RTX 40** Serisi Laptoplar Türkiye'de neden pahalı?

creameth

Hectopat
Katılım
27 Mayıs 2020
Mesajlar
53
Çözümler
1
Ces 2023 de tanıtılmalarının adından Türkiye'de satışına başlanan MSI ve ASUS markalarının RTX40** serisi laptoplarının fiyatları yurt dışına nazaran oldukça pahalı. Aşağıda örnek olarak vereceğim MSI katana 15 B12vgk laptopun fiyatından da görebileceğiniz üzere Türkiye'de aynı laptop %70 daha pahalı satılıyor.

MSI katana 15 Amerika: Amazon.com

MSI katana 15 Türkiye: https://www.hepsiburada.com/msi-kat...ilgisayar-pm-HBC00003UCGXP?magaza=Hepsiburada

Vergilendirme konusunda büyük şirketlerin ithalat için ne gibi vergiler ödediğini tam olarak bulabilmiş değilim ancak %20 gümrük vergisinden daha yüksek olacağını düşünmüyorum.

Şimdi öncelikle bu laptopu Amerika'da satan bir insanın ne gibi vergilendirmelerle karşılaştığını bir hesaplayalım.

Diyelim ki MSI bu laptopu Amazon'da satış yapan bir satıcıya toptan fiyatı ile 1300 dolara veriyor ve o satıcı Amerika'da bilgisayarlar için %8.25 olan vergiyi koyarak satışa sunuyor.

1300*108.75/100=1413 dolar.

Edit: 1600 dolara yuvarladım burada direk normalde 1550 dolara satılıyor Amazon'da.

Yani o satıcı bu üründen 1600-1413 =187 dolar ciro elde ediyor olsun.

E peki Türkiye de işler nasıl yürüyor?

MSI gene 1300 dolara satıyor çünkü aynı satış rakamlarına sahip iki satıcıya farklı bir fiyat verecek değiller ve onlar için fark eden bir durum söz konusu değil.

1300 dolarlık laptop Türkiye'ye giriş yapıyor ve bu sırada %20 gümrük vergisi ödeniyor.

1300*120/100=1560 dolar.

Bundan sonra ise %8 KDV ekleniyor.

1560*108/100=1684 dolar.

Hadi diyelim 200 dolar da cirosu olsun bu satıcının.

1684+200 = 1884 dolar.

İyi de geriye kalan 2652(Türkiye satış fiyatının dolar karşılığı) - 1884 =768 dolar nerede?

Türkiye'deki satıcı bu üründen 1000 dolara yakın ciro mu yapıyor? Yoksa bizim bilmediğimiz ve Amerika'daki satıcıdan farklı başka masraflar mı var?

Şimdi konuyu bitirmeden önce bir duruma açıklık getirmek istiyorum. Burada lojistik ücretleri ayrıca hesaba katılmadı yani cironun içinde, ama örnek olarak aynı bilgisayarın Gürcistan'a 30 dolar kargo ücreti alınarak gönderildiğini söyleyebilirim ve bunun haricinde lojistik masrafları her yerde mevcut yani Almanya'da üretilen bir bilgisayarı İngiltere'de de satsanız Amerika'da da satsanız lojistik masrafınız olacak.
 

Dosya Ekleri

  • MSINewYorkKatana15.PNG
    MSINewYorkKatana15.PNG
    667,5 KB · Görüntüleme: 127
  • MSITürkiyeKatana15.PNG
    MSITürkiyeKatana15.PNG
    524,5 KB · Görüntüleme: 124
Son düzenleyen: Moderatör:
İşci masrafı ne olacak? Günde kaç tane laptop satılıyor tek başına paketleyip kargo şirketine götüremezsin büyük şirketlerden vergilendirmede %20'ye yakın vergide alıyorlar enflasyon farkı paranın değersiz olması.
 
Bu sorduklarınızın sebebi aslında hiçbiri. Tek cevap ülkemizde bu markaların resmi distribütörlerinin olmaması. Yani örnek vermek gerekirse MSI Türkiye diye bir şirket yok. Çünkü kanunlarımız gereği firmalar çok ağır yük altında bırakılıyor bu durumlarda ve yabancı şirketler ülkemizde şube bile açmak istemiyorlar bu nedenle. Sonuç olarak yerel fiyatlandırma yapılamıyor. Örneğin, dolar kuru ile euro kuru birbirinden farklı, fakat Amerika'da 1500 dolara satılan bir laptop Avrupa'da 1500 euroya satılıyor. Her ne kadar 1500 euro ile 1500 dolar birbirine eşit olmasa da, o ülkelerde resmi distribütörler mevcut olduğu için bölgesel fiyatlandırma yapabiliyorlar. Çünkü iki bölgede de satışı gerçekleştiren MSI ve kur farkını sıfırlayıp yalnızca kar marjını düşürüyor fiyatları eşitlemek için.

Bizim ülkemizde ise durum şu şekilde. Türkiye'de rastgele bir şirket örneğin MSI ile anlaşıyor, distribütörlük (tek satıcılık) sözleşmesi imzalıyor ve diyor ki ben senin adına bu laptopları satmak istiyorum. Sonra MSI diyor ki, al kardeşim laptop burada, fiyat 1500 dolar. Sonra buna ÖTV, KDV, gümrük vergisi ekleniyor. Bir de bunlar yetmiyor üstüne Türkiye'deki şirketin kar marjı ekleniyor. Sonuç olarak 1500 dolarlık laptop oluyor size 2500 dolar.

Sonuç olarak ortadaki sorun, teknolojik aletleri üreten firmaların birinci elden satış yapamaması bizim ülkemizde. Aynı pazardan meyve sebze almak gibi düşünün. Çiftçi üretiyor, kar marjı koyup aracıya satıyor, aracı kar marjı koyup kabzımala veriyor, kabzımal kar marjı koyup pazardaki satıcıya veriyor ve nihayetinde pazardaki satıcı kar marjı koyup size asıl fiyatı 5 lira olan domatesi 15 liradan satıyor.
 
Son düzenleme:
MSI muadillerine göre daha pahalı. Olması gerekenden de pahalı.
 
MSI muadillerine göre daha pahalı. Olması gerekenden de pahalı.

Hocam yanılıyorsunuz işte o noktada. Attığınız iki ürünün yurt dışı fiyatlarına bakarsanız aralarında sadece 100 dolarlık bir fark var. Yurt dışında linklediğiniz ASUS laptop 3899 dolara, MSI ise 3999 dolara satılıyor. Yoksa MSI pahalı falan değil muadillerine kıyasla. Hatta şöyle ki aralarında 100 dolar fark olmasının sebebi MSI laptopta daha fazla miktarda ve daha hızlı RAM bulunması, yani teknik olarak aynı ürüne fazladan para vermiyorsunuz, verdiğiniz paranın karşılığı var.

Yurt dışında muadillerine göre gereksiz pahalı olan tek laptop serisi Razer'ın Blade serisidir. Yabancı forumları veya teknoloji medyasını takip ederseniz fark edersiniz zaten. Muadil ürünlerden 700-800 dolar daha pahalıya satılıyor Razer laptoplar.

Bizim ülkemizde MSI laptopların daha pahalı olmasının sebebi, bu laptopları MSI ile anlaşıp ülkeye getiren şirketin tekeliyle alakalı bir durum, onu da yukarıda anlattım zaten neden böyle olduğunu. MSI belki laptopa 1500 dolar fiyat veriyor ancak bu şirket Türkiye pazarı özelinde kafasına göre fiyatlandırma yapabildiği için böyle yüksek fiyattan satılıyor.
 
Bizim ülkemizde MSI laptopların daha pahalı olmasının sebebi, bu laptopları MSI ile anlaşıp ülkeye getiren şirketin tekeliyle alakalı bir durum, onu da yukarıda anlattım zaten neden böyle olduğunu. MSI belki laptopa 1500 dolar fiyat veriyor ancak bu şirket Türkiye pazarı özelinde kafasına göre fiyatlandırma yapabildiği için böyle yüksek fiyattan satılıyor.

Bunun aksi bir şey söylemedim zaten. MSI'ın laptopları Türkiye pazarında olması gerekenden daha şişirilmiş fiyatlara sahip.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı