RTX 3070 Ti sistem oyun oynarken siyah ekran verip fanları hızlandırıyor

PatricBateman

Decapat
Merhaba Technopat ailesi,

Bir süredir başa çıkamadığım ve artık can sıkıcı bir hal alan siyah ekran sorunum için değerli görüşlerinize ve yardımlarınıza başvurmak istiyorum.

Sorunun Detayları: God of War gibi yüksek sistem gerektiren oyunlarda veya daha basit oyunlarda fark etmeksizin, oyuna girdikten yaklaşık 10-15 dakika sonra aniden ekran sinyali kesiliyor (siyah ekran). Tam bu esnada hem işlemci sıvı soğutma fanları hem de ekran kartı fanları son hızda (%100 devirde) çalışmaya başlıyor. Bilgisayar bu durumda kilitlenip kalıyor, kendini yeniden başlatmıyor. Kasadaki güç tuşuna basılı tutarak kapatıp yeniden açmam gerekiyor. Sıradan masaüstü kullanımında veya video izlerken hiçbir sorun yaşamıyorum, sorun sadece sisteme yük bindiğinde ortaya çıkıyor.

Sistem Özelliklerim:

• İşlemci: Intel Core i5-12400F
  • Anakart: ASUS TUF Gaming B660M-E D4 (BIOS güncel)
  • Ekran Kartı: ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3070 Ti V2 8 GB GDDR6X.
  • RAM: 4x8GB (Toplam 32 GB) Adata XPG 3600MHz DDR4.
  • İşlemci Soğutucu: Corsair 240mm Sıvı Soğutma.
  • SSD 1 (Sistem): WD SN570 500GB Blue GEN3x4 M.2
  • SSD 2: Kingston KC3000 1TB.
  • Kasa: ASUS TUF Gaming GT301 RGB.
  • Güç Kaynağı: ASUS TUF Gaming 750B 750W 80+ Bronze.
Bugüne Kadar Denediğim Çözüm Yolları: Sorunun kaynağını bulmak için aşağı yukarı denemediğim yol kalmadı diyebilirim:

1. Sıcaklık ve Temizlik: İlk şüphem aşırı ısınmaydı. Bu nedenle hem işlemcinin hem de ekran kartının termal macunlarını Thermal Grizzly Kryonaut ile yeniledim. Kasa içi hava akışı oldukça iyi ve tüm donanımlar düzenli olarak temizleniyor. Oyun sırasında MSI Afterburner ile takip ettiğimde sıcaklık değerlerim gayet ideal seviyelerde (GPU maksimum 70-75°C, CPU maksimum 60-65°C). Yani sorun kesinlikle aşırı ısınma kaynaklı değil.
  2. Yazılımsal Adımlar: DDU (Display Driver Uninstaller) ile ekran kartı sürücüsünü güvenli modda tamamen kaldırıp NVIDIA'nın sitesinden en güncel sürümü temiz kurulumla yükledim. Farklı sürücü versiyonlarını da denedim. Windows 11 güncel, tüm güncellemeler yapıldı.
  3. BIOS Ayarları: BIOS üzerinden XMP profilini açıp kapatmayı denedim. İşlemci ve RAM için çeşitli frekans düşürme/yükseltme ve voltaj ayarlamaları denendi fakat hiçbiri sorunu çözmedi.
  4. Donanım Testleri: MemTest86 ile RAM'leri saatlerce test ettim ve hiçbir hata bulunamadı. Donanımlarda harici olarak görünen bir arıza, şişmiş bir kapasitör vs. bulunmuyor.
Tüm bu denemelere rağmen sorunun kaynağını bir türlü tespit edemedim. Aklıma gelen son ihtimal, ASUS TUF 750W 80+ Bronze güç kaynağının RTX 3070 Ti'ın anlık güç çekimlerinde (transient spikes) yetersiz kalması veya bir arızasının olması. Ancak elimde başka bir PSU olmadığı için bunu test etme imkanım yok.

Bu konuda tecrübesi olan veya aklına farklı bir çözüm yolu gelen üyelerin yardımlarını bekliyorum. Değerli görüşleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.

@PatricBateman
Çok şey denemişsiniz....
SSD 2 de veri yok ise veya az ise SSD 1 e taşıyın ve sadece SSD 2 takılı iken SSD 2 ye de Windows kurun.

SSD lerin ikisini de söktükten sonra öncelikle BIOS u fabrika ayarlarına yükleyin. SSD ler takılı iken fabrika ayarlarına yüklerseniz bazı ayarlar gerçek fabrika ayarlarına dönmez. Sebebi EFI bölümü.
  • Kurulum esnasında ethernet kablosu kullanın.
  • Kurulum sonrası Windows tam olarak güncel hale gelene kadar hiçbir driver kurmayın. PC yi her gerektiğinde yeniden başlatıp güncelleme kontrolü yapın.
  • Windows tam güncel hale geldikten sonra Anakartın üretici sitesine girerek öncelikle güncel değil ise BIOS sürümünü güncelleyin ve üreticinin destek yazılımını yükleyip onun üzerinden de güncellemeleri kontrol edin.
  • Özellikle gerekmedikçe driverleri güncellemeyin. ( Bu benim tavsiye ve tercihim, çoğu kişi aksini söyleyebilir.)
  • Açıksa bitlocker'i kapatın.

Umarım sorun yaşamazsınız. Yaşarsanız büyük ihtimalle donanımsal bir problem var demektir..

@PatricBateman
Çok şey denemişsiniz....
SSD 2 de veri yok ise veya az ise SSD 1 e taşıyın ve sadece SSD 2 takılı iken SSD 2 ye de Windows kurun.

SSD lerin ikisini de söktükten sonra öncelikle BIOS u fabrika ayarlarına yükleyin. SSD ler takılı iken fabrika ayarlarına yüklerseniz bazı ayarlar gerçek fabrika ayarlarına dönmez. Sebebi EFI bölümü.
  • Kurulum esnasında ethernet kablosu kullanın.
  • Kurulum sonrası Windows tam olarak güncel hale gelene kadar hiçbir driver kurmayın. PC yi her gerektiğinde yeniden başlatıp güncelleme kontrolü yapın.
  • Windows tam güncel hale geldikten sonra Anakartın üretici sitesine girerek öncelikle güncel değil ise BIOS sürümünü güncelleyin ve üreticinin destek yazılımını yükleyip onun üzerinden de güncellemeleri kontrol edin.
  • Özellikle gerekmedikçe driverleri güncellemeyin. ( Bu benim tavsiye ve tercihim, çoğu kişi aksini söyleyebilir.)
  • Açıksa bitlocker'i kapatın.

Umarım sorun yaşamazsınız. Yaşarsanız büyük ihtimalle donanımsal bir problem var demektir..

Cevabınız ve ayırdığınız vakit için çok teşekkür ederim.

Önerdiğiniz yöntem, sorunu izole etmek ve kaynağını netleştirmek adına gerçekten çok mantıklı bir yol haritası sunuyor. Mevcut sistemimdeki olası bir yazılımsal çakışmayı veya gözden kaçan bir ayarı tamamen elemek için en doğru adım bu olacaktır.

En kısa sürede vakit ayırıp belirttiğiniz adımları birebir uygulayacağım. İkinci SSD'me temiz bir Windows kurulumu yapıp, güncellemeleri ve sürücüleri anlattığınız sırayla yükleyerek sistemi test edeceğim.

Gelişmeleri ve testin sonucunu olumlu ya da olumsuz olarak mutlaka bu başlık altından tekrar paylaşacağım.

Tekrardan değerli yönlendirmeniz için teşekkürler.

@PatricBateman
Küçük bir ayrıntı daha ekleyeyim..
Kurulum esnasında disk seçme ekranı gelince disk tek parça bile olsa silin. Disk tek parça ayrılmamış alan halinde iken bölmeden ve biçimlendirmeden kurulum için seçerek ilerleyin.
BIOS fast boot özelliğini sürekli kapalı kullanmanızı da tavsiye ederim.

Böylesine ayrıntılı bir şekilde konu açtığınız için ben de size teşekkür ederim. Umarım herkes en azından sizin yaptığınızın yarısını yapar.

@dolob
Öncelikle zaman ayırıp gösterdiğiniz yol haritası için tekrar teşekkür ederim. Süreci sizinle ve konuyu takip eden diğer üyelerle paylaşmak için yazıyorum.

Tavsiye ettiğiniz tüm adımları harfiyen uyguladım. Birincil M.2 SSD de dahil olmak üzere tüm diskleri sistemden fiziksel olarak ayırdım. Sadece ikinci M.2 SSD (Kingston KC3000 1TB) takılıyken, BIOS'u varsayılan ayarlara sıfırladıktan sonra temiz bir Windows 11 kurulumu gerçekleştirdim. Kurulum sırasında disk silme işlemini de belirttiğiniz gibi yaptım.

Kurulum tamamlandıktan sonra, herhangi bir sürücü yüklemeden önce Windows Update'in tüm güncellemeleri ve temel sürücüleri yüklemesini bekledim. Sistem tamamen güncel hale geldikten sonra ASUS'un sitesinden sadece en temel ve gerekli yonga seti (chipset) sürücülerini kurdum. Ekran kartı sürücüsünü de yine NVIDIA'nın sitesinden temiz kurulum seçeneği ile yükledim. Kısacası, sistemi en sade ve en temiz haliyle, olası tüm yazılım çakışmalarından arındırılmış bir şekilde test etmeye hazır hale getirdim.

Maalesef, tüm bu titiz işlemlere rağmen sonuç değişmedi. God of War oyununa girdikten yaklaşık 5-10 dakika sonra, sorun yine kendini birebir aynı şekilde gösterdi: Ekran sinyali aniden kesildi ve o anda hem ekran kartı hem de işlemci soğutucu fanları %100 devirde çalışmaya başladı. Bilgisayar yine kilitlendi ve güç tuşundan kapatmak zorunda kaldım.

Bu durum, sorunun yazılımsal bir çakışma, sürücü hatası veya işletim sistemi kaynaklı bir problem olma ihtimalini neredeyse tamamen ortadan kaldırıyor. Artık sorunun kesin olarak donanımsal olduğuna eminim.

Geldiğim noktada ise iki şüpheli var ve ne yazık ki elimde yedek parça olmadığı için hangisinin suçlu olduğunu tespit edemiyorum:

1. Güç Kaynağı (PSU): ASUS TUF Gaming 750W 80+ Bronze PSU'nun, anlık güç çekimlerinde (transient spikes) RTX 3070 Ti'ı beslemeye yetmediğini veya zamanla performansında bir degradasyon olup arızalı duruma geçtiğini düşünüyorum. Watt değeri kağıt üzerinde yeterli olsa da, anlık yüklenmelerde istikrarlı güç sağlayamıyor olabilir.
  2. Ekran Kartı (GPU): Diğer bir ihtimal ise ASUS TUF RTX 3070 Ti'ın kendisinde, sadece ağır yük altında ortaya çıkan donanımsal bir arıza olması.
Bu aşamada değerli Technopat ailesine sormak istediğim şey şu: Bu iki donanım arasında kesin bir sonuca varmak için uygulayabileceğim başka bir test veya yöntem var mıdır? Ekran kartını veya güç kaynağını değiştirmeden, sorunun kaynağını net bir şekilde tespit etmemi sağlayacak bir yazılımsal test (voltaj takibi, güç tüketim analizi vb.) veya bakmam gereken belirli bir Windows olay günlüğü kaydı olabilir mi?

Tavsiyeleriniz ve tecrübeleriniz, doğru parçayı tespit edip garanti sürecini başlatmam için bana çok yardımcı olacaktır. Şimdiden teşekkürler.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı