RTX 4050 laptopta GPU kullanımı %50'yi geçmiyor

Beytookha

Decapat
Daha fazla  
Merhaba, Excalibur (RTX 4050) laptop kullanıyorum. Dün akşam film izlemek için laptopun "harici mod" ayarını "hibrit mod"a aldım. Bu sabah tekrar "harici mod"a geri döndüğümde bilgisayarım bozuldu.

Sorun tam olarak şu: Normalde yaklaşık 150 FPS aldığım PUBG'de şu an 30-40 FPS alıyorum. Görev Yöneticisi'ni kontrol ettiğimde, oyun içinde GPU (RTX 4050) kullanımı %30'a düşüp orada kilitleniyor. FurMark ile stres testi yaptığımda ise Görev Yöneticisi'ndeki GPU kullanımı %50'yi kesinlikle geçmiyor. Yani bir şekilde "harici mod"a geçerken ekran kartım kalıcı olarak %50 güç limitine kilitlendi ve tam performansa ulaşamıyor.

Bugüne kadar yaptığım ve işe yaramayan çözümler:
  • NVIDIA sürücüsünü "temiz kurulum" (clean ınstallation) seçeneğiyle yeniden kurdum.
  • Excalibur Center ve Windows güç planlarının "yüksek performans" modunda olduğundan eminim.
  • Excalibur Center yazılımını kaldırıp en güncel sürümünü yeniden kurdum.
  • "Ec reset" yaptım (fişi çekip 30 saniye güç tuşuna basılı tuttum).
  • BIOS'a girip "load setup defaults" (varsayılan ayarları yükle) yaptım.
  • Sorun hem "harici mod"da hem de "hibrit mod"da (yani ayarı geri alsam bile) devam ediyor.
Yaptığım her şeye rağmen GPU'daki bu %50'lik kilit kalkmıyor. Görünüşe göre MUX switch("harici mod"dan "hibrit mod"a) ayarını değiştirmek BIOS/Firmware seviyesinde bir soruna yol açtı.
Bu kilidi kaldırmak için (BIOS güncellemesi/yeniden yüklemesi dışında) önerebileceğiniz başka bir yöntem var mı?
Harici mod bilgisayarın en optimal, en hızlı çalışma modu hibrit mod onun bir altında hem pili önemsiyor hem işlevselliği.

Ekran görüntüsü 2025-10-29 170609.png

Technopat Haberler

Geri
Yukarı