Sisteminde RTX 3060 Ti ve Ryzen 5 5600X gibi güçlü donanımlar varken ekran kartının çoğu oyunda %50 civarında çalışması ve düşük FPS alman, sisteminde
bir darboğaz,
yazılım sorunu veya
ayar konfigürasyonu problemi olabileceğine işaret ediyor. Aşağıda adım adım neleri kontrol etmen gerektiğini anlatıyorum:
1. Çözünürlük ve Grafik Ayarları
- 1080p'de oynuyorsan, CPU daha fazla yük altına girer ve GPU'n daha az kullanılır.
- Deneme: Grafik ayarlarını yükselt (özellikle çözünürlük ve render scale’i artır) → GPU kullanımı artıyor mu?
- Eğer evet → CPU darboğazı var.
2. Arka Planda Çalışan Uygulamalar
- Görev Yöneticisi (Ctrl+Shift+Esc) ile arka planda çalışan ağır programları kapat (özellikle tarayıcılar, Discord, RGB yazılımları, MSI Afterburner overlay, vs.)
3. Sıcaklık ve Termal Kısıtlamalar
- CPU ya da GPU ısınırsa, frekanslarını düşürebilir.
- Deneme: MSI Afterburner ile hem CPU hem GPU sıcaklıklarını takip et.
- CPU > 85°C çıkıyorsa soğutucu yetersiz olabilir.
- GPU > 80-85°C çıkıyorsa kasa hava akışı zayıf olabilir.
4. Güç Ayarları
- Denetim Masası > Güç Seçenekleri > “Yüksek Performans” modunu seç.
- NVIDIA Denetim Masası > 3D Ayarlarını Yönet > “Güç yönetimi modu” > Maksimum performansı tercih et
5. Sürücü ve BIOS Güncellemeleri
- Ekran kartı sürücüsünü NVIDIA GeForce Experience veya doğrudan NVIDIA’nın web sitesinden güncelle.
- Anakart BIOS güncel mi? Özellikle Ryzen 5000 serisinde BIOS çok fark yaratabiliyor.
6. XMP Profilini Aç
- RAM’lerin düzgün çalışması için BIOS’tan XMP (DOCP/EOCP)profilini aç.
- Eğer RAM’lerin 3200 MHz veya daha hızlıysa ve XMP kapalıysa, otomatik 2133 MHz’de çalışıyor olabilir → bu da FPS düşürür.
7. Yazılım Testi: Oyun ve Benchmark Karşılaştırması
- Heaven Benchmark, 3DMark Time Spy, Shadow of the Tomb Raider Benchmarkgibi testlerde GPU % kaça çıkıyor?
- YouTube videoları ile kıyasla, fark çoksa sistemsel bir sorun olabilir.
8. V-Sync veya FPS Limiti Açık mı?
- Oyun içi ayarlarda V-Sync ya da FPS limitivarsa kapat.
- Bunlar GPU kullanımını sınırlayabilir.