Merhaba, Excalibur (RTX 4050) laptop kullanıyorum. Dün akşam film izlemek için laptopun "harici mod" ayarını "hibrit mod"a aldım. Bu sabah tekrar "harici mod"a geri döndüğümde bilgisayarım bozuldu.
Sorun tam olarak şu: Normalde yaklaşık 150 FPS aldığım PUBG'de şu an 30-40 FPS alıyorum. Görev Yöneticisi'ni kontrol ettiğimde, oyun içinde GPU (RTX 4050) kullanımı %30'a düşüp orada kilitleniyor. FurMark ile stres testi yaptığımda ise Görev Yöneticisi'ndeki GPU kullanımı %50'yi kesinlikle geçmiyor. Yani bir şekilde "harici mod"a geçerken ekran kartım kalıcı olarak %50 güç limitine kilitlendi ve tam performansa ulaşamıyor.
Bugüne kadar yaptığım ve işe yaramayan çözümler:
- NVIDIA sürücüsünü "temiz kurulum" (clean ınstallation) seçeneğiyle yeniden kurdum.
- Excalibur Center ve Windows güç planlarının "yüksek performans" modunda olduğundan eminim.
- Excalibur Center yazılımını kaldırıp en güncel sürümünü yeniden kurdum.
- "Ec reset" yaptım (fişi çekip 30 saniye güç tuşuna basılı tuttum).
- BIOS'a girip "load setup defaults" (varsayılan ayarları yükle) yaptım.
- Sorun hem "harici mod"da hem de "hibrit mod"da (yani ayarı geri alsam bile) devam ediyor.
Yaptığım her şeye rağmen GPU'daki bu %50'lik kilit kalkmıyor. Görünüşe göre MUX switch("harici mod"dan "hibrit mod"a) ayarını değiştirmek BIOS/Firmware seviyesinde bir soruna yol açtı.
Bu kilidi kaldırmak için (BIOS güncellemesi/yeniden yüklemesi dışında) önerebileceğiniz başka bir yöntem var mı?
Harici mod bilgisayarın en optimal, en hızlı çalışma modu hibrit mod onun bir altında hem pili önemsiyor hem işlevselliği.