RTX 40** Serisi Laptoplar Türkiye'de neden pahalı?

Bizim ülkemizde ise durum şu şekilde. Türkiye'de rastgele bir şirket örneğin MSI ile anlaşıyor, distribütörlük (tek satıcılık) sözleşmesi imzalıyor ve diyor ki ben senin adına bu laptopları satmak istiyorum. Sonra MSI diyor ki, al kardeşim laptop burada, fiyat 1500 dolar. Sonra buna ÖTV, KDV, gümrük vergisi ekleniyor. Bir de bunlar yetmiyor üstüne Türkiye'deki şirketin kar marjı ekleniyor. Sonuç olarak 1500 dolarlık laptop oluyor size 2500 dolar.
E bu durumda vergi yememek için yurt dışından almak daha mantıklı olmaz mı?
 
Gümrükte kendi eşyamız olarak gönderince vergi olmuyor sanırım.

Ben öyle yapıyorum mesela. Yurt dışına belirli aralıklarla gidiş yapan biriyim. Uluslararası garantisi olan laptopları tercih ediyorum. TR'ye geldiğim zaman da klavyesini değiştirtiyorum yetkili serviste. Parasını verip değiştirtiyorum genelde hem garanti gitmesin diye hem de 2-3 bin lira gibi ucuz bir meblağ tutuyor klavye değişimi. Klavye değişimini bedavaya da getirtebilirsiniz garanti hakkına saydırıp.

Sonuç olarak Türkiye'de 50-60 bin liraya satılan laptopları yurt dışından yarı fiyatı + klavye değişim ücretine almış oluyorum.

Gümrük konusunda da eğer yanınızda birden fazla ürün yoksa sorun çıkmıyor zaten. Bazı görevliler kutusu var diye vergi kesmeye çalışıyor. O durumda da kutusunu atmak durumunda kalıyorsunuz ne yazık ki. Ama kutu vs önemli değil diyorsanız direkt sırt çantasına atıp kendi ürününüzmüş gibi girebilirsiniz zaten.
 
Enflasyon+satıcının ileri dönemlerdeki kendini koruması enflasyon odaklı kâr payı alması+dolar kuru+%20 gümrük+%8kdv+ yukarıdaki arkadaşın dediği gibi resmi olarak gelmemesi. Ürünler resmi olarak gelirse çok fark olmaz. Misal Samsung G8 OLED monitörü aldım 16 gün önce 31 bin liraydı şuan ise 30 bin civarına satılıyor. Gerçekten pahalı bir monitör ama yurtdışı fiyatı 1350-1500 Euro kuru çevirdiğinizde arada devasa bir fark yok. Samsung Türkiye sanıyorum yerel fiyat biçiyor.

Kötü haber şu PlayStation misal PS4 pro almıştım vaktinde oldukça uygundu yurtdışı ile arasında fark yoktu. Şimdi Sony Türkiye'den çekilirse PlayStation almak istediğimizde malesef çok daha fahiş fiyatlarla karşılaşabiliriz. Markaların Türkiye'de resmi olarak olmaması çok kötü bir şey.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı