı ekran kartından başka bir şeyde değil.

Bu durumdan sonra bilgisayar driver kurulu şekilde reboot attı. HWMonitor'de RTX 3050'ye dair bütün istatistikleri (GPU bellek frekansı, sıcaklıklar dahil) görebiliyordum. Ardından FurMark testi bile yaptım. 3050 30 dakika boyunca FurMark'ta çalışıyordu (ekte görsel). İşlemciden de emin olmak için hem GPU hem de CPU stress testi aynı anda yaptım. Bir sıkıntı gözükmüyordu. Ben de tamamen sevinmemekle birlikte bir CS:GO unrated maç gireyim bakalım sorun devam edecek mi deyip maça girdim. Maç 8-0 gibi olduğunda ben oyunu Alt Tab'a aldım -Chrome'da video falan izliyordum hiçbir şey yokmuş gibi- ve oyunu tekrar açmaya çalıştığımda sanki bilgisayar 20 dakika boyunca oyunu çalıştırmamış gibi CS:GO'yu açtığımda bilgisayar dondu ve tekrar bluescreen aldım.

Olayın üstüne belki tekrar açılır bari maçı tamamlayayım dedim (maçta da takım bayağı kötüydü kısa maç olmasına rağmen 8-0'dan 9-0 yapamamışlar ve ben 30dk cooldown yedim) bilgisayarın açılmaısnı bekledim ve yine 3-4 tane Blue screenden sonra kurtarma ekranı geldi. Ben çareyi tekrar yeniden başlatmakta buldum ama nafile bilgisayar açılmıyordu. Önceden uyguladığım güvenli modda başlatmayı denedim ve driverı silip entegre grafikten tekrar açtım bilgisayarı ve bekleme süresini gördüğümde oyunu kapatıp bu sefer güncel bir RTX 3050 laptop GPU driverı yüklemek için NVIDIA'nın sitesini kullandım. Driver kurulurken sistem tekrar bluescreen yedi.

Sistem direkt açılmadığından aynı şekilde tekrar Aygıt Yöneticisi'nden silip yeniden başlattım bilgisayarı. Bu sefer Driver Booster'dan kurduğumda eski bir sürümün çalıştığı aklıma gelmiş olacak ki eski bir sürüm indireyim dedim. Bu sürümü kurarken de bilgisayar bluescreen yedi. Ancak bu sefer açıldı bilgisayar. Ve tekrar FurMark stress testine soktuğumda tekrar kusursuz çalışıyordu. Hiçbir şekilde Memory test yapmadığımı da belirteyim ayrıca. Tekrar CS:GO girdiğimde yine mavi ekran yedim ve kafamda sorunun Memory'de olabileceği fikri oluştu.

Benim size sorum aranızda elektronikten anlayan biri varsa, bu sorun sizce çözülebilir mi? Bu işi yapabilecek iyi bilgisayarcı bilen var mı? Yani tahmin ediyorum ki GPU'da radikal bir sorun olsa 30dk FurMark çalıştıramazdı, ve bildiğim kadarıyla da GPU hatalı olmadığı sürece ekran kartlarının tamirleri de mümkün. Fikirlerinizi yazmanızı istiyorum yazı bayağı hayat hikayesi kıvamında olmuş ama her detayı anlatmak istedim. Sadece okuyup geçenlere iyi Sosyaller.
 

Dosya Ekleri

  • gpu-z.png
    gpu-z.png
    56,2 KB · Görüntüleme: 24
  • sadece gpu ve memory.png
    sadece gpu ve memory.png
    119,3 KB · Görüntüleme: 27
  • working now.png
    working now.png
    31,8 KB · Görüntüleme: 25
  • aygıt yöneticisi.png
    aygıt yöneticisi.png
    46,6 KB · Görüntüleme: 27
  • gpu dick dipping.png
    gpu dick dipping.png
    3,4 MB · Görüntüleme: 25
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam minidump dosyalarını paylaşır mısınız?
 
Evet mümküm yazılım ile düzelmeye uğraşma bir parçayı bozmuşsun kısa devre veya açık devre olmuş arıza genelde o bölgede kalır komple diğer parçaları bozmaz . Tornavidayı nereye değdirdiğin önemli gpu , mosfet , mosfet sürücü entegre , vrm sürücüsü ve beslemesi , ramlar her şey olablir profix elektronik var youtube whatsup'tan fiyat alablirsin her yere verme bilgisayarı , ilk açan çok önemli arızayı büyütürse bulması zorlaşıyor . Kod 43 ramler ile alakalı diye biliyorum , işcilik filan ne oldu hiç bilmiyorum bin lirayı geçebilir , bana göre kurtarılma ihtimali %95 filan .
 
Hocam niye aciyorsunuzz 1 senelik cihazi o kadar. Ben bile daha acmadim 2020'de aldigim laptopu (SSD ve RAM haric). Tek yapilacak şey minidump dosyasini atip bizim bakmamiz. Ama muhtemelen geri kurtaramazsiniz laptopu. Gecmis olsun hocam. Yeni laptop alana kadar Vega 7 uzerinden isinizi halledin.
 
Hocam niye aciyorsunuzz 1 senelik cihazi o kadar. Ben bile daha acmadim 2020'de aldigim laptopu (SSD ve RAM haric). Tek yapilacak şey minidump dosyasini atip bizim bakmamiz. Ama muhtemelen geri kurtaramazsiniz laptopu. Gecmis olsun hocam.

Hocam haklısınız yani ben de 11 aylık cihazı niye bu kadar kurcaladığımı bilmiyorum. Umarım bir elektronikçiye çözdürebilirim. Teşekkürler
 

Yeni konular

Geri
Yukarı