RTX 3060 Ti sistemde ekran kartı %50 kullanılıyor

Natronaldo

Hectopat
Daha fazla  
RTX 3060 Ti ve Ryzen 5 5600X işlemcim var ve ekran kartım neredeyse her oyunda yüzde 50 çalışıyor ve yüksek FPS değeri vermiyor. YouTube'daki testlere baktığımda milletin ekran kartı %90 falan çalışıyor ve yüksek FPS veriyor. Ne yapmalıyım?

RTX 3060 Ti ve Ryzen 5 5600X işlemcim var ve ekran kartım neredeyse her oyunda yüzde 50 çalışıyor ve yüksek FPS değeri vermiyor. YouTube'daki testlere baktığımda milletin ekran kartı %90 falan çalışıyor ve yüksek FPS veriyor. Ne yapmalıyım?
Grafik ayarları hangi ayarlarda?

Sisteminde RTX 3060 Ti ve Ryzen 5 5600X gibi güçlü donanımlar varken ekran kartının çoğu oyunda %50 civarında çalışması ve düşük FPS alman, sisteminde bir darboğaz, yazılım sorunu veya ayar konfigürasyonu problemi olabileceğine işaret ediyor. Aşağıda adım adım neleri kontrol etmen gerektiğini anlatıyorum:

✅ 1. Çözünürlük ve Grafik Ayarları

• 1080p'de oynuyorsan, CPU daha fazla yük altına girer ve GPU'n daha az kullanılır.
  • Deneme: Grafik ayarlarını yükselt (özellikle çözünürlük ve render scale’i artır) → GPU kullanımı artıyor mu?
    • Eğer evet → CPU darboğazı var.

✅ 2. Arka Planda Çalışan Uygulamalar

• Görev Yöneticisi (Ctrl+Shift+Esc) ile arka planda çalışan ağır programları kapat (özellikle tarayıcılar, Discord, RGB yazılımları, MSI Afterburner overlay, vs.)

✅ 3. Sıcaklık ve Termal Kısıtlamalar

• CPU ya da GPU ısınırsa, frekanslarını düşürebilir.
  • Deneme: MSI Afterburner ile hem CPU hem GPU sıcaklıklarını takip et.
    • CPU > 85°C çıkıyorsa soğutucu yetersiz olabilir.
    • GPU > 80-85°C çıkıyorsa kasa hava akışı zayıf olabilir.

✅ 4. Güç Ayarları

• Denetim Masası > Güç Seçenekleri > “Yüksek Performans” modunu seç.
  • NVIDIA Denetim Masası > 3D Ayarlarını Yönet > “Güç yönetimi modu” > Maksimum performansı tercih et

✅ 5. Sürücü ve BIOS Güncellemeleri

• Ekran kartı sürücüsünü NVIDIA GeForce Experience veya doğrudan NVIDIA’nın web sitesinden güncelle.
  • Anakart BIOS güncel mi? Özellikle Ryzen 5000 serisinde BIOS çok fark yaratabiliyor.

✅ 6. XMP Profilini Aç

• RAM’lerin düzgün çalışması için BIOS’tan XMP (DOCP/EOCP) profilini aç.
    • Eğer RAM’lerin 3200 MHz veya daha hızlıysa ve XMP kapalıysa, otomatik 2133 MHz’de çalışıyor olabilir → bu da FPS düşürür.

✅ 7. Yazılım Testi: Oyun ve Benchmark Karşılaştırması

• Heaven Benchmark, 3DMark Time Spy, Shadow of the Tomb Raider Benchmark gibi testlerde GPU % kaça çıkıyor?
    • YouTube videoları ile kıyasla, fark çoksa sistemsel bir sorun olabilir.

✅ 8. V-Sync veya FPS Limiti Açık mı?

• Oyun içi ayarlarda V-Sync ya da FPS limiti varsa kapat.
    • Bunlar GPU kullanımını sınırlayabilir.

Sisteminde RTX 3060 Ti ve Ryzen 5 5600X gibi güçlü donanımlar varken ekran kartının çoğu oyunda %50 civarında çalışması ve düşük FPS alman, sisteminde bir darboğaz, yazılım sorunu veya ayar konfigürasyonu problemi olabileceğine işaret ediyor. Aşağıda adım adım neleri kontrol etmen gerektiğini anlatıyorum:

✅ 1. Çözünürlük ve Grafik Ayarları

• 1080p'de oynuyorsan, CPU daha fazla yük altına girer ve GPU'n daha az kullanılır.
  • Deneme: Grafik ayarlarını yükselt (özellikle çözünürlük ve render scale’i artır) → GPU kullanımı artıyor mu?
    • Eğer evet → CPU darboğazı var.

✅ 2. Arka Planda Çalışan Uygulamalar

• Görev Yöneticisi (Ctrl+Shift+Esc) ile arka planda çalışan ağır programları kapat (özellikle tarayıcılar, Discord, RGB yazılımları, MSI Afterburner overlay, vs.)

✅ 3. Sıcaklık ve Termal Kısıtlamalar

• CPU ya da GPU ısınırsa, frekanslarını düşürebilir.
  • Deneme: MSI Afterburner ile hem CPU hem GPU sıcaklıklarını takip et.
    • CPU > 85°C çıkıyorsa soğutucu yetersiz olabilir.
    • GPU > 80-85°C çıkıyorsa kasa hava akışı zayıf olabilir.

✅ 4. Güç Ayarları

• Denetim Masası > Güç Seçenekleri > “Yüksek Performans” modunu seç.
  • NVIDIA Denetim Masası > 3D Ayarlarını Yönet > “Güç yönetimi modu” > Maksimum performansı tercih et

✅ 5. Sürücü ve BIOS Güncellemeleri

• Ekran kartı sürücüsünü NVIDIA GeForce Experience veya doğrudan NVIDIA’nın web sitesinden güncelle.
  • Anakart BIOS güncel mi? Özellikle Ryzen 5000 serisinde BIOS çok fark yaratabiliyor.

✅ 6. XMP Profilini Aç

• RAM’lerin düzgün çalışması için BIOS’tan XMP (DOCP/EOCP)profilini aç.
    • Eğer RAM’lerin 3200 MHz veya daha hızlıysa ve XMP kapalıysa, otomatik 2133 MHz’de çalışıyor olabilir → bu da FPS düşürür.

✅ 7. Yazılım Testi: Oyun ve Benchmark Karşılaştırması

• Heaven Benchmark, 3DMark Time Spy, Shadow of the Tomb Raider Benchmarkgibi testlerde GPU % kaça çıkıyor?
    • YouTube videoları ile kıyasla, fark çoksa sistemsel bir sorun olabilir.

✅ 8. V-Sync veya FPS Limiti Açık mı?

• Oyun içi ayarlarda V-Sync ya da FPS limitivarsa kapat.
    • Bunlar GPU kullanımını sınırlayabilir.

1. Grafikleri yükselttiğimde ufak artış oluyor kullanımda ancak fps hala aynı
2. Değişiklik yaratmadı
3. Sıcaklık açısından bir problem yok
4. Ufak fps artışı ve kullanım yüzdesi artışı oldu gerisi 1080P çalıştırdığımdan olabilir sanırım dediğiniz üzere
5. BIOS ve Driverlarım güncel daha 2 gün önce yaptım
6. Ramlerde sorun yok
7. Her oyunda bu sorun yok. Örneğin shadow of the tomb raider YT'deki değerlerle aynı ama sons of the forest girdiğimde bu sorun ortaya çıkıyor. RDR2 oynarkende aynı sıkıntı ortaya çıkmıştı.
8. İkiside kapalı.

Sanırım oyunları 1440p de çalıştırmam gerek. Veya başka bir problem mi var? Çünkü 1080p de çalıştıranlar var ve onlarda yüzde 90 kullanıyor Shadow of the tomb raider da yaşadığım tek sorun mesela YT'deki adam yüzde 90 kullanıyor 120 fps alıyor bi sahnede ben orda 100 fps alıyorum 90 fps alıyorum tabi bu olabilir ekran kartı markasından veya işte başka problemlerden(düzenlerken baktım overclock yapmış o adam) ama az kullanıp az fps almak sinir bozucu

Grafik ayarları hangi ayarlarda?
Oyunda ultraya aldım

1. Grafikleri yükselttiğimde ufak artış oluyor kullanımda ancak fps hala aynı
2. Değişiklik yaratmadı
3. Sıcaklık açısından bir problem yok
4. Ufak fps artışı ve kullanım yüzdesi artışı oldu gerisi 1080P çalıştırdığımdan olabilir sanırım dediğiniz üzere
5. BIOS ve Driverlarım güncel daha 2 gün önce yaptım
6. Ramlerde sorun yok
7. Her oyunda bu sorun yok. Örneğin shadow of the tomb raider YT'deki değerlerle aynı ama sons of the forest girdiğimde bu sorun ortaya çıkıyor. RDR2 oynarkende aynı sıkıntı ortaya çıkmıştı.
8. İkiside kapalı.

Sanırım oyunları 1440p de çalıştırmam gerek. Veya başka bir problem mi var? Çünkü 1080p de çalıştıranlar var ve onlarda yüzde 90 kullanıyor Shadow of the tomb raider da yaşadığım tek sorun mesela YT'deki adam yüzde 90 kullanıyor 120 fps alıyor bi sahnede ben orda 100 fps alıyorum 90 fps alıyorum tabi bu olabilir ekran kartı markasından veya işte başka problemlerden(düzenlerken baktım overclock yapmış o adam) ama az kullanıp az fps almak sinir bozucu

Oyunda ultraya aldım
Dediklerimi yaptıysanız maalesef daha fazla yardımcı olamayacağım.
Dediğin gibi donanımsal veya marka farkından dolayı olabilir.

Evet arkadaşlar sorunun kaynağını buldum benzer sıkıntıyı yaşayanlar için bilgilendirme olsun ancak çözüm aramaya devam ediyorum
sıkıntı tamamen ekran kartının yüksek watt kullanmamasından dolayı örneğin YT'deki testlerde adam %99 kullanıyor ve ekran kartı 200w güç tüketiyor ancak bizim ekran kartımız 100 watt kullanıp %40-50 kullanıyor. Power limit var burada chatgpt'ye danıştığımda yazılımsal olarak bios'da bir limitleyici olduğunu söyledi çünkü msi afterburner'a baktığımda ekran kartı power limit bulamadım ama fan kısmının altına power limit vardı sanırım o ekran kartının power limitidir diye umuyorum ve o zaten %100 dü yani ekran kartının %100 ü kullanmaya yetkisi var ama kullanamıyor yazılımsal olarak bios'da bir limitleyici olduğunu söyledi. Bu işlerden anlayan bilgisayarcı arkadaşlarım yardımcı olursa sevinirim çünkü technopatta gezindiğimde birçok insanın bu sorunu yaşadığını fark ettim.

Arkadaşlar sorunum tamamen çözüme ulaştı ancak başka bir yoldan...
Yaptıklarımı adım adım anlatıyorum;
Başta Youtube'daki insanların benim sistemimle yüksek fps aldığını fark ettim ve bunun nedenini araştırdım..
Daha sonra onların ekran kartı kullanımının benden yüksek olduğunu fark ettim onların ki %95 benimki %45-55...
Sonrasında Sorunun kaynağının bir limitleyiciden dolayı olduğunu düşündüm...
Başta voltaj limitleyiciden dolayı olduğunu düşündüm ancak voltaj limitleyici olmak zorunda sanırım çünkü olayın bununla ilgisi yokmuş onu fark ettim...
sonra tüm yollar çıkmaza girmişti lakin sıkıntının watt ve clock speed kaynaklı olduğunu öğrendim...
Youtube'daki insanlar 2000 Mhz veya 1900 Mhz Core Clock Speed ile oynarken ben 1680 Mhz Core Clock Speed ile oynuyordum ve bu demek oluyordu ki bu adamlar Overclock yapmış...
Gerekli araştırmaları yaptıktan sonra sıcaklık seviyesi anormal düzeylere yakın olmadıkça şahsen risk almamak için 71 in üstüne çıkmamasını istedim ve bu düzeyin üstüne çıkmadıkça çıtır overclock yapmakda zarar olmuyormuş ve msi afterburner ile rivatuner statistics server kullanarak Core clock +100 Mhz yaptım çünkü ekran kartım sanırım boostluymuş çünkü +100 arttırınca 100 Mhz değil 300 Mhz falan artıyor...
Memory Clock çok çıtır arttırdım +15-20 falan çünkü 100 arttırdığımda direk pc çöküyor...
Sonuç olarak ekran kartı kullanımım artık istediğim değerlere ulaştı ve bu sorunu yaşayıp technopat üzerinden konu açan dostlarım umarım sizlerde kendinize göre bir çözüm bulabilmişsinizdir bu benim çözümümdü.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı