RTX 3070 fan ayarları nasıl olmalı?

Smkplayer

Centipat
Daha fazla  
Merhaba, bilgisayarın fanlarını ayarlarken zorlanıyorum bilgisayarda 4 fan 3 tanesi önde 1 arkada. 1 tane sıvı soğutma fanı var bunların ayarları nasıl olmalı? Bilgisayar normal kullanımda bile sesli, ben sessiz olmasını istiyorum ama oyun oynarken de çalışsın fanlar. RDR2 oynanırken ısınıyor bilgisayar.
Anakart: MSI B450 Gaming Plus.
Ekran kartı: Palit 3070.
İşlemci: Ryzen 5 5600X.

Hocam kasanız nedır bılgısayqarın yukune gore calısır fanlar ama fan Control yukleyebılırsınız manuel ayazrlanıyor.

Hocam kasanız nedır bılgısayqarın yukune gore calısır fanlar ama fan Control yukleyebılırsınız manuel ayazrlanıyor.
corsair 5000d

Daha güzel bir yazılım yok mu hocam onu pek sevmedim.

Son düzenleme:
corsair 5000d

Daha güzel bir yazılım yok mu hocam onu pek sevmedim.
Bios dan ayarlaya biliyorsun. Ayrıca ısınıyor dediğin ne kadar ısınıyor mesal 50-60 derece de bir ısınma daha detaylı bir test atarsan daha sağlıklı yorum yaparız. Ses konusunda fanlar dönüyor ki ses çıkarıyor. Normal oyun oynarken ses duyman.

Kasa fanlarını BIOS'tan sıcaklığa göre ayarlayabilir ve bir sıcaklık eğrisi oluşturabilirsiniz ya da kasanızda Commander tarzı bir HUB varsa iCue üzerinden ayar yapabilirsiniz. Sıvı soğutma nedir?

BIOS'tan ayarlaya biliyorsun. Ayrıca ısınıyor dediğin ne kadar ısınıyor mesal 50-60 derece de bir ısınma daha detaylı bir test atarsan daha sağlıklı yorum yaparız. Ses konusunda fanlar dönüyor ki ses çıkarıyor. Normal oyun oynarken ses duyman.

BIOS'tan ayarlamayı biliyorum ama en ideal değer ne olmalı onu bilmiyorum.

1743604608645.png

FurMark sonucu bu GPU hot spot 93 derece.

Kasa fanlarını BIOS'tan sıcaklığa göre ayarlayabilir ve bir sıcaklık eğrisi oluşturabilirsiniz ya da kasanızda commander tarzı bir hub varsa iCUE üzerinden ayar yapabilirsiniz. Sıvı soğutma nedir?

Gametech Hydra 240mm.

Son düzenleme:
Hotspot 85 dereceye kadar "iyi", 110 dereceye kadar "kabul edilebilir". Termal bakım yaptırmadıysanız yaptırabilirsiniz. Onun haricinde ideal değer diye bir şeyden bahsetmek zor. Yani deneme yanılma yoluyla boştaki ve yük altındaki fanları ayarlamalısınız. Boştayken düşük RPM'lere yükteyken yüksek RPM'lere ayarlayın. Giderek artan bir fan eğrisi ile sessizlik-sıcaklık dengesini bulun. Kısmen ya sesten ya da sıcaklıktan taviz vereceksiniz.

Kendi sistemimden örnek vermem gerekirse, boştayken işlemcinin 40-45 dereceye kadar çıkmasına müsade ediyorum ve bunu 45 dereceye kadar 650-680 RPM aralığında yapıyorum. Tüm fanlar Corsair Commander'e bağlı olduğu için sıvı soğutmanın soğutma suyu sıcaklığına göre limitleri belirledim. Böylece boştayken sessiz ve kısmen serin bir sistem elde edebiliyorum. Yük altında ise işlemcinin 65 dereceyi geçmesini engelliyorum ki genelde bu değerlere yaklaşmıyor bile. Ekran kartım ise (MSI Z trio 3070) stok ayarlarında 1600-1800 RPM aralığında 70-71 dereceyi geçmiyor ki bu benim için kabul edilebilir bir değer.

Sizin sorununuz sadece GPU sıcaklığı ise ve yakın zamanda termal bakım yaptırmadıysanız bakım yaptırmak büyük oranda işinize yarar diye düşünüyorum. Bunların haricinde harcama yaparak daha sessiz ama soğutma konusunda başarılı kasa fanları da alabilirsiniz. UV işlerinden anlıyorsanız güvenli sınırlar içerisinde ufak tefek denemeler de yapabilirsiniz. @Smkplayer

Technopat Haberler

Geri
Yukarı