RTX 3060 6 GB i9 12 nesil vs RTX 3080 8 GB i7 12 nesil

3060 mobil kartı hiçbir şekilde önermiyorum. 2022'de ASUS Zephyrus G14 kullandım yaklaşık 6 ay kadar. Daha fazla dayanamayıp 3080 Ti & 12900H bileşenli bir ROG STRIX aldım ve arkama hiç bakmadım.

3060 mobil kartın 6 GB VRAM'e sahip olması çok can sıkıcı bir durum. Hemen hemen oynadığım her oyunda yetersiz VRAM uyarısı ile karşılaştım. Ayrıca bu durum genel performansa da olumsuz olarak yansıyordu (FPS düşmesi ve takılmalar). Ben oyunlarda ayar kısmayı seven biri değilim ve Ultra ayarlarda 1920x1080 çözünürlükte bana çok sıkıntı yaşattı 3060 mobil kart.

Bu yüzden 3080 mobil kartı tercih etmenizi öneririm. İşlemci kısmında oyun ile ilgili olarak çok bir fark yaşayacağınızı düşünmüyorum.

6 GB VRAM'de nasıl sorun yaşadınız ki aklıma gelen en uç örnek TLOU'yu 4K Ultra'da falan açmaya çalışmanız onun dışında her oyunu 1080p 6 GB VRAM'le rahat açması lazım.

6 GB VRAM'de nasıl sorun yaşadınız ki aklıma gelen en uç örnek TLOU'yu 4K Ultra'da falan açmaya çalışmanız onun dışında her oyunu 1080p 6 GB VRAM'le rahat açması lazım.

Bende anlamadım, 1080p ultrada 6 GB'ın yetmeyeceği oyun sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Last of us yetmez yada RE 4 yetmeyebilir. Ama işin garibi 6 ay önce diyor, o zaman bu iki oyun çıkmamıştı bile. Mübalağa dediğimiz olay gibi yada grafik ayarlarını değiştirirken gösterilen Vram miktarını gerçek kullanım sanmış arkadaş..

Açar, sadece yüksek ayarlarda kasabilir. Forza Horizon 5 örnek.

Kasması için 6 GB'a dayanması gerekiyor, dayanmadıkça sırf 6 GB diye kasma falan olmaz. Forza 5'te 5 GB civarı kullanıyor, yani Vram kaynaklı kasma yapmaz. İşlemci kaynaklı vs kasma problemi yaşayıp Vram kaynaklı olduğunu sanmış olabilir.

Forza Horizon 5, sürekli düşük vram uyarısı ve frame drop yiyordum.

RDR2 60 fps altına iniyordu hep.

Cyberpunk'ta da 40-45 fps alıyordum.

İşlemci de Ryzen 9 5900HS'ti.

Not: Bir şeyi bir şey sandığım yok, tecrübeleri aktarıyorum.

RDR 2 5 yıllık oyun, hiç Vram sıkıntısı yaşamadım 4 GB kartla bile! 3060la Cyberpunkı 2k oynatıyorum yine 5 GB kullanıyor. Geriye bir tek Forza 5 kaldı, onda haklı olabilirsin ama tek oyun nasıl ''hemen hemen oynadığım her oyun'' oluyorsa. Tecrübelerini aktarmanda bir sıkıntı yok ama mübalağanın da bir sınırı olmalı..

RDR 2 5 yıllık oyun, hiç Vram sıkıntısı yaşamadım 4 GB kartla bile! 3060la Cyberpunkı 2k oynatıyorum yine 5 GB kullanıyor. Geriye bir tek Forza 5 kaldı, onda haklı olabilirsin ama tek oyun nasıl ''hemen hemen oynadığım her oyun'' oluyorsa. Tecrübelerini aktarmanda bir sıkıntı yok ama mübalağanın da bir sınırı olmalı..
Oynadığım oyunlar arasında basit oyunlar da vardı. Bunlara örnek;

Dead by Daylight, GTA V, MK11, Streets of Rage 4 vb. bu oyunlarda hiç bir sıkıntı yaşamadım.

Ama ağır Triple A oyunlara gelince 3060 mobil bana yetersiz geldi, verdiği performanstan memnun kalmadım maalesef.

Oynadığım oyunlar arasında basit oyunlar da vardı. Bunlara örnek;

Dead by Daylight, GTA V, MK11, Streets of Rage 4 vb. bu oyunlarda hiç bir sıkıntı yaşamadım.

Ama ağır Triple A oyunlara gelince 3060 mobil bana yetersiz geldi, verdiği performanstan memnun kalmadım maalesef.

3060 zaten bütçe dostu bir kart öyle performansı yüksek bir kart değil. Ama düşük performansı olan bir kartta değil, misal 2k ultra (Ray tracing ultra dahil) Hogwarts legacy performansı:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

2k ultrada bile ne Vram nede texture problemi olmuyor. 3060 laptopların en büyük sıkıntısı üst seviye laptoplar gibi 300W adaptörle gelmiyorlar, 230W ve hatta bazı markalar 180W adaptörle satılıyorlar. Böyle olunca işlemci 100W civarı çekerse 3060'ı besleyecek güç kalmıyor ve droplar yaşanabiliyor. Sende büyük ihtimal bundan kaynaklı droplar oluyordu, Vram kaynaklı değil. (Tabi ki Forza 5 hariç)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı