Çözüldü RTX 3060 Ti sistemde oyun oynarken siyah ekran hatası

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Asil_BobMontaqe

Hectopat
Daha fazla  
Oyun oynarken aniden siyah ekran veriyor.
Sistemim;
RTX 3060 Ti.
Ryzen 5 5600.
XPG Gammix D35 2X8.
MSI A320M-A
Zalman 600W.
Ekran kartım 2.el fakat ondan olduğunu düşünmüyorum, siyah ekran verdiği zaman ekran kartı çalışmaya devam ediyor. Sadece oyunlarda yaşıyorum bu problemi.

Çözüm
Tekrardan teste soktum furmarktan yine aynı değerler sabit. 3dk yaptım yanmasından korktuğum için
Zaten 5 dakikada bu sıcaklıklara ulaşıyorsa daha uzun süreli yüklerde siyah ekran kaçınılmaz.

Eski termal macunu temizleyip kaliteli bir termal macun kullanın, termal padler kurumuşsa yenileriyle değiştirin, kasadaki hava akışını iyileştirin ve underwolt yapın.
Alayığım kişiyi aradım "overclock versiyonu zaten driver dan olabilir" dedi. Kısaca overclock yapılmış derecesi de normal diyor
105 derece hotspot kritik bir değer, normal değil.

Tamam ekran kartı VRAM'leri arızalı oluyor böyle durumda en önemli şeyi dusunmuyorsun.

Aida64 ile GPU stabilite testi yapın 10-15 dakika değerleri seyredin. Kullanım oranı, voltaj değerlerini ve sıcaklığını. Bir çok GPU fazla ısınmaya karşı kendini korur ve koruma moduna geçer. Bu durumda GPU görüntüyü keser ve fan devrini artırır. Bunun dışında fidan arkadaşımızın söylediği gibi DDU ile sürücüleri kaldırıp temiz bir kurulum yapın. Ayrıca sürücüleriniz güncel ve orjinal windows lisansınız olsun. Sorunların çözülmezse;

Ekstra olarak power kaldırmıyor olabilir 600 yerine 750 lik alabilirsin

Hocam A320M anakart eski ve 3060 Ti gibi kartlarla tam uyumlu/kararlı çalışmıyor olabilir. Özellikle VRM ve BIOS tarafı sıkıntı çıkarabiliyor. Öncelikle ekran kartı sürücülerini DDU ile temizleyip güncel kurmanı tavsiye ederim. PSU da 2. el ise ya da eskiyse siyah ekranın sebebi olabilir, her ne kadar 600W yazsa da stabil güç veremeyebiliyor.

Test için şunları deneyin hocam

Farklı bir PSU dene.

RAM’i tek tek kullanıp memtest yap.

Ekran kartını başka sistemde dene.

Anakart BIOS’unu en güncel sürüme getir.

Büyük ihtimal ya PSU ya da anakart kaynaklı görünüyor.

Beyler Furmark testi yaptım, 5 dakika boyunca aynı gitti ne düştü ne yükseldi kapanmadı da.

Psu ve anakart 2017 den kalma.

Dosya Ekleri

• 20250817_171722.jpg
    116,4 KB · Görüntüleme: 18
Beyler Furmark testi yaptım, 5 dakika boyunca aynı gitti ne düştü ne yükseldi kapanmadı da.

Görünürde ekran kartı derecesi normal değil gibi 85 üstüne çıkmış fazla ısınıyor olabilir. Biraz daha oynayıp detece bakın yükseliyorsa macun yenilemesi yapın ama aynı kalıyorsa psu güçlendirmesi yapın

Alayığım kişiyi aradım "overclock versiyonu zaten driver dan olabilir" dedi. Kısaca overclock yapılmış derecesi de normal diyor

GPU Hotspot 105 derece çok yüksek. NVIDIA kartlar genelde 110 derece hotspot'ta termal throttling yapar veya sistem kendini korumaya alır. Zaten Bu noktada termal throttling olmuş ve ekran kartın frekansını düşürmüş, zaten görüntüde de 676 MHz.

Yüksek ısıdan dolayı siyah ekran alıyorsun bence ama BIOS'da güncelle, eski BIOS yüzünden de siyah ekran alınabiliyor. Birde bildiğim kadarıyla Zalman'ın bazı PSU'ları pike noktası 600W gerçekte 600W olmayabiliyor ama @yusuf7878 hocam daha iyi bilir.

Tekrardan teste soktum furmarktan yine aynı değerler sabit. 3dk yaptım yanmasından korktuğum için

Bir de zalman 600.le modeli bendeki psu.

Zaten 5 dakikada bu sıcaklıklara ulaşıyorsa daha uzun süreli yüklerde siyah ekran kaçınılmaz.

Eski termal macunu temizleyip kaliteli bir termal macun kullanın, termal padler kurumuşsa yenileriyle değiştirin, kasadaki hava akışını iyileştirin ve underwolt yapın.
105 derece hotspot kritik bir değer, normal değil.

Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…