Bunu tam olarak nasıl anlatacağımı bilmiyorum. Dizüstü bilgisayarda iki tane GPU var. Bir iişlemciye gömülü masaüstü, tarayıcılar gibi basit işlemlerde kullanılan ekran kartı. Bir ise oyun, iş için yüksek GPU gereken uygulamalara ayrılmış harici ekran kartı.
LoL gibi eski oyunlar ya da Unreal Engine, Unity gibi oyun motorlarında, Dizüstü bilgisayarın işleyişinden anlamayan indie, orta ölçekli çoğu firmada var.
Tam ekran yerine masaüstü çözünürlüğüne göre tam ekrana uyarlanan oyunlarda, dizüstü bilgisayarların entegre GPU'sunun kullanımı artırıyorlar. Bu tam ekrana genellikle kenarlıksız tam ekran(borderless fullscreen) deniyor. Bu bazı eski oyunlarda çok fazla var. Ya da tam ekran seçeneğinde, oyunun önüne bir şey gelmesin diye kenarlıksız tam ekran seçeneğini sunan oyunlarda yaşanıyor.
Yani bir masaüstüne göre daha düşük FPS alman böyle uyumsuzluk sorunlarından kaynaklanıyor.
İlk olarak entegre GPU'nun, işlemci tüketimini azaltmak için arka planda çalışan ve yan ekranda falan kullanmadığın Spotify vb. uygulamaları simge durumuna almak. Spotify müzik çalmaya devam eder ve simge durumuna küçültüldüğü için daha düşük kaynak tüketir.
İkincisi masaüstü pencere yöneticisi gibi düzenli olarak entegre GPU kullanan efektleri azaltmak.
Aşağıdaki ayarlar görselliği çok da bozmadan, gereksiz efektlerden kurtulmanızı sağlar. Dizüstü bilgisayarlarda özellikle bu performans ayarlarının gereksiz olanlarının kapatılmasını öneririm.
İlk olarak En iyi performans olarak ayarla deyip seçenekleri kaldırın.
Sonra gösterdiğim seçenekleri işaretleyip uygula ve tamam diyerek kapatın.
En son olarak Dizüstü bilgisayarların ısınma değerleri, masaüstüne göre yüksek olduğundan çok oyunculu FPS oyunları hariç V-Sync oyunlarda açın. Çok oyunculu oyunlarda V-Sync açılınca input lag yaratmayan seçenekler var. AMD ve Nvidia'nın sunduğu bu özellikleri oyun destekliyorsa deneyin. Bağlantıda CS:GO için önerdiğim FPS sabitleme ayarında, Nvidia denetim masası için önerdiğim ayarı da açın.
144Hz monitörüm var. Oyunda 144'ün üstünde FPS alıyorum. Sizce bunu FPS_MAX komutu ile 144'e mi sabitleyeyim yoksa üçlü ara belleklemeyi mi açayım. Onları yapınca da 136'ya falan iniyor bazen ama. Ne önerirsiniz?
God of War sorunu ise tamamen bellekten kaynaklı. VRAM aşmayacak şekilde grafik ayarlarını düşür. VRAM değerini oyuna girdikten sonra bazen oyun içi ayarlarda ya da görev yöneticisi ekran kartı sekmesinde görebilirsin. Tüketim değeri yazacaktır.