Bazi arkadaslar bu VRAM muhabbetini dogru anlamamis anlasilan. Biz daha yuksek VRAM ugruna daha kotu kart alin demiyoruz, muadil kartlar arasindan VRAM'i yuksek olani tercih edin diyoruz. Ornegin 3060 Ti - RTX 3070 ile 6700 XT birbirine denk kartlar, ancak bunlarin arasindan en yuksek VRAM'e sahip olan model 6700 XT, dolayisiyla onu tercih etmek daha mantikli.
Neymis, yuksek VRAM istiyorsa optimizasyonu kotudur. Iyi, cok VRAM kullaniyor diye, optimizasyonu kotu diye oynamak istedigimiz oyunlari oynamayalim o zaman. Boyle bir mantik mi var? Oyunu duzeltmek senin elinde olan bir sey degil. Oynamak istiyorsan da mecburen VRAM'i yuksek kartlara yonelmelisin. 2080 Super gibi guclu bir karti sirf 8 GB VRAM'den oturu kas gucu ziyan oluyor diye sattim ve RX 6800 aldim. Hicbir oyunda sacma sapan dusuk video bellegi uyarisi almiyorum, mutlu mesut yasiyorum. Ayrica artik oyunlar optimizasyon problemi olmasa da 8 GB VRAM icin yavasca yetersiz kalmaya basliyor.
NVIDIA'nin da cok umurundaydi. Adamlarin politikasi belli. VRAM mi istiyorsun? 4080 al, 4090 al, 4070 al. Ya da goz boyamasi ve sisirilmis fiyata sahip olan kas gucu zayif 4060 Ti 16 GB al. 3000 serisinde de ayni zirvayi yaptilar.