RTX 3080 Ti ve İki RTX 3060 Modelinin Çıkış Tarihi Ertelenmiş Olabilir

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Katılım
22 Haziran 2011
Mesajlar
62.988
Makaleler
2
Çözümler
29
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
RTX 3080 Ti

Yeni sızıntılara bakılırsa RTX 3080 Ti kartların çıkış tarihinde erteleme söz konusu. RTX 3060 ise iki farklı model olarak Ocak ayında piyasaya çıkabilir. Geçtiğimiz hafta RTX 3050, RTX 3060 ve RTX 3080 Ti gibi Ampere ekran kartı modellerini bir yazılım güncellemesinde görmüştük. Alman yayıncı Igor’s Lab ise NVIDIA’nın yaklaşmakta olan bazı GPU’larıyla ilgili güncel bilgiler […]

Devamı: RTX 3080 Ti ve İki RTX 3060 Modelinin Çıkış Tarihi Ertelenmiş Olabilir
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...
 
@Ali Güngör hocam, RTX 3060 için 12 GB mevzusu size makul geliyor mu? Bir söylenti var ama o tarz bir GPU için 12 GB ile ne amaçlanıyor merak ediyorum.
RTX 3070 bile 8 GB çıktıysa ondan daha güçsüz bir kartın 12 GB ile çıkması tamamıyla dalga geçmek olur. RTX 3070 normalde çok rahat 4K oynatabilecek iken o saçma VRAM'ine kurban oluyor.
 
RTX 3070 normalde çok rahat 4K oynatabilecek iken o saçma VRAM'ine kurban oluyor.

Asıl sorun bellek miktarı değil bellek bant genişliği. 3080'e göre daha düşük bellek kullanıyor 3070, GDDR6.

Yani 3070'e 8 değil de 10-12 GB VRAM koyulsaydı bile, bu fiyatı gereksiz arttırmaktan başka bir şey yapmayacaktı. 3080 ile bant genişliği olarak neredeyse 2 kat farkı var, 3070'in. Bu fark 4K çözünürlükte, yüksek ayarlarda kendini gösteriyor işte.
  • RTX 3070 GDDR6: 760.0 GB/s
  • RTX 3070 GDDR6: 448.0 GB/s
3070, fiyat konumlandırmasıyla bence gayet güzel bir kart. DLSS'in gelişmesi ve oyun motorlarının optimizasyonu ile VRAM sorunu (ki, sorun mu tartışılır) ertelenebilir.

Dediğiniz gibi VRAM özellikleri daha iyi olsaydı, bu sefer (bana göre) gereksiz pahalı olacaktı. Çünkü bellekler, eskisine göre daha pahalı (Her nesilde ucuzlaması gerekirken pahalanıyor...).

Bu noktada 3070 Ti ya da 3070 Super gibi bir kart çıkartılacaktır bana göre, GDDR6X bellekli.

Mesela RX 6XXX kartlarda GDDR6 bellek kullanılıyor hep. Eğer bir oyunda ya da renderda, RTX 3080/3090'ın önde olduğunu görürseniz; RTX 3080/90'ın GDDR6X bellek kullanması emin olun farkta büyük öneme sahip. :)
 
3070 16 GB VRAM olsa ve GDDR6X olsa iyi olurdu ama üçüncü parti modellerin fiyatları bu özelliklerle 6500 TL'de kalsaydı.
 
@SideWinder değerli bilgileriniz için teşekkürler hocam.

İşte burada hemen kartları almamak, diğer kartların çıkmasını da beklemek gerekiyor. Zira 4K oyunculuk deyince, kartların tüm özelliklerin tepede olması gerekiyor. 1080p oyunculukta önemli olmayan özellikler bile önemli olmaya başlıyor.

3070 bana göre çok güzel bir 2K çözünürlük kartı (kendi görüşüm). 2K çözünürlükte, yüksek Hz değerlerine sahip bir monitörle keyifle kullanılabilir bence.

3060 için 12 GB bellek söylentileri var, hangi bellek tipiyle çıkacağı önemli burada. :)

3070 16 GB VRAM olsa ve GDDR6X olsa iyi olurdu ama üçüncü parti modellerin fiyatları bu özelliklerle 6500 TL'de kalsaydı.

Markalar, hem RTX hem de RX cephesinde, önerilen fiyatların çok dışına çıkmış gözüküyor. Mesela RTX 3080 12/16 GB bir GDDR6X bellekle, RTX 3070 de 10/12 GB bir GDDR6X bellekle çıksaydı, daha saçma sapan fiyatlar görebilirdik.

Burada bellek üretiminin ucuzlaması kilit noktada. Ayrıca stok sorunu da yaşanmamalı. Bu iki sorun çözülürse, hem RTX hem de RX cephesinde GDDR6X bellek stndart olur.
 
Biraz saçmalamaya başladılar. Aç gözlülükten vazgeçmeleri lazım. Her şeyi TL'nin değerine bağlıyorlardı ama TL'nin değeri NVIDIA fiyat duyurduğundan bugüne göre değerlendirirsek fazla değişmedi.
DDR5 ile yakın bir zamanda GDDR7 çıkacağını sanıyorum. O zamandan önce GDDR6X standartlaşıp ucuzlasa iyi olur.
Türkiye'de stok sorunu olduğunu düşünmüyorum çünkü ABD'deki AB'deki gibi stoğu tüketecek bir alım gücü yok.
Üretim azalmasa bile bunları yaparlardı. Şimdi kılıf uydurmuşlardır. O zaman da duymazlıktan gelirlerdi.
RTX 30 serisi çıktıktan sonra RTX 2070S'i pahalılaştırdılar, 2070'i pahalılaştırdılar. Şimdi 2060'ı da pahalılaştırmaktalar! Akıl alır gibi değil.
Asus'u MSI'ı adeta kutsallaştırdılar. Ne özelliği var o kartın? O kadar fiyat farkı olacak? Geçen yıl MSI RTX 2080 Ti Asus ROG'den daha ucuzdu. Bu yıl daha bir de epey pahalılaşmış? Acaba niye?
İki RTX 3070 Founder Edition fiyatına bir ROG Strix 3070 OC Edition satılmıyor.
Aç gözlülük kötü bir şey.
 
RTX 3070 bile 8 GB çıktıysa ondan daha güçsüz bir kartın 12 GB ile çıkması tamamıyla dalga geçmek olur. RTX 3070 normalde çok rahat 4K oynatabilecek iken o saçma VRAM'ine kurban oluyor.
RTX 3070'i 8GB yapmalarının tek sebebi RTX 3080'i satabilmektir. RTX 3080'in kurbanı oldu o kart, yoksa 4k için biçilmiş kaftan.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı