BenKainatım
Decapat
Daha fazla
- RAM
- 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz Crucial
- SSD veya HDD modeli
- WD Blue SN570 500GB
- Ekran kartı
- Nvidia RTX3060 Max-P 115W TDP 6GB GDDR6 192-Bit
- Anakart
- Tulpar T5 V20.3
- İşlemci
- Intel® Tiger Lake Core™ i7-11800H 8C/16T; 24MB L3;
Selam herkese;
Birkaç gündür yoğun şekilde mavi ekran almaya başladım. Minidumplara bağlantıdan ulaşabilirsiniz. PC özelliklerine bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Yaşadıklarımın ayrıntılarıyla uğraşmak istemeyen uzman abilerim kardeşlerim minidump dosyalarını inceleyerek beni ve değerli Technopat ailesini aydınlatabilirler.
PC'ye yaptıklarım ile alakalı uzun bir anlatımı aşağıda bulabilirsiniz.
Birkaç gündür yoğun şekilde mavi ekran almaya başladım. Minidumplara bağlantıdan ulaşabilirsiniz. PC özelliklerine bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Yaşadıklarımın ayrıntılarıyla uğraşmak istemeyen uzman abilerim kardeşlerim minidump dosyalarını inceleyerek beni ve değerli Technopat ailesini aydınlatabilirler.
PC'ye yaptıklarım ile alakalı uzun bir anlatımı aşağıda bulabilirsiniz.
- Bağlantıdaki YouTube short videosundaki aynı model PC'ye sahibim ve aynı sorunu yaşıyorum her zaman olmasa da çözüm önerilerine açığım.
- RDR2 oynuyorum oyun kaçak maalesef %40'a kadar ilerledim ve bir sorunla karşılaşmadım daha sonra kayıtlı oyunlardan daha geriden yaklaşık %30'lardan tekrar başladım ve sonrasında hatalar gelmeye başladı. (daha önce geçmiş olduğum bir görev olmasına rağmen görev ve karakter bugda kalıyor her seferinde yaklaşık aynı yerde görev ilerlemiyor ve sonrasında oyuna alt F4 çekiyorum 3-5 sn. sonra mavi ekran geliyor farklı kodlarla). Bu durumu daha önce sürücüler güncel olsun diye Driver Booster 10 ve Easy Drivers gibi üçüncü parti yazılımlar kullanmama bağlayarak Technopat'taki driver verifier konusunu uygulamaya karar verdim ve uygulamadan önce Avast ve Malwarebytes kurup sistemi taradım ve bir sorun oluşmadı sonra rehberdeki adımları uyguladım ve fare acayip donmaya başladı normalde 144 Hz olan ekran sanki 25'e düşmüş gibi oldu test UFO'dan test ettiğimde FPS değerlerini 25-30 olarak görüyordum. PC'yi yeniden başlat dediğim anda aswbidsdriver.sys mavi ekran hatası aldım PC kapandı bu BSoD büyük ihtimalle Avast ile alakalı bu arada sonrasında PC'yi güç tuşuna basarak kapattım. PC'yi tekrardan başlat dediğimde oturum açma şifresi girme yerinde aynı mavi ekranı toplamda 2 kez daha verdi ve güvenli modda başlatıp programları sildim sorun çözüldü. Sonra PC açılınca driver verifier ı kapattım ama fare ve FPS sorunlarının devam ettiğini fark ettim. WinDbg programı ile mavi ekran analizinden çok anlayamadığım için kendimce ekran kartını sorunlu buldum kullandığım PC de muxswitch özelliği (dahili grafik belleğini kapatarak sistemde sadece harici belleği bırakma BIOS ayarlarından yapılıyor tabii var ise) olduğundan sadece RTX 3060 sürücüsünü silmiştim sonra forumda fark edemediğim üzere Intel dahili grafik birimini de silmem önerilmiş onu da sildim ama sorun düzelmeyince BIOS'tan muxswitch geri açıp dahili ekran kartını güncelledim şimdilik fare ve FPS sorunu düzeldi gibi ama güncelleme tamamlanıncaya kadar sorunlar devam etti sonrasında oyuna girerek tekrar test ettiğimde gene aynı görevde ilerleme sonucu PFN_LIST_CORRUPT kodlu mavi ekran hatasını aldım bu hatayı PC ilk defa veriyor şu an bu mavi ekrandan sonrasında bu forumu oluşturuyorum. Bu arada söylemeyi unuttuğum RAM bellekleri de test etmek istedim elimde USB bellek olmadığı için memmtest86 yapamadım ve Windows bellek tanılama aracını çalıştırdım fakat PC başında olmadığım için sonucu göremedim. Windows olay görüntüleyicisine girdiğimde schedüle kısmı yani PC yeniden başlatılınca planlanmış olarak gözüyordu sonuç gözükmüyordu (bu konuyu araştırdım çok sık yaşanan bir durum değil ama benim başıma geldi tarama sonucu gözükmüyor) daha sonra bellek tanılama aracında F1'e basarak detaylı tarama yaptığımda direk donanım sorunları algılantı hatası ile beraber %21 de takıldı bende 6 saat aynı yerde kalınca sıkıldım kapadım PC'yi.
- Bu arada yaşadığım bir diğer sorunda PC yeniden başladığında Wi-Fi'ya bağlanmıyor ve tıkladığımda bu ağa bağlanılamıyor hatası alıyorum. Sorun gidericisi ile sorunu çözebiliyorum erişim noktası problemi olduğundan bahsediyor ve sorunu çözüyor fakat düzensiz zaman dilimlerinde Wi-Fi kopuyor ve Online oyun oynama da sıkıntı yaşıyorum. Bir diğer çözüm ise kısayol olarak Wi-Fi aygıtını oluşturdum Wi-Fi kopunca devre dışı bırak aktifleştir diyerek bağlanabiliyorum. Bunu modemin 5 GHz ve 2.4 GHz bant genişliklerinin karışması sonucu olabileceğini düşünerek modeme Firmware güncellemesi yaptım ve 5GHz ve 2.4 GHz bantlarını ağda ayırarak bir ay kadar sorunsuz kullandım ama hala arada bir oluyor evde başka PC'ler ve telefonlar var o aygıtlarda bağlantı sorunu olmuyor. Bu konuda da çözüm önerilerinize açığım.
Son düzenleyen: Moderatör: