RTX 3050 Ti LoL'de 150 FPS veriyor

• Konuyu başlatan s3xyec
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 8
  • Görüntüleme 2.919

s3xyec

Hectopat
Yer
gaziosmanpasa
Daha fazla  
Bilgisayari yeni aldim, birkaç oyunda test ettikten sonra mutlu olmustum performansindan ama yuksek donanim isteyen oyunlarda deneyince is biraz husrana kaymaya basladi.
  • Acer Nitro AN-515
  • i5-11400H
  • RTX 3050 Ti
  • 1x8GB 3200MHz DDR4 RAM
  • 512 GB SSD
  • Windows 11

LoL'de yuksek ayarlarda boyle bir sistem 150 FPS veriyor. Arkadasimin daha kotu bir sistemi var bundan 200'e sabitleyip oynuyor. Dedim ekran karti tam gucunu veremiyordur, God of War'da denedim ultra ayarlarda kasmıyor ama 3 saniyede bir drop giriyor oynanılmaz oluyor, yuksek ayarlarda cok sık olmasa da dovus esnasında drop giriyor, normal ayarlarda nadiren drop giriyor. Açıkçası internetten izledigim testlerde 3050 Ti ultrada oynatabiliyor.

Sıcaklık konusunda sıkıntı yok, en fazla 76 dereceyi gordum. Tek kanal RAM olmasindan ve Windows 11 kaynakli oldugunu dusunuyorum, eger 8 GB RAM taktırıp, Windows 10'a donersem sorunlar cozulur mu? Windows 11 bostayken 5GB RAM kullanıyor biraz canımı sıkmadı degil ama sadeligini cok sevdim cok gecme taraftari degilim sahsen.

God of War da drop yemenin sebebi 4 GB VRAM olması ve RAM'inin tek kanal olması. 2. bir RAM alıp takman performansı çok arttırır.

3050 Ti VRAM sınırını aşırı derecede geçmediği sürece drop yapmıyor. Yüksek ayarlarda bitirdim 3050 Ti ile. 8 GB Single RAM yetersiz gelir bu devirde, 2x8 Dual channel performansa büyük etki eder.

3050 Ti VRAM sınırını aşırı derecede geçmediği sürece drop yapmıyor. Yüksek ayarlarda bitirdim 3050 Ti ile. 8 GB Single RAM yetersiz gelir bu devirde, 2x8 Dual channel performansa büyük etki eder.
Testlerde Ultra sıkıntısız 45fps civari oynatiyor. Sizde drop oluyor muydu ultrada? Acikcasi ultrada cok guzel gozukuyor ultrada oynamak istiyordum.

Testlerde Ultra sıkıntısız 45FPS civari oynatiyor. Sizde drop oluyor muydu ultrada? Açıkçası ultrada cok guzel gozukuyor ultrada oynamak istiyordum.

Ben Ultra da oynamadım yüksek FPS sevdiğim için. Yüksek ayarlar ve DLSS-Q ile 60-75 arası FPS alıyordum.

Bunu tam olarak nasıl anlatacağımı bilmiyorum. Dizüstü bilgisayarda iki tane GPU var. Bir iişlemciye gömülü masaüstü, tarayıcılar gibi basit işlemlerde kullanılan ekran kartı. Bir ise oyun, iş için yüksek GPU gereken uygulamalara ayrılmış harici ekran kartı.

LoL gibi eski oyunlar ya da Unreal Engine, Unity gibi oyun motorlarında, Dizüstü bilgisayarın işleyişinden anlamayan indie, orta ölçekli çoğu firmada var.

Tam ekran yerine masaüstü çözünürlüğüne göre tam ekrana uyarlanan oyunlarda, dizüstü bilgisayarların entegre GPU'sunun kullanımı artırıyorlar. Bu tam ekrana genellikle kenarlıksız tam ekran(borderless fullscreen) deniyor. Bu bazı eski oyunlarda çok fazla var. Ya da tam ekran seçeneğinde, oyunun önüne bir şey gelmesin diye kenarlıksız tam ekran seçeneğini sunan oyunlarda yaşanıyor.

Yani bir masaüstüne göre daha düşük FPS alman böyle uyumsuzluk sorunlarından kaynaklanıyor.

İlk olarak entegre GPU'nun, işlemci tüketimini azaltmak için arka planda çalışan ve yan ekranda falan kullanmadığın Spotify vb. uygulamaları simge durumuna almak. Spotify müzik çalmaya devam eder ve simge durumuna küçültüldüğü için daha düşük kaynak tüketir.

İkincisi masaüstü pencere yöneticisi gibi düzenli olarak entegre GPU kullanan efektleri azaltmak.

2023-03-10_00-18.png

Aşağıdaki ayarlar görselliği çok da bozmadan, gereksiz efektlerden kurtulmanızı sağlar. Dizüstü bilgisayarlarda özellikle bu performans ayarlarının gereksiz olanlarının kapatılmasını öneririm.

İlk olarak En iyi performans olarak ayarla deyip seçenekleri kaldırın.
Sonra gösterdiğim seçenekleri işaretleyip uygula ve tamam diyerek kapatın.

2023-03-10_00-19.png

En son olarak Dizüstü bilgisayarların ısınma değerleri, masaüstüne göre yüksek olduğundan çok oyunculu FPS oyunları hariç V-Sync oyunlarda açın. Çok oyunculu oyunlarda V-Sync açılınca input lag yaratmayan seçenekler var. AMD ve Nvidia'nın sunduğu bu özellikleri oyun destekliyorsa deneyin. Bağlantıda CS:GO için önerdiğim FPS sabitleme ayarında, Nvidia denetim masası için önerdiğim ayarı da açın.

God of War sorunu ise tamamen bellekten kaynaklı. VRAM aşmayacak şekilde grafik ayarlarını düşür. VRAM değerini oyuna girdikten sonra bazen oyun içi ayarlarda ya da görev yöneticisi ekran kartı sekmesinde görebilirsin. Tüketim değeri yazacaktır.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı