RTX 3080 R7 5800X sistem toplama

AlienaPanthera

Femtopat
Daha fazla  
Herkese selamlar, sağlıklı güzel günler. Öncelikle bu benim forumdaki ilk konu açışım, hatta ilk eylemim diyerek konuya başlamak istiyorum.
Yazacaklarım, soracaklarım biraz uzun olacak bu nedenle zaman ayırıp okuyan, yardımcı olan olamayan herkese şimdiden teşekkür ediyorum.
Konuyu açmadan önce forum kurallarını detaylı şekilde okudum, yazdıklarım ve sorduklarım farklı konuları kapsadığından dolayı, eksik veya yanlış başlıklar altına açtıysam modlardan özür diliyorum. İlk olduğu için anlayışla karşılayacaklarına inanıyorum.

Uzun süredir üzerinde düşündüğüm Twitch projeme, pandeminin itelediği gazla neyi bekliyorum ki artık deyip başlama kararı aldım. Aslında alınan bu karar yaklaşık 4-5 ay öncesine dayanıyor. Şu an kullanmakta olduğum ilk ve tek bilgisayarımı bundan yaklaşık on sene öncesinde toplamıştım, bu nedenle güncel donanımlar hakkında en ufak bilgim yoktu. 4-5 aylık uzun araştırmalar sonucunda aşağıdaki sistemi toplama kararı aldım.

Anakart : Asus Tuf x570
İşlemci : Ryzen7 5800x
RAM : GSkill Neo 3600-16cl
Ekran Kart : Asus Tuf 3080 oc
SSD : Samsung 980pro 250 (İşletim,obs,dc,spoti vs. gerekli uygulamalar)
SSD : Xpg 1tb Gammıx s50 Lite
HDD : Seagate 1TB Firecuda 64mb+
PSU : Corsair RM850 850+80Gold
Sıvı soğutma : Coolermaster masterliquid ML360R
Kasa : Coolermaster MasterBox TD500 Mesh
Monitör : LG 27GL850-B 144hz 1ms nano-ıps 2k
Kulaklık : Steelseries Arctis 7 2019 kablosuz
Klavye : Corsair k70 cherry
Fare : Corsair DarkCore Pro
Mikrofon : HyperX Quadcast
Kamera : Logitech Streamcam Graphite

Sistem aşağı yukarı bu şekilde olacak. Önümde 3-4 aylık bir süreç var, bu süre içerisinde hepsini toplamayı düşünüyorum. Şu an sadece anakart var elimde.
Şimdi dostlar sizlere sorularım şu şekilde;

İşlemci de 5800x yerine 3800xt veya 5600x kullanmak, benim açımdan ne gibi değişikliklere yol açar? Yapacağım işi doğrudan etkiler mi? Twitch üzerinden yayın yapıyor olacağım, yayınlarda genellikle üst değerlerde akıcı bir şekilde oyun oynanması benim için yeterli. Yayın sonrası ne kadar sürdüğünün pek önemi olmayan, profesyonellik dışı ufak çaplı render işlemlerim olabilir.

2k oyun üzerinden düşünürsek 3080 yerine 3070 almak daha mı mantıklı olur? (Tabii ki 3080in verdiği performans çok daha fazla olacaktır ama bizim işimize yarar mı gerçekten bu değerler? 144hz monitörde 180FPS yerine 150-160 almam yayın için ne kadar önemli?)

Yukarıda belirttiğim parçaların birbirleri ile uyumları hakkında gözümden kaçan şeyler var mıdır?

Bahsettiğim kamera hakkında ne düşünüyorsunuz? C922 ile farkları nelerdir?

Bütçem aşağı yukarı yazdığım parçalar kadar olacak. Bunlarla aynı performansı alabileceğim daha uygunları var mıdır?

O parça kötü, bu parça olabilir vs. verebileceğiniz her türlü tavsiyeye açığım.

Evet dostlar sorularım şimdilik bu kadardı, okuyan herkese tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Twitch projeniz adına ilk adımınız PC'den çok internet olmalı interneti hallettiğinizi varsayıyorum 144Hz monitör de 144'e sabitlersiniz zaten o problemde çözüldü gelelim yayına yayında insanların görüntüsü ilk başta dediğim gibi ağırlıklı olarak internete bağlı internetten sonra ise bu PC gayet halleder ki zaten Twitch platformuna bakarsanız çoğu yayın yapan kişide RTX bile yok 3080 almanız geleceğe yönelik iyi bir yatırım olacaktır diğer parçalar hakkında tam bilgi sahibi değilim iyi günler dilerim ve şunu da unutmamanızı belirtmek isterimki 100 izleyicinizden 10 tanesi bile 2K görüntü kalitesini kaldıran ne internete ne de PC'ye sahip.

Konuyu biraz önce gördüm, devreye girmekten korkuyordum.

Neyse.

@AlienaPanthera ekipmanlar hariç, sadece kasa için tam bütçeniz kaç TL?

Burada benim de merak ettiğim konular da var ondan seni etiketledim rahatsızlık verdiysek affola, 5600X ile streaming olayı benim de kafamı karıştırıyor, görünürde olur gibi ama senin de bu sisteme fikrini almak istedim ondan dolayı.

İfadeler: RPM
Konuyu biraz önce gördüm, devreye girmekten korkuyordum.

Neyse.

@AlienaPanthera ekipmanlar hariç, sadece kasa için tam bütçeniz kaç TL?
Belli bir bütçe limitim yok. Söylediğim parçaların ayarında bana dönüşü aynı derecede olan daha düşük bütçeli olursa tabii çok daha güzel olur

Dostum çok teşekkür ederim yorumun için. Sabitleme olayı için sordum aslında. Böyle bir şeye gerek kalmadan aynı performansı 3070 sağlar mı? Öyleyse fiyatı düşürebildikçe düşürmekten yanayım.

Yayını büyük ihtimal oyun için yapıyorsanız oyun sırasında nvenc ile, onun haricinde görüntülü konuşma gibi olacaksa işlemci ile yapacaksınız büyük ihtimal çünkü X264 ile daha kaliteli görüntü veriyor diye biliyorum ama emin değilim o konuda. Anakartı iade edebilirseniz QP'deki kampanyadan 5900X + B550-E öneririm. Kasa olarak P400A, PSU olarak aurum PT 1200W ve sıvı soğutma olarak PF360'a da bakabilirsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…