RTX 3060 - 3060 Ti vs RX 6700 XT - 6750 XT

0ExqutioN

Kilopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 5600x/Asus Dual 3070 OC/ASUS TUF B550M-E /32GB 3600MHZ DDR4/1 TB SSD/3 TB HDD
Yeni bir bilgisayar almaya karar verdim ve bu yüzden bana da en uygun fiyata gelmesi için YouTube içerik üreticilerinin uyguna gelen sistemlerinden denk getirmeye çalışıyorum. Kafamın karıştığı nokta ekran kartı kısmı. Muhtemelen bütçe aralığımdan dolayı denk gelen sistemlerin ekran kartları 3060, 3060 TI-6700XT, 6750XT civarı olacak. Gönlüm 6700XT veya 6750XT serisi almak istiyor fakat gerek forumlar gerek kullanıcılardan duyduğum kadarıyla 500,5000 ve bazı 6000 serisi kullanıcılar WattMan, siyah ekran, FPS problemleri gibi sorunlar almış. Bu konu kafamı karıştırıyor sırf bu yüzden belki daha fazla para verip FPS bakımından daha az olan NVIDIA kartlara yönelmeli miyim? 1 kere alıyorum deyip kafam rahat olsun mantığıyla NVIDIA mı almalıyım bilemiyorum. Bilgisi olan arkadaşlar 6000 serisi hakkında bildiklerini söylerse sevinirim. WattMan hatası çok oluyor mu ve bu çok uğraştırıcı mı? AMD ekran kaydı ve render konusunda çok mu kötü?(NVIDIA'ya göre)NVIDIA daha stabil olduğu için onu mu seçmeliyim?

6700XT fiyat performans olarak bence belirttiğin kartlar arasında en uygun olanı (Tabi indirimler ile farklı durumlar olabilir). 1,5 yıldır 6700XT kullanıyorum ve herhangi bir sorun ile karşılaşmadım. Oynamadığım zamanlarda da mining yapıyorum bu arada. Buna rağmen yük altında(mining dahil) hala 60 dereceleri geçmiyor. Render işleri için nvidia daha hızlı. Ama oyun performansı amd tarafının daha iyi.

Sadece oyun oynanacaksa ve oyunlardan da yüksek FPS beklentisi varsa RX 6700/6750 XT alınız. Çünkü kendilerine denk Nvidia rakiplerine göre daha fazla FPS alınıyor ve daha ucuzlar. Ray tracing, yayıncılık ve bazı iş sektörleri için Nvidia ekran kartları daha iyi performans verir. Aralarındaki en büyük fark bu özellikler.

AMD ekran kartlarındaki WattMan hatası oldukça gizemli hatalar. Bazıları bilgisayardaki diğer donanımlardan, bazıları işletim sisteminden, bazıları ekran kartının üreten partner şirketin tasarımından, bazıları da gerçekten AMD'nin beceriksizliğinin sonucu olan kötü sürücülerinden kaynaklı olabiliyor. Şu ana kadar okuduğum WattMan şikayetlerinin büyük bir kısmı RX 500 serisi kartlardaydı, ikinci sırada RX 5000 serisi modelleri geliyor. RX 6000 serisinde ise hiçbir şikayet yazısı görmedim veya gördüysem de unuttum.

Ben de WattMan ile alakalı şahsi tecrübemi aktarayım. Neredeyse üç yıldır bir RX 5700 XT(Sapphire Nitro+ modeli) kullanıcısıyım. Sürücü zaman aşımı hatasını çok nadir gördüğümü söylemeliyim. İlk iki yıl boyunca bir kez bile sistem açıkken WattMan hatası çıkmadı. Sadece elektrik kesintisi sonrası açılışta AMD Adrenalin yazılımında WattMan ayarları geri yüklendi bildirimini görüyordum. Başka zaman oyunda veya stres testlerinde falan hiçbir sorun çıkmadı. İlk olarak geçen yıl ekim ayında Windows 11 resmen piyasaya çıktığında temiz kurulumla geçmiştim. O zaman oyunlarda çökmeye sebep olan bu hata ile tanıştım. Her gün birkaç defa çıkıyordu karşıma. AMD'nin kendi sitesinde verdiği Windows 11 sürücüsünü yüklemiş olmama rağmen bu yaşandı. Windows 11'in kendisinin hataları, sevmediğim tasarım değişikliği vb. sebepleri de ekleyince bir hafta sabredebildim. Temiz kurulum ile tekrar Windows 10'a geçtim ve güncel WHQL sürücü yükledim. Bu sefer de çok seyrek de olsa video izlenirken siyah ekrana düşmesi ve sürücü zaman aşımı hatası(WattMan bildirimi ile) ile karşılaşmaya başladım. Oyunlarda veya stres testlerinde sorun yoktu. Bir tavsiye üzerine Windows'un güç ayarlarından hızlı başlatmayı devre dışı bıraktım ve sorun ortadan kalktı. Kısacası WattMan hatası benim için can sıkıcı bir hal almadan ortadan kalkmış oldu. Hataların sorumlusu Windows işletim sistemi ile alakalı gözüküyordu. Ancak emin değilim.

Uzun lafın kısası RX 6000 serisi bence alınır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı