PatricBateman
Decapat
Merhaba Technopat ailesi,
Bir süredir başa çıkamadığım ve artık can sıkıcı bir hal alan siyah ekran sorunum için değerli görüşlerinize ve yardımlarınıza başvurmak istiyorum.
Sorunun Detayları: God of War gibi yüksek sistem gerektiren oyunlarda veya daha basit oyunlarda fark etmeksizin, oyuna girdikten yaklaşık 10-15 dakika sonra aniden ekran sinyali kesiliyor (siyah ekran). Tam bu esnada hem işlemci sıvı soğutma fanları hem de ekran kartı fanları son hızda (%100 devirde) çalışmaya başlıyor. Bilgisayar bu durumda kilitlenip kalıyor, kendini yeniden başlatmıyor. Kasadaki güç tuşuna basılı tutarak kapatıp yeniden açmam gerekiyor. Sıradan masaüstü kullanımında veya video izlerken hiçbir sorun yaşamıyorum, sorun sadece sisteme yük bindiğinde ortaya çıkıyor.
Sistem Özelliklerim:
Bu konuda tecrübesi olan veya aklına farklı bir çözüm yolu gelen üyelerin yardımlarını bekliyorum. Değerli görüşleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
Bir süredir başa çıkamadığım ve artık can sıkıcı bir hal alan siyah ekran sorunum için değerli görüşlerinize ve yardımlarınıza başvurmak istiyorum.
Sorunun Detayları: God of War gibi yüksek sistem gerektiren oyunlarda veya daha basit oyunlarda fark etmeksizin, oyuna girdikten yaklaşık 10-15 dakika sonra aniden ekran sinyali kesiliyor (siyah ekran). Tam bu esnada hem işlemci sıvı soğutma fanları hem de ekran kartı fanları son hızda (%100 devirde) çalışmaya başlıyor. Bilgisayar bu durumda kilitlenip kalıyor, kendini yeniden başlatmıyor. Kasadaki güç tuşuna basılı tutarak kapatıp yeniden açmam gerekiyor. Sıradan masaüstü kullanımında veya video izlerken hiçbir sorun yaşamıyorum, sorun sadece sisteme yük bindiğinde ortaya çıkıyor.
Sistem Özelliklerim:
- İşlemci: Intel Core i5-12400F
- Anakart: ASUS TUF Gaming B660M-E D4 (BIOS güncel)
- Ekran Kartı: ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3070 Ti V2 8 GB GDDR6X.
- RAM: 4x8GB (Toplam 32 GB) Adata XPG 3600MHz DDR4.
- İşlemci Soğutucu: Corsair 240mm Sıvı Soğutma.
- SSD 1 (Sistem): WD SN570 500GB Blue GEN3x4 M.2
- SSD 2: Kingston KC3000 1TB.
- Kasa: ASUS TUF Gaming GT301 RGB.
- Güç Kaynağı: ASUS TUF Gaming 750B 750W 80+ Bronze.
- Sıcaklık ve Temizlik: İlk şüphem aşırı ısınmaydı. Bu nedenle hem işlemcinin hem de ekran kartının termal macunlarını Thermal Grizzly Kryonaut ile yeniledim. Kasa içi hava akışı oldukça iyi ve tüm donanımlar düzenli olarak temizleniyor. Oyun sırasında MSI Afterburner ile takip ettiğimde sıcaklık değerlerim gayet ideal seviyelerde (GPU maksimum 70-75°C, CPU maksimum 60-65°C). Yani sorun kesinlikle aşırı ısınma kaynaklı değil.
- Yazılımsal Adımlar: DDU (Display Driver Uninstaller) ile ekran kartı sürücüsünü güvenli modda tamamen kaldırıp NVIDIA'nın sitesinden en güncel sürümü temiz kurulumla yükledim. Farklı sürücü versiyonlarını da denedim. Windows 11 güncel, tüm güncellemeler yapıldı.
- BIOS Ayarları: BIOS üzerinden XMP profilini açıp kapatmayı denedim. İşlemci ve RAM için çeşitli frekans düşürme/yükseltme ve voltaj ayarlamaları denendi fakat hiçbiri sorunu çözmedi.
- Donanım Testleri: MemTest86 ile RAM'leri saatlerce test ettim ve hiçbir hata bulunamadı. Donanımlarda harici olarak görünen bir arıza, şişmiş bir kapasitör vs. bulunmuyor.
Bu konuda tecrübesi olan veya aklına farklı bir çözüm yolu gelen üyelerin yardımlarını bekliyorum. Değerli görüşleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.