RTX 3070 i5 13400F sistemde oyun oynarken siyah ekran veriyor

Devolve

Hectopat
Merhaba, başlıkta belirttiğim gibi siyah ekran problemi yaşıyorum. Az önce CS2'de rekabetçi maçı esnasında yaşadım. ETS 2, GTA 5 gibi oyunlarda da yaşamıştım. Son birkaç aydır olan bir problem. Siyah ekrandan sonra bilgisayar kendine reset atıyor. Görüntü ancak böyle geri geliyor. Neden kaynaklanıyor olabilir?

detaylıca sisteminizi belirtin ve boşta-yükte sıcaklık değerlerini gönderin.

13. nesil Intel i5-13400F 2.50GHz işlemci.
H610M H V2 DDR4 anakart.
G.Skill Ripjaws 32(16x2) GB DDR4 RAM.
Gigabyte RTX 3070 8 GB VRAM ekran kartı.
Adata Legend 800 1TB M.2 SSD.
Thermaltake Smart BX1 650W PSU.
Windows 11 işletme sistemi.
Soğutma sistemi olarak kasada 3 adet önde 1 adet arkada olmak üzere 4 adet fan bulunmakta. Bir de işlemcinin stok fanı üzerinde.
Sistem 2 yıldır hiç detaylı temizlenmedi.

Sistem özelliklerim bu şekilde. Şu an sadece burası açıkken ekran kartım 48-51 derece arası gidip geliyor. Fanlar dönmüyor. Yükte ise fanlar 4000RPM'e kadar çıkıyor ve CoD4 (2007) gibi bir oyunda bile 81 dereceyi görüyorum. Anladığım kadarıyla 83 derece olunca bu sorun oluyor. NVIDIA'nın sürücü ayarlarında öyle bir ayar vardı. FPS ise oyunlarda önceki haline göre çok daha düşük. Önceden sorunsuz şekilde en yüksekte oynadığım oyunları şu an ortada, düşükte zor oynuyorum. Buna ek olarak bir şey inerken/güncellenirken sistem çok kasıyor.

Ek: Şu an boştayken fanlar 2000RPM'e kadar çıktı. Sıcaklık ise 46 derece. İşlemci sıcaklığını bilmiyorum, Afterburner kurmuştum fakat çalışmadı.

Son düzenleme:
H610M h V2 DDR4 anakart.
Soğutma sistemi olarak kasada 3 adet önde 1 adet arkada olmak üzere 4 adet fan bulunmakta. Bir de işlemcinin stok fanı üzerinde.

Sistem özelliklerim bu şekilde. Şu an sadece burası açıkken ekran kartım 48-51 derece arası gidip geliyor. Fanlar dönmüyor. Yükte ise fanlar 4000RPM'e kadar çıkıyor ve CoD4 (2007) gibi bir oyunda bile 81 dereceyi görüyorum. Anladığım kadarıyla 83 derece olunca bu sorun oluyor. NVIDIA'nın sürücü ayarlarında öyle bir ayar vardı. FPS ise oyunlarda önceki haline göre çok daha düşük. Önceden sorunsuz şekilde en yüksekte oynadığım oyunları şu an ortada, düşükte zor oynuyorum. Buna ek olarak bir şey inerken/güncellenirken sistem çok kasıyor.

Ek: Şu an boştayken fanlar 2000RPM'e kadar çıktı. Sıcaklık ise 46 derece. İşlemci sıcaklığını bilmiyorum, Afterburner kurmuştum fakat çalışmadı.

Dostum o karta acil bakım yap. Elinde kalacak. Kaliteli termal macun al. MX4 ya da MX6 alabilirsin.

H610M H V2 DDR4 anakart.

80 üstü pek iyi olmaması gerek. CPU ısı değeri için oyun oyna biraz oyundan çıkmadan AIDA aracı ile CPU ısı değerlerini yolla. Ona'da bakalım. Ona göre bakım yaptırırsın. Eğer bakım sonrası düzelmez ise donanımsal olarak inceleyeceğiz.

Dostum o karta acil bakım yap. Elinde kalacak. Kaliteli termal macun al. MX4 ya da MX6 alabilirsin.
Teşekkür ederim hocam bakacağım.

80 üstü pek iyi olmaması gerek. CPU ısı değeri için oyun oyna biraz oyundan çıkmadan AIDA aracı ile CPU ısı değerlerini yolla. Ona'da bakalım. Ona göre bakım yaptırırsın. Eğer bakım sonrası düzelmez ise donanımsal olarak inceleyeceğiz.
Tamamdır hocam bakacağım. Afterburner'ı tekrar denesem olur mu?

1752148274376.png

LoL'ün ana ekranında (maça girmedim) sıcaklıklar ve bellek kullanımı bu şekilde hocam. 80 dereceyi gördüğü oldu maça girmeden. Bir de ek olarak Fortnite gibi oyunlarda (özellikle son zamanlarda) çok yüksek sesler olduğu zaman sesler kesiliyor. Sanki bilgisayar donuyormuş da ses gidiyormuş gibi oluyor. Bir ek daha: 90 dereceyi gördü işlemci maç açılırken.

1752149133652.png

Az önce maçtayken anlık değerler.

1752150322458.png

2K - yüksek ayarlarda GTA 5 Enchanced oynarken sıcaklık ve kullanım değerleri bu şekilde. Fanlar ise hemen hemen 4000RPM'i görüyor. Ekran kartı da 82 dereceyi gördü bir kere.

1752151111439.png

VALORANT oyunundaki değerler. Her şey en yüksekte.

1752151304484.png

Boşta değerler bu şekilde.

Son düzenleme:
Elin değmişken macun işini'de hallet. Peki son durumlar nasıl ?
Hocam o kadar yapmalık bilgim yok ve açıkçası parçaları çıkartmaya biraz korkuyorum. FPS'ler biraz arttı, CPU sıcaklığı 70 dereceyi geçmiyor ve ekran kartı da maksimum 73-74'ü görüyor. Ekran kartının fanları aşağı baktığı için onları temizleyemedim, yakın bir zamanda donanımdan daha iyi anlayan bir tanıdığım macun işlerini halletmeye gelecek o zaman ekran kartının fanlarını da halledeceğim. Temizledikten sonra geç açıldı birazcık bilgisayar o biraz korkuttu sadece.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı