RTX 3060 sistemde ekran kartı kullanımı %70'lere kadar düşüyor

Tamam o hâlde MSI Afterburner kurup oyun içinde özellikle CPU için frekans değerlerini inceleyin. Dengesiz bir şekilde bir artıp bir azaldığını görüyorsanız, ya da olması gereken değerlere erişemiyorsa thermal throttling yaşıyorsunuzdur. Temizlik ve termal macun değişimi çözüm olabilir.
Hocam işlemci hep aynı seviyede geziyor 20-40 arası değişiyor oyundan oyuna fakat gpu anlık %100 den 70lere 80lere düşüyor FPS de onla birlikte

CPU kullanımını değil, frekans değerini diyorum. Yani işlemcinin base frekansı 3.2Ghz ve Turbo Boost 4.4Ghz. Yani normal bir durumda işlemcin oyun içinde 4400Mhz'de çalışıyor olması gerekiyor. Seninki bu hızlarda mı çalışıyor onu kontrol et diyorum

CPU kullanımını değil, frekans değerini diyorum. Yani işlemcinin base frekansı 3.2Ghz ve Turbo Boost 4.4Ghz. Yani normal bir durumda işlemcin oyun içinde 4400Mhz'de çalışıyor olması gerekiyor. Seninki bu hızlarda mı çalışıyor onu kontrol et diyorum
Pardon hocam yanlış anlamışım ben evde değilim anca birkaç gün içinde geri dönerim

@tolgaac hocam son bir sorum olcak ben işlemci performans artırma modunu agresife almıştım onu etkine alırsam frekans değerleri sabit olurmu peki

Hocam bugün baktım MHz 4200 de çalışıyor fakat yinede ekran kartı kullanımı düştüğü için fpsde düşüyor bazen 3500 MHze düşüyor FPS düşmüyor ama

Son düzenleme:
Eğer bu dalgalanma sık sık oluyorsa sıcaklık kaynaklı bir sorunun vardır. Macun değişimi ve temizlik öneririm.

Eğer bu dalgalanma sık sık oluyorsa sıcaklık kaynaklı bir sorunun vardır. Macun değişimi ve temizlik öneririm.
Sicaklik normal 80-85 arasi ama performans modundan çıkarttığımda 80 altı

Sık sık olmuyor

Oyun motorundan kaynaklı olamaz mı? ETS2' de %100 kullanmasına gerek olmayabilir GPU' nun.
ETS için evet, ama GTA'da düşmesi çok mantıksız.

Sicaklik normal 80-85 arasi ama performans modundan çıkarttığımda 80 altı

Sık sık olmuyor
Hocam şimdi şöyle. Normal şartlarda eğer GPU darboğazı yaşanıyorsa, (ki olması gereken budur) her zaman %97-%99 seviyelerinde olması gerekir yüksek kalitedeki oyunlar için. ETS, CS ya da Valorant gibi oyunlarda ekran kartı kullanımının düşmesi oldukça normaldir. CPU darboğazı yaşandığı zaman yüksek kalitedeki oyunlarda da GPU kullanımın rahatsız edici seviyede düşük olacaktır.

Senin durumunda, kullandığın cihaz bir laptop olduğu için, normal şartlar ve sıcaklıklarda CPU darboğazı yaşamaman gerekir, o yüzden bu şıkkı eliyoruz. Eğer sıcaklıkların inanılmaz yüksek seviyelerde olursa, CPU frekans hızı düşürüp kendini daha normal sıcaklıklara çekmeye çalışır, işte burada CPU darboğazı yaşanır ve ekran kartı kullanımın düşer. Ancak 80-85 derece arası laptop CPU'ları için normal sayılabilecek değerler. Bu yüzden GPU darboğazı yaşatacak kadar düşmemesi gerekir frekansının.

Sonuç olarak, sendeki problemin donanımsal değil de yazılımsal olduğunu düşünmeye başladım. Cihazı ilk aldığınız zamanlarda da durum böyle miydi?

ETS için evet, ama GTA'da düşmesi çok mantıksız.

Hocam şimdi şöyle. Normal şartlarda eğer GPU darboğazı yaşanıyorsa, (ki olması gereken budur) her zaman %97-%99 seviyelerinde olması gerekir yüksek kalitedeki oyunlar için. ETS, CS ya da Valorant gibi oyunlarda ekran kartı kullanımının düşmesi oldukça normaldir. CPU darboğazı yaşandığı zaman yüksek kalitedeki oyunlarda da GPU kullanımın rahatsız edici seviyede düşük olacaktır.

Senin durumunda, kullandığın cihaz bir laptop olduğu için, normal şartlar ve sıcaklıklarda CPU darboğazı yaşamaman gerekir, o yüzden bu şıkkı eliyoruz. Eğer sıcaklıkların inanılmaz yüksek seviyelerde olursa, CPU frekans hızı düşürüp kendini daha normal sıcaklıklara çekmeye çalışır, işte burada CPU darboğazı yaşanır ve ekran kartı kullanımın düşer. Ancak 80-85 derece arası laptop CPU'ları için normal sayılabilecek değerler. Bu yüzden GPU darboğazı yaşatacak kadar düşmemesi gerekir frekansının.

Sonuç olarak, sendeki problemin donanımsal değil de yazılımsal olduğunu düşünmeye başladım. Cihazı ilk aldığınız zamanlarda da durum böyle miydi?
Başlarda bazen oluyordu fakat bir ara durdu sonradan yine basladi artık can sıkmaya başladı çünkü bir anda düşüyor 2dk sonra geri geliyor bu durum sadece FPS oyunlarinda olmuyor diğerlerinde hep oluyor zaten frekanstan olmadığını öğrendim sadece ekran kartı kullanımı düştüğü için fpsde düşüyor

Oyun motorundan kaynaklı olamaz mı? ETS2' de %100 kullanmasına gerek olmayabilir GPU' nun.
Sadece ets2 olmuyor gta 5 ve Hitman absolution gibi oyunlardada oluyor

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı