RTX 3060 ve i3 12100F düşük FPS veriyor

• Konuyu başlatan ruvq
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 9
  • Görüntüleme 2.434
İşletim sistemi
Windows 10

ruvq

Hectopat
Daha fazla  
RAM
2 adet CORSAIR 8GB Vengeance LPX Siyah 3200MHz CL16 DDR4 Single Kit Ram
Ekran kartı
GIGABYTE GeForce RTX 3060 EAGLE OC 12GB GDDR6 192
Anakart
GIGABYTE H610M H 3200MHz DDR4 Soket 1700 M.2 HDMI
İşlemci
Intel Core i3 12100F 4.3GHz 12MB Önbellek 4 Çekird
Merhaba bilgisayarımı yeni aldım bilgisayarım iyi olmasına rağmen ve ayarları düşükte oynamama rağmen oyunda bir aksiyon olduğunda oyunum kasıyor 130 200 FPS bandından 50 80 bandına düşüyor sizce bunun sebebi ne olabilir? Format attım yine de düzelmedi. Bilgisayar cahiliyim yardım edebilir misiniz? Sistem özelliklerim şu şekilde.
Anakart: Gigabyte H610M h 3200MHz DDR4 soket 1700 M.2 HDMI D-Sub mATX anakart.
İşlemci: Intel Core i3 12100F 4.3GHz 12MB Önbellek 4 Çekirdek Soket 1700 10nm İşlemci
Ekran kartı: GIGABYTE GeForce RTX 3060 EAGLE OC 12GB GDDR6 192 Bit LHR Ekran Kartı
RAM: CORSAIR 8GB Vengeance LPX Siyah 3200MHz CL16 DDR4 Single Kit Ram 2X
SSD: MLD M300 500GB NVME 2280 Gen3x4 M.2 SSD (3300MB Okuma / 3100MB Yazma)
Oynadığım oyunlar Fortnite LoL Battlefield1 Hearts of Iron 4 Battlefield 1 iyi sistem istemesine rağmen yine de hiç kasmıyordu ekran kartımı %100 kullanıyor ekran kartı derecem 60 üstüne çıkıyordu ancak yine de 1 gram kasmıyordu Fortnite ve LoL'de ise tam tersi ekran kartım %50 %20 arası kullanılıyor ancak yine de bazen 60 80 FPS'ye düşüyor ve kasıyor sizce bunun nedeni nedir bilgisayarı hızlandırmak için birkaç adım var mıdır yardımcı olabilir misiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba bilgisayarımı yeni aldım bilgisayarım iyi olmasına rağmen ve ayarları düşükte oynamama rağmen oyunda bir aksiyon olduğunda oyunum kasıyor 130 200 FPS bandından 50 80 bandına düşüyor sizce bunun sebebi ne olabilir? Format attım yine de düzelmedi. Bilgisayar cahiliyim yardım edebilir misiniz? Sistem özelliklerim şu şekilde.
Anakart: Gigabyte H610M h 3200MHz DDR4 soket 1700 M.2 HDMI D-Sub mATX anakart.
İşlemci: Intel Core i3 12100F 4.3GHz 12MB Önbellek 4 Çekirdek Soket 1700 10nm İşlemci
Ekran kartı: GIGABYTE GeForce RTX 3060 EAGLE OC 12GB GDDR6 192 Bit LHR Ekran Kartı
RAM: CORSAIR 8GB Vengeance LPX Siyah 3200MHz CL16 DDR4 Single Kit Ram 2X
SSD: MLD M300 500GB NVME 2280 Gen3x4 M.2 SSD (3300MB Okuma / 3100MB Yazma)
Oynadığım oyunlar Fortnite LoL Battlefield1 Hearts of Iron 4 Battlefield 1 iyi sistem istemesine rağmen yine de hiç kasmıyordu ekran kartımı %100 kullanıyor ekran kartı derecem 60 üstüne çıkıyordu ancak yine de 1 gram kasmıyordu Fortnite ve LoL'de ise tam tersi ekran kartım %50 %20 arası kullanılıyor ancak yine de bazen 60 80 FPS'ye düşüyor ve kasıyor sizce bunun nedeni nedir bilgisayarı hızlandırmak için birkaç adım var mıdır yardımcı olabilir misiniz?

Fortnite yeni güncellemeden sonra optimizasyon kötüleştiğini duydum, ekran kartının sürücüsünü yüklediniz mi? Eğer indirmediyseniz WHQL ifadesi barındıran bir sürümü indirin.

Battlefield 1 tarzı oyunlar daha çok grafiğe yüklenir, doğal olarak ekran kartının full kullanıyordur, işlemci kullanımı azdır, olması gereken gibi.

Fortnite, lol, CS GO gibi online oyunlar ise daha çok işlemciye yük bindiren oyunlar. O yüzden GPU kullanımı daha düşük olur. Ama tabii fps olarak yüksek almanız lazım onlardada, işlemciniz kötü değil.

Battlefield 1 tarzı oyunlar daha çok grafiğe yüklenir, doğal olarak ekran kartının Full kullanıyordur, işlemci kullanımı azdır, olması gereken gibi.

Fortnite, LoL, CS:GO gibi Online oyunlar ise daha çok işlemciye yük bindiren oyunlar. O yüzden GPU kullanımı daha düşük olur. Ama tabii FPS olarak yüksek almanız lazım onlardada, işlemciniz kötü değil.

Sizce sorun donanımdami benim yanlış kullanmamdamı yoksa oyunlardamı biraz bilgisayar cahiliyim ekstra ayar falan yapmam gerekiyor mu 2 şey yaptım biri NVIDIA Denetim Masası'ndan ekran kartını performansa almak diğeri ise güç seçeneklerinden performansı tercih eti seçmek ekstra bilmediğim bir şey varsa söyleyebilir misiniz ve sizce sıvı soğutma alsam sorunum çözülür mü?

MSI Afterburner kurun oyun içi sıcaklık değerlerine bakın. GPU-ekran kartı 75 üzeri ise CPU-işlemci 80 üzeri ise sağlam frekans kısmaya başlar bu da anlık drop yapmasına sebebiyet verir.

Sizce sorun donanımdami benim yanlış kullanmamdamı yoksa oyunlardamı biraz bilgisayar cahiliyim ekstra ayar falan yapmam gerekiyor mu 2 şey yaptım biri NVIDIA Denetim Masası'ndan ekran kartını performansa almak diğeri ise güç seçeneklerinden performansı tercih eti seçmek ekstra bilmediğim bir şey varsa söyleyebilir misiniz ve sizce sıvı soğutma alsam sorunum çözülür mü?

MSI Afterburner kurun oyun içi sıcaklık değerlerine bakın. GPU-ekran kartı 75 üzeri ise CPU-işlemci 80 üzeri ise sağlam frekans kısmaya başlar bu da anlık drop yapmasına sebebiyet verir.

Merhaba dediğini yaptım ve oyunda test ettim ekran kartı 40-50 derece arasında ve işlemci ise 55-70 derece arasında sence normal mi başka bir problemmi var sence.

Sizin sorununuz sıcaklık değil muhtemelen, ayarlarla alakalı. Yada hali hazırda normal olan bir duruma siz garip buluyor olabilirsiniz. Daha önce dediğim gibi, CPU'ya yük bindiren oyunlarla, GPU'ya yüklenen oyunlar arasında yüzdelik kullanım olarak fark olacağı için, daha farklı FPS değerleri almanız normal.
Ek olarak birde ekran kartını performansa moduna değilde kalite moduna alıp deneyin derim.

Sizin sorununuz sıcaklık değil muhtemelen, ayarlarla alakalı. Ya da halihazırda normal olan bir duruma siz garip buluyor olabilirsiniz. Daha önce dediğim gibi, CPU'ya yük bindiren oyunlarla, GPU'ya yüklenen oyunlar arasında yüzdelik kullanım olarak fark olacağı için, daha farklı FPS değerleri almanız normal.
Ek olarak bir de ekran kartını performansa moduna değil de kalite moduna alıp deneyin derim.

Anladım teşekkür ederim olabilir ben gereksiz kafaya takıyor olabilirim sorun bende de olabilir sağ olun yardımlarınız için.

Peki kullanım değerleri nasıl durumda? İşlemci ve ekran kartı "%" olarak ne kadar kullanılıyor?

İşlemci genelde 60 40 arası ekran kartı ise 20 40 arası kullanılıyor.

arkadaşlar sorunu buldum benle aynı sorunu yaşıyan arkadaşlar varsa onların sorununu düzeltmek için yazıyorum önce msi after burner indirin sonrasında ekran kartı ve işlemci kullanımınıza bakın eğerki ekran kartınız işlemcinizden iyiyse ve işlemciniz %100 %80 arası kullanılırken ekran kartınız %20 civarlarında kullanılıyorsa grafikleri nvidia denetim masasından arttınız herşeyi kaliteye çekin böylece ekran kartınız daha fazla kullanılıcak ve işlemcinizin kullanımı düşücektir ben herşeyi performansa aldığımda fortnite da 50 150 arası fps alırken nvidia denetim masasından gidip çözünürlüğü arttırdım 2880x1620 ye aldım ve diğer geri kalan grafikleri kenar yumuşatma gibi ayarların hepsini kaliteye çekip oyuna bir daha girdim ve bu sefer 150 500 arası fps almaya başladım ve ekran kartım %92 kullanılmaya başladı işlemci ise %50 60 civarlarındaydı ekran kartı derecem 70 işlemci ise 75 di yani diyeceğim şu ekran kartınız iyi işlemciniz kötüyse peformansa almayın kaliteye alın böylece ekran kartı işlemcinin görevlerini yerine getirebilir ve aynı zamanda nvidia denetim masasından surround physx yapılandırması kategorisinden physx işlemci: ayarını ekran kartınız seçin sizde muhtemelen otomatikdir o ve bu ayarlarla oyuna girip bakın eğerki ekran kartınız fazla kullanılıyor ve fps düşüyorsa ayarları kendinize göre yapabilirsiniz mesela kenar yumuşatma ayarı 8x se 4x 2x e çekilebilir ve ekran kartı böylece rahatlar

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı